JUHE, SALATE, ČIPS...

SVA LICA CIKLE: Istaknite zemljasti okus ove neodoljive namirnice!

U njoj je toliko toga dobroga da bi je trebalo jesti svaki dan, i to ne samo kao ukiseljenu salatu, jer od cikle se može pripremiti konkretan obrok s minimalno uloženog truda.

Od malena nam govore da je povrće zdravo i da ga trebamo jesti više. Tako je primjerice i s ciklom; jedi ciklu, u njoj ima puno željeza i pucat ćeš od zdravlja! Sve je to istina, osim što cikla ne sadrži enormne količine željeza, no to je željezo iznimne kvalitete jer čisti organizam od toksina i djeluje moćno na izgradnju krvi. Njezina vlakna smanjuju razinu kolesterola u krvi i do 40%, cikla normalizira krvni tlak, pomaže pri ublažavanja boli i liječenju raznih bolesti, osobito se tu ističe sok od svježe cikle kao terapija za leukemiju. I ona sirova i ona kuhana i pečena, svaka je dobra. No, ipak kuhanjem najviše gubi svoja vrijedna svojstva pa ju je poželjnije jesti sirovu ili pečenu.

Njezin pomalo zemljasti okus izvrsno se kombinira s nekim drugim namirnicama jer cikla se lijepo slaže s mnogim povrćem i voćem. Naribajte je na salatu i pomiješajte s mrkvom, ispecite je u pećnici s cijelim glavicama češnjaka, kuhanu poslužite s feta sirom, pokapajte acetom balsamicom i ma - slinovim uljem, dodajte i mladi luk ili češnjak, malo kima ili čak kokosa, takva može biti lagan ručak ili prilog bilo kojem komadu mesa ili ribe, rižotu, pirjanom povrću… A ako nabavite lišće cikle, skuhajte ga poput blitve ili pripremite kao špinat. Ono je bogato beta karotenom, željezom, kalijem, vitaminom C. Od korijena do lista cikla je bogom dano povrće, a sad je baš vrijeme za popravljanje i održavanje dobre zdravstvene slike. I grijte se ciklom jer prema Ayurvedi ona grije naše tijelo, dakle, ciklom protiv minusa.

Ukiseljena cikla

1 kg cikle
600 ml vode
100 ml jabučnog octa
1 žlica šećera
1 žličica soli

Ciklu skuhati, no paziti da se ne prekuha. Ocat, vodu i začine staviti u lonac da prokuhaju. Preliti toplo preko narezane kuhane cikle i puniti u sterilizirane staklenke. Preko noći ostaviti pokriveno dekom, a kad se ohladi, čuvati u hladnjaku ili na hladnijem mjestu.

Čips od cikle

Ciklu narezati na vrlo tanke ploške, najbolje na rezalicu za povrće ili oprezno nožem. Poslagati narezanu ciklu na papir za pečenje na plehu za pečenje, posoliti i premazati maslinovim uljem. Ili narezanu ciklu posolite i pokapajte uljem te izmiješajte prstima pa onda slažite na pleh. Staviti peći u pećnicu na 80-100 stupnjeva oko 20 minuta dok cikla ne postane hrskava.

Ruska salata

4 cikle
3 krumpira
3 srednje velike mrkve
šalice graška
1 manji luk ili mladi luk
3 srednje velika kisela krastavca
šalice kiselog kupusa
ulje, malo octa
sol, papar, kopar

Povrće skuhati i sve osim graška narezati na kockice. Narezati i kisele krastavce. U zdjelu staviti pripremljeno povrće, dodati narezani kopar i začiniti. Servirati uz hladne nareske, pečenje, ribu, pečeni krumpir ili na preprženom kruhu.

Boršč

500 g cikle
1 veća mrkva
1 veći luk
1 celerova stapka
3 - 4 češnja češnjaka
peršinov list
glavice kupusa
150 ml pasirane rajčice ili soka od rajčice
sol, papar
kiselo vrhnje
kopar

Boršč je juha koja potječe iz Ukrajine. No, iako je ovo juha, gušća je od nje pa je više smatramo varivom. Na masnoći prodinstati luk pa mu kada postane staklast dodati na sitno nasjeckanu mrkvu, celer i na trakice narezanu ciklu. Uliti vode ili mesni temeljac i ostaviti kuhati dok povrće na pola ne omekša. Dodati potom nasjeckano ili na krupnije naribano zelje i pasiranu rajčicu, uliti temeljca ovisno o tome koliko gust boršč želite. Pretkraj dodati češnjak i peršinov list. Začiniti solju i paprom. Servirati s kiselim vrhnjem i posuti boršč sjeckanim koprom. Ovo je izvorna bezmesna verzija, a u mesnu se dodaje juneće meso narezano na kockice kao za gulaš.

Sok od cikle

100 - 200 g cikle
mrkva
jabuka

Povrće staviti u sokovnik ili blender, dodati malo vode po želji i popiti svježe pripremljeno. Savršen doručak! Povrće i voće se može kombinirati pa cikli možete dodati i celer, peršinov list, rotkvu, limun, med.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:22