On je neokrunjeni kralj svake zimnice i omiljeni okus tijekom čitave godine. Naravno, riječ je o ajvaru koji nas osvaja svojom intenzivnom bojom, finom teksturom i neodoljivim okusom. Ali, što zapravo ajvar čini tako poželjnim? Prvenstveno, činjenica da je u potpunosti izrađen od prirodnih sastojaka: posebne sorte Podravkine crvene paprike, plavog patlidžana, koncentrata rajčica, šećera, začina, ljutih feferona, suncokretovog ulja, soli i samo malo octa. Upravo ga ovi sastojci čine idealnim i za vegetarijance i vegane, ali i ljubitelje mesa.
Svoju upečatljivu boju dobiva upravo zahvaljujući crvenoj paprici koja je ajvarov glavni sastojak i jednoličan izvor vitamina A i C. Paprika koja se koristi za izradu najboljeg ajvara mora biti sasvim zrela i neoštećena, te mesnata i suha, a njezina kvaliteta se prati još od samog – sjemena. Podravka sorta crvene paprike nastala je tijekom dugogodišnjih istraživanja i kombiniranja raznih sorti kako bi se dobila idealna paprika za ajvar. I upravo to su uspjeli postići, a ajvar je postao neizostavan dodatak mnogobrojnim jelima.
Često se na pitanje kako jedete ajvar u šali odgovara – žlicom, ali i to nije daleko od istine. Najpopularniji je svakako u kombinaciji s pljeskavicom ili ćevapima, ali i u kombinaciji ukusnih hamburgera. Umjesto kečapa ili majoneze, uzmite ajvar i doživite novu razinu pomaknute klasike. Ajvar vam može poslužiti i kao savršena opcija za rižoto, a sve što trebate je pred sam kraj pripreme klasičnog rižota, dodati nekoliko žličica ajvara i obrok će postati još kremastiji ukusniji.
Ajvar jednako dobro funkcionira i uz tjesteninu. Umjesto ekstrakta od rajčice kod pripreme špageta bolonjez, iskoristite nekoliko žlica ajvara, a ako vam uz raviole nedostaje malo sočnosti – ponovno u spas dolazi ajvar kao zamjena za umak. Ako ste u žurbi i nemate previše vremena za pripremu lazanja, poslužite se trikom u kojem ćete kombinirati koru za lazanje, premaz o ajvara i narezane kriške šunke po odabiru, malo naribanog sira i vrhnja za kuhanje. Ponovite postupak kao i kod klasičnih lazanja te uživajte u svojoj ajvar rapsodiji.
Ipak, ajvar je najpopularniji kao prilog uz predjela i najčešće je odlična opcija za kombinaciju snackova. Nikako ne možete pogriješiti servirajući klasičnu mezu s pršutom, kulenom, sirom i ajvarom uz kruh, ali možete se poigrati mini sendvičima. Lisnato tijesto narežite na veličinu malo veću od jednog zalogaja ta ga upotpunite namazom od ajvara i dodatkom šunke po izboru te povrća poput maslina, kukuruza i krastavaca.
A kada vam jednostavno dođe žuta minuta, ne da vam se ništa kuhati i pripremati, narežite krišku kruha, nanesite sloj kremastog sira i zatim sloj ajvara i jednostavno se prepustite uživanju u tolikoj jednostavnosti, ali istovremeno fantastičnoj punoći okusa. Klasika je klasika, zar ne? A znate li da i vi možete uživati u ovakvoj klasici i od samog početka stvaranja ajvara? Podravka i ove godine omogućava osvajanje čak 19.000 sjemenki Podravkine sorte Slavonka koje su sada već kultni sastavak ajvara. Osvojite i vi svoju sadnicu i uživajte u najboljoj crvenoj paprici, ali i najboljem ajvaru!