DOBRI SAVJETI

ŠTO S KOROM AGRUMA? Ako ste uspjeli nabaviti neprskano voće, koricu možete ušećeriti ili je osušiti pa sačuvati za dodatak kremama!

 Getty Images/iStockphoto
Ako ste uspjeli nabaviti neprskano voće, koricu možete ušećeriti i pripremiti ukusne “grickalice” ili je osušiti i samljeti pa sačuvati za dodatak tijestu i kremama

Mnogo puta, i češće nego što mislite, agrume ogulite, iskoristite meso, koru bacite u biootpad, ne razmišljajući da se esenciju ploda bacili u smeće. Jer, ukusne delicije dobivaju se upravo od kore ploda. Naravno, pod jednim uvjetom, da se radi o neprskanom voću iz organskog uzgoja. Kemijski tretirana kora voćke nije poželjna za bilo kakvu obradu.

vertical close-up of home made candied orange peel in glass jar with copy space
Getty Images/iStockphoto

Riječ je o sočnim voćkama koje uspijevaju u našem podneblju - a to su naranča, limun, limeta, mandarina. Sve su to voćke bogate vitaminom C, a najviše se konzumiraju zimi, kada je i njihova sezona. Zanimljivo je da se svaki dio može iskoristiti: sok, pulpa i kora. Kora agruma najaromatičniji je dio ploda i nekoliko je načina kako od nje napraviti slasnu deliciju. Poseban specijalitet u našim krajevima, pogotovo u Dalmaciji, je ušećerena korica naranče i limuna, a sve češće i mandarina.

close-up of home made candied orange peel in glass jar with copy space
Getty Images/iStockphoto

Postupak je vrlo jednostavan: za arancine, za koje se tradicionalno koristi kora naranče, izrežite je na jednake trakice, a svakako odstranite unutarnji bijeli dio koji je izuzetno gorak. Narezane trake prelijte hladnom vodom i neka tako stoje minimalno 24 sata. Vodu mijenjajte svakih 4, 5 sati kako bi iz korice izašlo što više gorčine. Dovoljno odstajalu koricu stavite u veću posudu s vodom, dodajte oko 200 g šećera i kuhajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju, oko 35 minuta.

Kuhane ubacite u veću zdjelu u koju ste stavili šećer. Posudu dobro protresite da se šećer što bolje zalijepi za trakice. Ušećerene rasporedite preko velikog pladnja ili podloge za pečenje i ostavite najprije da se dobro ohlade, a zatim i da se dobro osuše. Postupak možete ubrzati i stavljanjem u pećnicu na najnižu temperaturu. Isti postupak je i s limunovom koricom i koricom od mandarina. Ako vam se ovo čini komplicirano i zahtijeva previše vremena, postupak ubrzajte uzastopnim kuhanjem.

Korice naranče ili limuna stavite u hladnu vodu, dodajte prstohvat soli, prokuhajte, bacite vodu, i tako postupak ponovite tri puta da biste uklonili gorčinu. Kad su mandarine u pitanju, dovoljno je to učiniti jedanput. Zatim u veću posudu stavite isti omjer vode i šećera (300 g šećera, 300 ml vode), zakuhajte te dodajte korice agruma, kuhajte na laganoj vatri oko 40 minuta. Sirup bi trebao biti što gušći, a korica prozirna i podatna. Nakon kuhanja pažljivo izvadite trakice na rešetku da se višak sirupa ocijedi. Potom obilato uvaljate u šećer, rasporedite po papiru za pečenje da se sve dobro osuši.

Ovo slatku grickalicu nakon sušenja stavite u staklenku i čuvajte na suhom. Još jedan način iskorištavanja korice agruma je i ribanje. Naribanu na sitan ribež (opet pričamo o neprskanom, dobro opranom voću) možete dodati u netom napravljeni smoothie, jogurt, čaj i kolače naravno. Da biste dio te aroma sačuvali i za neka druga slatka jela, naribanu koricu pomiješajte sa šećerom, potom ostavite da se dobro osuši. Dobro osušen sadržaj pospremite u staklenku. Prstohvat ove mješavine zasigurno će obogatiti mnoga jela i napitke. Ako mislite da vam je previše šećera, osušite koru bez dodataka slatkoće.

Jedna korica agruma savršen je dodatak dok kuhate čaj, naprimjer. Naribanu koricu možete preliti rumom ili rakijom pa staviti u staklenku i zatvoriti poklopcem. Tako je možete čuvati u hladnjaku i nekoliko tjedana. Poznato je da se naranča fino sljubljuje s čokoladom. Jedan prutić osušene naranče stavite u kakao ili vruću čokoladu, pridonijet će još boljoj aromi. Zanimljiva je ideja da se limun može usoljavati.

Potrebno ga je narezati na ploške. Na dno pripremljene staklenke najprije stavite sloj soli, zatim narezani limun pa malo limunova soka i koju grančicu ružmarina, pa opet sloj soli, limuna, ružmarina... za bolju aromu dodajte i štapić cimeta. Ova citrusna delicija koristi se za veganska i vegetarijanska jela, jela s ribom, mesom, za umake, salate... Isto tako na kockice narezanu koricu agruma možete staviti u kalup za led, preliti vodom i zamrznuti.

U svakom trenutku pri ruci vam je aromatična kockica puna arome. U svom domu na vrlo lak način možete napraviti citrusni začin u prahu. Koricu naranče ili limuna očistite od bijele unutarnje opne, stavite na lim za pečenje i dobro osušite bilo na toplom zraku ili u pećnici na 100 stupnjeva 3 do 4 sata.

Getty Images/iStockphoto

Osušenu koru sameljite te stavite u suhu staklenku. Ovaj aromatičan prah možete koristiti za kolače, salate, napitke ili čaj. Koji god način pripreme odabrali, imajte na umu da koristite plodove iz organskog uzgoja koji nisu kemijski tretirani.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:40