NJEŽAN OKUS

SVE VRSTE LEĆE: Smatra se da je leća prva biljka koja se počela uzgajati u svrhu prehrane!

Zbog karakterističnog nježnog okusa i jednostavnosti pripreme ovu mahunarku trebali bi češće koristiti za pripremanje variva, nabujaka, namaza i složenaca

CRVENA

Okusom je slađa od drugih vrsta leća. Ne sadrži masti, ali je odličan izvor vlakana i pro - teina. Sadrži i brojne vitamine, kao što su A, B6 i B9, C te željezo i cink. Prije kuhanja je nije potrebno namakati, a kuhana je za svega desetak minuta (ako je prekuhate, vrlo brzo će se raspasti, odnosno pretvoriti u pire).

CRNA

Beluga leća je prepuna proteina i željeza, vi - tamina B skupine, minerala i vlakana. Nije je potrebno namakati prije kuhanja i kuhana je za desetak minuta. Vrlo se dobro slaže s gorkim povrćem i češnjakom, a zbog svoje tamne boje idealna je za ukrašavanje jela. Za razliku od crvene leće, prilikom termičke obrade se ne raspada.

SMEĐA

Vrlo je česta u našim krajevima. Ima debelu opnu pa je prije kuhanja, odnosno termičke obrade treba nama - kati barem dva sata. Odlično se slaže s rajčicom, lukom, češnjakom i maslinovim uljem. Možete je poslužiti kao glavno jelo (u obliku variva ili juhe), na salatu ili od nje pripremiti namaz.

ŽUTA

To je zapravo oguljena smeđa ili zelena leća. Ima brašnastu strukturu i blagu orašastu aromu, a nakon kuhanja zadržava svoju žutu boju. Prije kuhanja je ne morate natapati jer je vanjska, tvrda opna već uklonjena. Kuhana je za manje od deset minuta.

ZELENA

Za razliku od žute i crvene leće, puno se češće upotrebljava u sjevernim zemljama. Ima dosta tvrdu vanjsku opnu, pa ju je dobro prije kuhanja namakati najmanje dva sata, a potom kuhati dvadesetak minuta u zasoljenoj vodi. Pogodna je za pripremu variva i salata.

PUY

Naziv puy dobila je zbog francuske regije Puy de Dome u Auvergneu. Ima vrlo tanku vanjsku opnu pa se ne treba namakati prije pripremanja, a idealna je kao prilog zbog svojeg posebnog orašastog okusa. Kuhana je za desetak minuta, a mnogi je vole jer i termički obrađena ostaje hrskava za “pod zub”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:16