Prionite na kuhanje!

SVI ONI KOJI SU LUDI ZA ĐUMBIROM: Odličan je za zdravlje, a još bolji je u čokoladnoj torti!

Đumbir je izrazito moćna namirnica koja bi se, pogotovo u ovo zimsko doba, trebala što češće naći u našoj prehrani.

Korijen ove biljke, koja potječe iz Kine, taj je koji čini čuda za naš organizam. Bogat je eteričnim uljima, kalijem, magnezijem, manganom, vitaminom B… Od 115 različitih kemijskih sastojaka pronađenih u ovom korijenu sva terapeutska djelovanja dolaze od gingerola, uljne smole koja djeluje protuupalno i kao antioksidans. No, uz đumbirova ljekovita svojstva valja napomenuti da je on namirnica koja se upotrebljava u mnogim azijskim jelima kojima zbog svog ljutog okusa daje jednu suptilnu ljutkastu aromu. Koristi se svjež ili mljeven osušen korijen, a može se dodati povrtnim juhama, umacima, napicima, dobar je i s ribom i mesom, redoviti je sastojak jela iz woka, povrtnih i mesnih curryja, ukiseljen se koristi kao prilog uz sushi, dodaje se u kolače, kekse, sladoled, nema gdje nema svoju primjenu. Od đumbira se radi sok i kuha čaj koji izvlači sve toksine iz tijela. No, ako još niste, upoznajte se s njegovim okusom i prionite na kuhanje.

Svježi đumbir

Može se nabaviti u svim trgovinama zdrave hrane, ali i svim supermarketima. Cijena mu se kreće od 25 do 30 kn/kg. Pri odabiru pripazite na to da korijen mora biti gladak i čvrst, a ne smežuran i sasušen. I takav đumbir je iskoristiv, ali nema tu jačinu arome i djelovanja. Svjež đumbir ima više gingerola u usporedbi s onim mljevenim, odnosno u prahu, ukiseljenim ili ušećerenim. Dovoljno ga je malo, tek jedna žličica naribanog ili nasjeckanog svježeg đumbira ako se dodaje u neko jelo, a okus dozirajte prema ukusu.

Ušećereni đumbir

Dodaje se nekim kolačima, uglavnom za slatki voćni kruh, ili se njime mogu ukrasiti neki kolači, pogotovo čokoladni. Možete ga i jednostavno servirati u zdjelicu s orašastim voćem i suhim kockicama kokosa, s kojima se dobro slaže. Možete ga i sami napraviti tako da 100 g oguljenog i narezanog đumbira stavite u 3 dl vode kipuće vode zajedno sa šalicom šećera. Kuhajte uz miješanje dok voda ne ispari te dok se šećer ne zalijepi za komadiće đumbira. A topli đumbir potom uvaljajte u kristal šećer.

Sirup od đumbira

Ovaj osvježavajući napitak za podizanje energije najukusniji je kad se rashladi. Jednu šalicu oguljenog i narezanog korijena đumbira staviti kuhati sa 2 šalice šećera, 3 šalice vode i sokom jedne limete ili limuna, i to 15 do 20 minuta. Ostaviti sirup da se ohladi. Pije se razrijeđen s vodom, a soku se može dodati narezano voće, listići mente ili melise te narezani svježi krastavac.

Tinktura od đumbira

Koristi se kod prehlada, virusnih infekcija, kod svih upalnih procesa te za jačanje imuniteta. Dovoljno je uzeti jednu žličicu dva puta dnevno, najbolje prije jela. Tinkturu možete napraviti i kod kuće tako da 400 g svježeg đumbira ogulite, naribate i zalijete alkoholom ili rakijom. Ostavite da odstoji 3-4 tjedna na toplom, povremeno promućkajte. Kada tinktura požuti, procijedite je, možete joj dodati malo meda i limunova soka.

Piletina curry s đumbirom

250 g pilećeg mesa
1 luk
1 paprika
200 ml kokosova mlijeka
2 češnja češnjaka
1/2 žličice curryja
1/2 žličice naribanog đumbira
sol, papar
1 žličica kokosova ulja

Na tavi popecite piletinu nasjeckanu na kockice. Stavite je sa strane pa na kokosovu ulju prodinstajte luk i papriku, dodajte nasjeckani češnjak, podlijte s malo temeljca ili vode, a kada povrće omekša, dodajte piletinu i kokosovo mlijeko. Promiješajte, dodajte đumbir i curry, sol i papar pa ostavite još par minuta da se kuha i da se sve lijepo spoji. Poslužite s rižom.

Keksi s đumbirom

3/4 šalice omekšalog maslaca
1 šalica šećera
1 jaje
šalice melasa šećera
2 i šalice brašna
2 žličice mljevenog đumbira
1 žličica sode bikarbone
1/2 žličice mljevenog klinčića
1/2 žličice cimeta
1/2 žličice soli

Istući maslac sa šećerom dok ne bude pjenasto, dodati jaje i melasu. Pomiješati brašno, đumbir, sodu bikarbonu, cimet, klinčić i sol pa dodati prvotnoj tekućoj smjesi i dobro promiješati. Od tijesta oblikovati kekse pa ih peći oko 10 minuta na 180 Celzijevih stupnjeva dok ne dobiju boju.

Svidjeli su vam se recepti? Bacite oko još na:

Sladoled od pečene šljive i meda

Sladoled od sada više nije rezerviran samo za ljetne mjesece. Jesenska verzija omiljene ljetne slastice koju jednostavno možete pripremiti i unutar svoja četiri zida.

Zagreb, 011014.
Jela sa djumbirom osmislila je i skuhala Vana Babic, urednica web-a dobrahrana.hr. 
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Pečeno povrće

Dobar stari klasik na novi način!

Berislava Picek / Hanza Media

Marinirana svinjetina s chutneyem

Kod mariniranja budite strpljivi kako bi se svi okusi proželi.

Zagreb, 011014.
Jela sa djumbirom osmislila je i skuhala Vana Babic, urednica web-a dobrahrana.hr. 
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Liker od limuna, đumbira i ružmarina

Ovaj liker možete poslužiti u čaju i u korijenu suzbiti prehladu ili poslužiti s rumom za večernja druženja uz obitelj.

Zagreb, 011014.
Jela sa djumbirom osmislila je i skuhala Vana Babic, urednica web-a dobrahrana.hr. 
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Čokoladna torta s crnim paprom

Ova torta drži vlažnost i do pet dana će biti vrlo sočna ako je držite na sobnoj temperaturi umotanu u aluminijsku foliju.

Zagreb, 011014.
Jela sa djumbirom osmislila je i skuhala Vana Babic, urednica web-a dobrahrana.hr. 
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Riblji popečci sa začinskim biljem

Aromatizirajte svoju ribu i garantiramo vam da će se vaši klinci otimati za ove zalogaje!

Zagreb, 011014.
Jela sa djumbirom osmislila je i skuhala Vana Babic, urednica web-a dobrahrana.hr. 
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 00:34