ORGANIZMU SNAGU DAJE

SVAKO JUTRO JEDNO JAJE: Bilo da su kokošja, pačja ili prepeličja, mi imamo recepte!

Nisu naši stari bez razloga jeli jaja pečena na masti ili trajbana u juhi jer od takve su hrane mogli raditi u polju. Stoga, krenite u dan s pravim domaćim doručkom; kajganom ili jajima na oko uz špek, sir i vrhnje i moći ćete izdržati sve napore.

Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje! Živa istina! U bjelanjku su proteini i voda, a žumanjak je taj koji sadrži najviše nutrijenata; u najvećem postotku proteine i masnoće, ali i mangan, cink, fosfor, sumpor, željezo, magnezij, kalij, razne vitamine…

Koja god izabrali - kokošja, prepeličja, pačja ili guščja, važno je da su svježa i zdrava. Ako se jaje ne razlije kad ga razbijete u zdjelicu, znači da je svježe. Nadalje, pod zdrava mislimo na ona od koka iz slobodnog uzgoja, koje hodaju, trčkaraju, jedu travke, glistice i crve. Žumanjak takvog jajeta je jarkožut, gotovo narančast, a okus neusporediv spram onih iz kaveznog uzgoja. I ne dajte se prevariti tijekom zimskih mjeseci kad su niske temperature, onih pravih domaćih jaja tada je malo jer koke nesu manje za jakih hladnoća.

Kajgana ili jaja na oko eventualno sa slaninom ili šunkom pravi su klasici kad je u pitanju doručak. Hm, možda nema ništa slađe nego kad se žumanjak razlije pa ga dobro posoljenog potunkaš kruhom. Kuhano, onako umeko, obavezno servirano u stalku za jaje, jede se žličicom. Omlet je već kategorija više, njegova priprema zahtijeva malo više truda i znanja. Poširano se nekako kod nas još nije posve udomaćilo, ono se još smatra šminkerskom pripremom. No kako god ih pripremali, vrijedi ona s početka teksta. I mislite na to kakva jaja kupujete i jedete. Sva navedena jaja: kokošje, prepeličje, pačje ili guščje razlikuju se po izgledu, no okus im je prilično sličan i sva se mogu koristiti za pripremu svih jela u koja idu jaja.

Shakshuka - jaja u umaku od rajčica

Jaja punjena gljivama

Namaz od pačjeg mesa i jajeta

Ukiseljena prepeličja jaja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 08:58