ČETIRI JESTIVA IZDANJA

SVE ČARI BOBA: Smrznutim bobom protiv zimske depresije!

Bob nam se ukazuje u četiri jestiva izdanja, dva ljetna i dva zimska. U prvom vrlo kratkom ukazanju, tek što se mahuna oblikovala, kuha se i jede cijeli, zajedno s mahunom. Potom slijede užici u samoj bobi boba.

Duga je tradicija sušenja boba. Suhi bob i danas se pojavljuje na tržištu. Češće u društvu drugih grahorica, kao mješavina. Talijani su ljubitelji takvih mikseva, pa je Italija zemlja porijekla iz koje na police naših trgovina dolaze takve vrećice. Od njih se kuhaju izvrsne guste juhe u vegetarijanskom i suhomesnatom izdanju. Priprema je jednostavna, a kako su takve grahorice često pretkuhane, onda je i minimalno trajanje kuhanja značajno skraćeno. Suhi bob u solo izdanju postao je rijetka pojava. Razlog je jednostavan. Zasjenio ga je smrznuti bob. Nije skup, kratko se kuha, upotrebljiv je u različitim izdanjima. Posebno je atraktivan jedan pristup receptima od smrznutog boba koji zahtijeva malo dodatnog truda, ali zato doprinosi velikom gurmanskom učinku.

Svježina

Smrznutom bobu kao da se vraća svježina ako mu se oguli odebljala opna. U takvom nas izdanju privlači već i izgledom: intenzivnom zelenom bojom. Ta mu je žrtvovana opna očigledno očuvala klorofilnu svježinu ne samo izgleda, nego i okusa. Od ovakve pretpripreme smrznutoga boba neiskusnoga bi kuhara mogla odbiti gnjavaža guljenja opne. Bez razloga. Postupak je jednostavan i brz ako se vrećica smrznutog boba bez odmrzavanja istrese u u kipuću vodu. Odmah, bez kuhanja, posuda se makne sa štednjaka. Svaku je bobu boba dovoljno stisnuti da iz opne iskoče dvije pole sjemenke. One su već u tom izdanju spremne za konzumaciju i ostavljaju dojam svježeg proljetnog povrća. To je važno naglasiti jer je bilo kakva dulja termička obrada izlišna. Dobro se sjećam omiljenog jela Dina Galvagna koje je pripremao u svojoj mladenačkoj fazi, u malom bistrou u Radićevoj ulici u Zagrebu. Restoran više ne postoji, sjećanja su još uvijek vrlo živa. Dino bi čaroliju pripravio u nekoliko minuta, uključujući tjesteninu koju bi svježu umijesio. Napravio bi široke rezance, naj- češće papardele, i kratko prepržio male rajčice i oguljeni bob.

Rižoto

Gotova priča, fantastično jelo. Ovakva jednostavna jela ujedno su i najkraći put da zavolite smrznute oguljene bobe boba, namirnicu koja nam donosi neočekivanu svježinu usred ljute zime. Osim toga, oguljeni bob lagana je hrana koja ne nadima želudac. Talijanska kuhinja donosi nam najviše veselja ove vrste. Ako se pripravlja rižoto, onda se bob umiješa neposredno prije no što se tava skida sa štednjaka. Isto vrijedi i za njoke. U ovim će jelima priželjkivani dojam proljetne svježine pojačati nekoliko grubo narezanih listova špinata koje, kao ni bob, ne treba iskuhavati. Za ljubitelje žlice juhe od boba posebna su atrakcija. U ovom slučaju opet se radi u prvom redu o brzo skuhanim jelima. Jedna takva zimska juha koja, što bi rekli Dalmatinci, “čini fintu” proljeća. jest juha od boba i korabice.

Žličnjaci

Korabica čak i u ovim zimskim danima još ima okus i sočnost kao da je tek iskopana iz povrtnjaka. U jušnom izdanju u društvu boba može se pripremiti na razne načine, jedan mi je posebno drag. Pšeničnu krupicu, griz, umutite s vrhnjem ili jogurtom. Malom žlicom male žličnjake kuhajte u vreloj vodi. Žličnjaci su odmah gotovi, kao i sama juha! Dovoljno je u posudu usuti oguljene bobe boba i na tanke štapiće narezanu korabicu. Čim juha još jednom zakuha, skidajte je sa štednjaka i nosite na stol. Malo nasjeckanog peršinova lista, naribanog sira i par kapi maslinova ulja pojačat će dojam proljetne fatamorgane na zimskom stolu.

Omlet od boba i dimljene slanine

100 g smrznutog boba
vezica mladog luka
100 g dimljene slanine
0,5 dl maslinova ulja
4 jaja
100 g svježeg ocijeđenog sira

Bobu ogulite opnu. Od jaja odvojite jedan žumanjak i umutite par kapi maslinova ulja. Na maslinovom ulju kratko prepržite sitno nasjeckanu pancetu i mladi luk, potom dodajte bob. Ulijte umućena jaja, odmah potom i sir, uz stalno miješanje. Tavu skinite sa štednjaka i potom umiješajte preostali žumanjak tako da omlet bude kremast. Ovaj se omlet brže pripravi no što se pojede, a toliko je slasan da je konzumacija kratka. Posebno ako se omlet posluži na tanko narezan, jače prepržen hrskavi kruh i blagoslovi crnim paprom izravno iz mlinca. Ugođaj za stolom u trenutku se podiže ako je u čaši ohlađen pjenušac.

Namaz od boba

400 g zamrznutog boba
2 češnja češnjaka
2-3 žlice limunova soka
70 ml maslinova ulja
prstohvat sušene majčine dušice
prstohvat sušenog ružmarina
100 ml vode u kojoj se kuhao bob
sol, papar

Bob stavite kuhati u vrelu slanu vodu. Kad je kuhan, ocijedite ga (sačuvajte vodu), pustite da se ohladi pa ogulite zadeabljalu opnu. Usitnite ga s češnjakom u električnoj sjeckalici. Začinite solju i paprom, dodajte začine, limunov sok i maslinovo ulje. Dobro promiješajte, stavite u zdjelicu i poslužite uz kriške preprženog kruha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 00:33