TEMA DANA

SVI PRIČAJU O NOMI: Ovako sad izgleda priprema jela u kuhinji restorana koji je četiri puta proglašen najboljim na svijetu!

Noma Official Facebook Page

 

Noma se četiri puta zaredom kitila titulom najboljeg restorana na svijetu po izboru The World´s 50 Best Restaurants, a baš prije nekoliko dana promijenila je svoj koncept i nakon suočavanja s globalnom pandemijom korona virusa otvorila se ovog četvrtka kao wine & burger bar. U samo četiri sata prodali su 1300 burgera.

 

Dobro je poznato da je za stol u Nomi trebalo mjesecima unaprijed napraviti rezervaciju, da biste sada mogli samo ušetati u Nomu i počastiti se njihovim burgerom. Cijena Redzepijevog burgera iznosi 125 kruna što je nešto više od 127 kuna. To može zvučati mnogo, ali ako ga usporedite s njihovim primanjima i cijenama koje se ondje kreću, cijena i nije toliko visoka.

Noma Official Facebook Page
 

Cilj za ovu radikalnu promjenu Redzepi objašnjava da želi započeti društveni život u Kopenhagenu.

"Naš san za ovo je aktivirati ljude da ponovno počnu izlaziti", izjavio je Redzepi u telefonskom razgovoru za Bloomberg.com. "To je glavna svrha. Željeli smo smisliti nešto što bi svima pokazalo da su dobrodošli, zbog čega smo se i odlučili za otvaranje burger bara. Odaziv je nevjerojatan. "

 

Iako biste od Redzepija i njegovog tima očekivali nešto ekstravagantno, ne očekujte gurmanski hamburger s tartufima i kavijarom.

"Morao je to biti hamburger koji je prepoznatljiv, tako da radimo cheeseburger", kaže on. "Ali ono što je naš imperativ su najbolji sastojci i najbolja kvaliteta mesa. Krumpiriće pripremamo svježe svako jutro, a meso meljemo tri puta dnevno od govedine hranjene travom, a ručno beremo organski luk. Male stvari poput toga donose veliku razliku." Na raspolaganju će biti i vegetarijanske i veganske opcije.

Noma Official Facebook Page
 

Novi prostor ima 65 mjesta i otvoreni su od četvrtka do nedjelje od 13 do 21 sat. Cijena piva je oko 50 kuna, a vino od 95 kuna po čaši i oko 420 kuna u boci. Sličan eksperiment napravio je u Meksiku gdje se red počeo stvarati već od 4 ujutro, a ljudi su čekali po 14 sati.

Ipak, Redzepi nije zabrinut kako će se u Kopenhagenu stvarati redove ih razmjera jer uopće nemaju turista, a priznaje kako ne pamti grad u toliko tihom i mirnom izdanju.

Vlada nam je pružila šansu za borbu protiv ovoga (coronavirus). Ljudi ne moraju nositi maske i nema toliko rigoroznih ograničenja. Gost mora imati prostor od dva metra kvadratna, a razmak između stolova mora biti jedan metar. Oni su veći, plus stroga pravila sanitarne zaštite kojih se morate pridržavati, ali to smo ionako radili." otkriva Redzepi za portal Bloomberg.

 

Poznati chef dodaje kako mu je glavna misija mjesto učiniti opuštenim i da se ljudi ugodno osjećaju. Posebno mu je uzbudljivo pronaći način kako oživjeti Nomu kakvu smo poznavali prije COVID-19.

"Sljedeća godina bit će posebno teška jer je restoranska industrija posebno pogođena. Većina restorana u Europi uspijeva držati "glavu iznad vode" zahvaljujući državnoj pomoći i to čini ogromnu razliku. Ali kad se sve otvori, ljudi će se bojati izaći van, a u gradu nema turista. Bit će jako loše. U našoj će "branši" susret ćemo se s gomilom otkaza. Svi će sigurno razmišljati sasvim drugačije. " zaključio je Rene Redzepi.

Izdvajamo

Iz drugih medija