ZA LJUBITELJE AZIJSKE KUHINJE

SVE TAJNE I RECEPTI ZA WOK NA JEDNOM MJESTU: Masnoća je važna, ne pretjerujte s količinom i pripazite na redoslijed ubacivanja sastojaka!

Zagreb, 280318. Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Svi prvo pomislimo na brzo kuhanje u woku, a korištenje woka zapravo je samo jedna od tehnika, a prava tajna azijskog kuhanja leži u kombiniranju tehnika - npr. kuhanje, pa potom prženje, pa opet kuhanje.

Zanimljivo je spomenuti kako se riža kod banketa u principu ne služi jer se u Kini smatra da domaćini nisu dovoljno bogati. Obožavaju uz jela piti konjak umjesto vina, a završavaju sve s čajem u kojem se može uživati tijekom cijelog objeda. Deserte uglavnom ne jedu - možda ponekad voće. U Vijetnamu su zbog siromaštva u mnogim su područjima iskorištavali sve pa su tako nastala i jela sa zmijama, kukcima, pa čak i psima. Japanci su posebna priča jer su oni opsesivno zaluđeni tehnikama pripreme i strogo prate tradiciju.

Zagreb, 280318. Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

A sad dvije tri o woku:

Meso dolazi prvo na red

Prvo ispecite meso na malo ulja, zatim dodajte luk i mrkvu i ritmičkim pokretima lagano protresite tavu od sebe za što vam je potrebno između 2 i 3 minute.  Kad je meso gotovo najčešće ga stavimo sa strane kako se ne bi kuhalo u sokovima s ostalim povrćem.

Kod kineske kuhinje sva bi se jela trebala poslužiti odjednom i pazi se da ima vrsta jela koliko je osoba za stolom, potom se poklanja pozornost na raznovrsnost tehnika kuhanja - tako da nisu sva jela pripremljena na isti način, jelo treba odlikovati primarni okus, ali dodatno se mora istaknuti i drugi glavni okus, pa potom različitost boja unutar jela - boja je jako važna.

Masnoća je važna!

U wok se stavlja ne kap ili dvije ulja, nego tri-četiri žlice ulja te se zagrijava dok se wok i ulje ne počnu dimiti - i to ne trenutak ili dva nego nekoliko minuta.

Kineska kuhinja je kao meze, a kada se radi o banketima, služi se između 8 i 12 slijedova od kojih su obavezno četiri juhe.

Ne pretjerujte s količinom

Najbolje bi bilo kako ne bi prepunili tavu i da odjednom pripremite porciju dovoljnu za dvije osobe. Ako stavite više hrana će se zapravo kuhati što ne želite u ovom slučaju.

Kvalitetan wok

Za wok je jako važno da imate kvalitetno posuđe, a u ovom slučaju ne zaboravite dobro zagrijati wok prije pečenja.

Ocijedite noodle

Noodle svakako ocijedite prije kuhanja kako ne bi došlo do kuhanja namirnica zbog viška vode.

Gong Bao piletina

Marko Miščević

Recept Đele Hađiselimovića: Wok s paprikama i kikirikijem

Berislava Picek

Undonska tjestenina s govedinom

Zagreb, 280318. Umjetnik Fedor Dzamonja, sin Dusana Dzamonje, priprema u svom domu jela iz woka uz pomoc Zorana Simunica iz Gastronomada.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Wok u staklenci

Zagreb, 260517.
Slavica Sagolj pripremila je i stilizirala lagana ljetna jela.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Wok puretina

*Recept iz restorana Takenoko

Zagreb, 240718. Takenoko, Massarykova 22.
Rubrika Kuharov gablec za Dobru hranu.
Na fotografiji: wok puretina.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Wok s kozicama

Zagreb, 270217.
Urednica u Dobroj hrani Mateja Domitrovic napravila je 5 jela; 5 brzih rucaka u radnom tjednu od ponedjeljka do petka. Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Wok sa žutom rižom

Fried rice with beef
Getty Images/iStockphoto

Piletina i celer iz woka

Marko Miščević / Hanza Media

Wok s naanom

Zagreb,261017.
Petrinjska 7.
Hranu za chefove u restoranu Time pripremio je Tomislav Rezo.
Na fotografiji: hrana.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
 

Izdvajamo

Iz drugih medija