MILJENICE

SVE ŠTO STE ŽELJELI ZNATI O KAMENICAMA: Način rasta, oblik školjke, najfiniji dodaci i posluživanje!

Marko Miščević

Ljubitelji finijih stvari u životu s veseljem su dočekali ožujak, mjesec kada su princeze našeg podmorja, samo prividno neugledne kamenice najizdašnijeg i najukusnijeg mesa.

One malostonske posebno su cijenjene, ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu, a kroz povijest su ih posluživali i na slavnom bečkom dvoru za vrijeme cara Franje Josipa. Upravo u ožujku, riblji restorani poput poznatog Bota Šare proširuju svoju ponudu kamenica pa možete uživati u sirovim, pohanim ili pečenim malostonskim kamenicama po posebnim cijenama. Svratili smo u zagrebački Bota Šare u Ulici kralja Zvonimira 124 gdje su nam otvorili ovu prekrasnu kamenicu i objasnili nam kako funkcionira njen uzgoj i kako ih je najbolje jesti. Sirove, uz tek malo limunova soka koji neće nadvladati miris i okus mora!

Marko Miščević
 

NAČIN RASTA

Kamenica se mrijesti kroz travanj i svibanj i ispušta svoja jajašca u more koja se u vodi oplode. Uzgajivači tada u more spuštaju kolektore na koje se hvataju oplođene kamenice i rastu godinu dana prije nego ih se vadi van i “presađuje” na zasebne konope te rastu još dvije godine prije nego ih se vadi za konzumaciju.

OBLIK ŠKOLJKE

Tijelo kamenice nalazi se između dvije nepravilne ljušture i drži se za njih s dva mišića. Prilikom otvaranja ove školjke potrebno je mišiće pažljivo odvojiti nožem kako ne biste zarezali meso.

 

MALOSTONSKI ZALJEV

Najveće područje uzgoja kamenica u Hrvatskoj je Malostonski zaljev u kojem uzgajivači imaju svoje “đardine” odnosno morske vrtove u kojima u jednom trenutku mogu uzgojiti i po 500 kamenica.

NAJFINIJI DODACI

Svježe kamenice najbolje je jesti sirove i s tek nekoliko kapi koje ste iscijedili iz domaćeg limuna, a želite li se ipak malo još potruditi, usitnite ljutiku i dodajte mu bijeli vinski ocat i tek malo papra.

Ston, 230314.
Tradicionalna degustacija kamenica oko blagdana sv. Josipa u Malom Stonu.
Ova manifestacija koja je ujedno i pocetak turisticke sezone privlaci velik broj posjetitelja ljubitelja Peljeskih vina i ove stonske delicije.
Foto: Denis Jerkovic / Cropix
Denis Jerković / HANZA MEDIA
 

JESU LI SVJEŽE?

Ako ste u dvojbi oko toga jesu li kamenice koje želite kupiti u ribarnici svježe ili ne, obratite pozornost na to jesu li školjke već otvorene. Ako jesu, nemojte ih kupiti. Svježe kamenice mirisat će po moru, a u slučaju da su pokvarene, jak miris će vam odmah to otkriti.

POSLUŽIVANJE

Svježe kamenice poslužuju se na ledu i to po šest ili dvanaest komada. Prema malostonskoj tradiciji kamenice se slažu u lepezastom obliku riblje ljuske čime se imitira priroda, a jedu se od prvog i najšireg reda prema zadnjem.

Tagovi

Izdvajamo

Iz drugih medija