MALI VODIČ

SVAKO JUTRO JEDNO JAJE: Kako savršeno skuhati jaje i čime ga možete zamijeniti u jelima?

Kalij, fosfor, željezo, jod, bakar, kobalt, magnezij, cink, mangan, kalcij, vitamini A, D, K, E i B12, esencijalne aminokiseline, sve se to skriva u jednom običnom jajetu.

Još kad je žumanjak zdrave narančaste boje, a bjelanjak gust, jela su nam još ukusnija, a naš organizam na još većem dobitku. Moćno jaje možete peći na oko, poširati za sendvič ili ga pretvoriti u meke oblačiće i tako od doručka dobiti kreativno jelo koje će oduševiti sve ukućane.

Marko Miščević

Imate li tu nesreću da ste alergičari ili kao vegani birate izbjegavati jaja, u pripremi nekih jela možete ga zamijeniti namirnicama kao što su banane ili chia sjemenke. Nama ostalima koji možemo u njima uživati ostaje ona dobra stara: "svako jutro jedno jaje..."

Kako savršeno skuhati jaje?

Marko Miščević

Umjesto jednog jajeta možete koristiti...

Marko Miščević

Oblačići od jaja

Marko Miščević

Odvojite pažljivo bjelanjke od žumanjaka tako da žumanjci ostanu cijeli. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Tucite bjelanjke mikserom dok ne dobijete čvrsti snijeg pa ubacite začine poput origana ili čilija i promiješajte. Na lim stavite papir za pečenje pa žlicom rasporedite bjelanjke u obliku oblaka. Žlicom napravite plitku udubinu u sredini oblaka te oprezno u nju stavite žumanjak. Pecite oko 7 minuta dok rubovi ne požute. Posolite i popaprite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:36