NAJBOLJI DRUG

SVETA PRAVILA NAJVAŽNIJEG ORMARA: Hladnjak vam je sada najbolji prijatelj. Evo uputa što i kako u njemu čuvati!

    AUTOR:
    • Sunčana Barušić

  • OBJAVLJENO:
  • 19.03.2020. u 09:14

Hladnjak je ponajprije namijenjen namirnicama koje su spremne za svakodnevnu uporabu ili zapakirane u kutije, a morate ih upotrijebiti za nekoliko dana.

Toliko ga često otvaramo da vjerujemo da ne treba uputa što se sve u njemu može čuvati. Ipak...

● U hladnjaku ne držite kruh, ne vole ga rajčice, kao ni luk ili češnjak, a pogotovo ne banane ili limuni.

● Svu hranu, ili ostatke od ručka, pakirajte u za to predviđene kutije (bolje su staklene od plastičnih) i redovito održavajte čistoću – radi zdravlja, ali i zbog mirisa koje može poprimiti hladnjak.

 

● Povrće uvijek držite u za to predviđenim ladicama na dnu hladnjaka. Vodite računa o tome da je u hladnjaku najviša temperatura pri njegovom vrhu, a najniža na dnu, jer je hladan zrak teži od toplog pa se više zadržava u donjim dijelovima. Prema tome, na donju ladicu stavljajte lako pokvarljivu hranu, a na gornjima držite ostatke hrane u staklenkama, pripravke, umake, majoneze...

● Mliječnim proizvodima također je mjesto u hladnjaku, osim još neotvorenom trajnom mlijeku i tvrdim sirevima.

 

● Polutrajne mesne proizvode poput hrenovki i narezaka treba čuvati na hladnom, za razliku od suhih kobasica, slanine, pršuta...

● Svježa jaja, koja se inače pogrešno smatraju lako pokvarljivom namirnicom, u hladnjaku mogu stajati i po mjesec dana.

● Skuhate li prevelike količine tjestenine, u ostatak dodajte malo ulja ili maslaca (da se ne zalijepi), pa je stavite u posudu i u hladnjak. Tako može stajati dva do tri dana. Ako je kuhanu ne namjeravate odmah potrošiti, stavite je u vrećicu, spljoštite vrećicu i pospremite u zamrzivač. Od tako zamrznute tjestenine možete pripremiti, primjerice složenac (s umakom od rajčice ili ostacima mesa od jučer).

● Ako za pripremu variva ili nekog drugog jela niste upotrijebili cijelu količinu suhih grahorica koje ste prethodno namočili, pospremite ih tako natopljene u posudice i držite u hladnjaku nekoliko dana. Ili ih jednostavno ocijedite i pospremite u vrećice pa u duboko zamrzavanje. I tu vrijedi: jednom zamrznuti pa odmrznuti proizvod ne smijete ponovno zamrzavati!

 

● Jednom otvorenu konzervu ili staklenku morate potrošiti ili držati u hladnjaku. Ako se radi o konzervi, bilo bi bolje hranu premjestiti u staklenu ili plastičnu posudu s poklopcem. Tako pospremljene u hladnjaku mogu stajati dva do tri dana.

Izdvajamo

Iz drugih medija