Adresa zagrebačke Laube, kako se službeno zove, Kuće za ljude i umjetnost, ljubiteljima je umjetnosti itekako poznata. Poznata je adresa i ljubiteljima vina jer se u njoj održavaju ponajbolji vinski festivali, razne manifestacije, ali Prilaz baruna Filipovića 23 poznata je adresa i ljubiteljima dobrih burgera i probranih finih zalogaja. U Bistrou Lauba može se jako fino gablati, ali i pojesti i “ozbiljnije jelo”, odnosno kako piše u jelovniku “nešto konkretno” poput Red Angus roastbeefa na rikoli s grilanom marinadom od povrća te umakom od grčkog jogurta.
Dan kad smo navratili, ekipa je gablala malo modificirani Crni burger od crne slavonske svinje. Naime, poželjeli su burger pojesti s već dobro znanima sporo fermentiranim majstorskim kruščićima koje su, prije burgera jeli i s domaćim namazima. Sve te specijalitete u kuhinji bistroa (koji se nalazi u sklopu galerije) priprema chef Zdravko Marić, koji nam je odao recept za burger. Naravno, ako ne možete nabaviti crnu slavonsku svinju, uzmite meso domaće, iz provjerenog uzgoja.
Lauba burger
200 g crne slavonske svinje od buta ili od plećke 20 g pancete crne slavonske svinje 20 g cheddar sira 10 g crvenog luka 10 g sušene rajčice sol i papar po želji burger pecivo ili Lauba kruščić |
Umak od crvenog zelja i konjaka:
20 g crvenog zelja žlica majoneze žlica milerama žlica ketchup par kapi konjaka |
Posebno u Lauba burgeru je meso crne slavonske svinje s tri vrste granulacije mljevenja mesa. Tako da imamo male kockice ručno rezane, sitno i krupno mljeveno meso. Meso crne slavonske svinje je mekano zbog žira kojim se hrani. Naravno, ako želite, možete napraviti i od obične svinje, ali važno je da budu tri vrste granulacija mesa. Burger se ne smije puno miješati niti jako stiskati, mora biti kompaktan i istodobno rahli. Prepecite ga kratko na grilu ili gril tavici. Preko još vrućeg burgera stavite cheddar sir, prženi luk i sušenu rajčicu