KUHARSKI GABLEC

ŠTO SE MARENDA U LAUBI: "Volimo se počastiti burgerom od crne slavonske svinje i dobro ga "podebljati" domaćim umacima!"

 Marko Todorov / HANZA MEDIA
Najefikasniji su radni dogovori uz fine zalogaje pa uz prijedloge za novi sezonski meni dolaze i sitne preinake postojećih jela

Adresa zagrebačke Laube, kako se službeno zove, Kuće za ljude i umjetnost, ljubiteljima je umjetnosti itekako poznata. Poznata je adresa i ljubiteljima vina jer se u njoj održavaju ponajbolji vinski festivali, razne manifestacije, ali Prilaz baruna Filipovića 23 poznata je adresa i ljubiteljima dobrih burgera i probranih finih zalogaja. U Bistrou Lauba može se jako fino gablati, ali i pojesti i “ozbiljnije jelo”, odnosno kako piše u jelovniku “nešto konkretno” poput Red Angus roastbeefa na rikoli s grilanom marinadom od povrća te umakom od grčkog jogurta.

Zagreb, 180418.
Bistro Lauba.
Zaposlenici Laube na gablecu.
Na fotografiji: kuhar Zdravko Maric priprema gablec.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Dan kad smo navratili, ekipa je gablala malo modificirani Crni burger od crne slavonske svinje. Naime, poželjeli su burger pojesti s već dobro znanima sporo fermentiranim majstorskim kruščićima koje su, prije burgera jeli i s domaćim namazima. Sve te specijalitete u kuhinji bistroa (koji se nalazi u sklopu galerije) priprema chef Zdravko Marić, koji nam je odao recept za burger. Naravno, ako ne možete nabaviti crnu slavonsku svinju, uzmite meso domaće, iz provjerenog uzgoja.

Zagreb, 180418.
Bistro Lauba.
Zaposlenici Laube na gablecu.
Na fotografiji: gablec.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Lauba burger

200 g crne slavonske svinje od buta ili od plećke
20 g pancete crne slavonske svinje
20 g cheddar sira
10 g crvenog luka
10 g sušene rajčice
sol i papar po želji
burger pecivo ili Lauba kruščić

Umak od crvenog zelja i konjaka:

20 g crvenog zelja
žlica majoneze
žlica milerama
žlica ketchup
par kapi konjaka

Zagreb, 180418.
Bistro Lauba.
Zaposlenici Laube na gablecu.
Na fotografiji: gablec.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

Posebno u Lauba burgeru je meso crne slavonske svinje s tri vrste granulacije mljevenja mesa. Tako da imamo male kockice ručno rezane, sitno i krupno mljeveno meso. Meso crne slavonske svinje je mekano zbog žira kojim se hrani. Naravno, ako želite, možete napraviti i od obične svinje, ali važno je da budu tri vrste granulacija mesa. Burger se ne smije puno miješati niti jako stiskati, mora biti kompaktan i istodobno rahli. Prepecite ga kratko na grilu ili gril tavici. Preko još vrućeg burgera stavite cheddar sir, prženi luk i sušenu rajčicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:18