VINSKE MUŠICE

SVJEŽE I ŽIVE KLASIČNE MALVAZIJE: Ovo je kategorija idealno prati bijelu ribu, rižota i druga jela mediteranske kuhinje!

 Getty Images/iStockphoto
Svježe i žive klasične malvazije koje idealno prate bijelu ribu, rižota s morskim plodovima i druga laganija jela tipična za mediteransku kuhinju

Ovo je najbrojnija kategorija malvazije. Takozvana svježa malvazija, koja i ne mora odisati svježinom i lepršavošću, jer je malvazija poznata po prirodno umjerenim, a nekad čak i nižim kiselinama te redovno solidnom tijelu, što joj često daje krepki okus i nešto što se zove tipični malvazijski tek, koji objedinjava voćnost, punoću i karakteristični sortni retrookus. Malvazijski tek pojavljuje se samo u dobrim vinima koja su primjereno izrazila sortu i terroir, koja se nisu izgubila u previše tehniciranja u podrumu ili koja nisu posljedica lošeg grožđa. Riječ svježa zapravo označava vina proizvedena u rostfrajnim tankovima, obično kontrolirane temperature i namijenjena potrošnji unutar godine do dvije od berbe. Često ta vina odišu svježinom, aromama breskve, bagremova cvijeta i citrusa, ali to svakako nije pravilo.

vinodolska dolina, 170902
grozdje¤
grozdovi malvazije u vinogradu, uskoro berba
foto tea cimas
-pok-
Tea Cimaš / HANZA MEDIA

DOBRAVAC, MALVAZIJA SONATA 2018 Kvaliteta: 92/100 Alk. 13%

Izvanredno vino s puno okusa i intenzivnih aroma. Vjerojatno najbolja Sonata do sada. Svježe voće doslovno iskače iz čaše, neka decentna mineralnost u pozadini, osobito na retrookusu. Dugačkog trajanja i živog finiša koji zaziva novi gutljaj. Savršenog balansa, izraženog intenziteta.

CORONICA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 91/100 Alk. 13%

Krasna malvazija blagih kiselina, uobičajenih za Coronicu. S puno breskve na nosu, zatim s nešto malo CO2 u ustima koji potiče osjećaj svježine. Izvrsnog je okusa s puno voćnosti, i to citrusno egzotičnog karaktera. Iza svega na finišu slijedi slana mineralnost. Može se i čuvati, idealno do tri, a maksimalno do pet godina od berbe. File zubaca i druga bijela riba tog tipa savršeni su mu par.

KOZLOVIĆ, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 91/100 Alk. 13%

Prekrasno vino s puno voća, zatim s mineralnošću koja se osjeti na desnima u vidu hrapavog strujanja, osjeti se i utjecaj dozrijevanja na kvascima, što mu daje prekrasnu teksturu. Slanost i slast na finišu. Jedna od boljih svježih malvazija iz ovog podruma s potencijalom za čuvanje od 3 do 5 godina.

GERŽINIĆ, MALVAZIJA ISTARSKA 2018 Kvaliteta: 90/100 Alk. 13%

Vrlo lijepo vino, s puno živog i tipičnog okusa malvazije, voćnosti i svježine. Srednje punog tijela, zatim atraktivnog mineralno-voćnog finiša, s finim slankastim, čistim i dugačkim završetkom. Impresivna razina kvalitete za svježe vino.

MARIJAN ARMAN, MALVAZIJA GRAND CRU 2018 Kvaliteta: 89/100 Alk. 13,8%

Krasno vino, aromatično, čisto, mekano na nepcu, puno okusa i postojano na finišu. Prekrasan primjerak klasične malvazije. Mineralnost obilježava retrookus. Ima i potencijal za čuvanje od tri godine.

RADOVAN, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 89/100 Alk. 13%.

Izvrsne svježine i dugačkog trajanja. Ne spada u razred toliko aromatičnih malvazija, ali ima svojevrsni neodoljivi karakter živosti i čistoće. Svojom neutralnošću i istovremeno intenzivnim okusom nameće se kao idealna pratnja klasičnoj mediteranskoj kuhinji.

CATTUNAR MALVAZIJA SIVA ZEMLJA 2018 Kvaliteta: 89/100 Alk. 13,5%

Najbolja od četiri malvazije iz 4 Terre linije vina. Intenzivnog teka, jako atraktivna okusa s puno voćnih i mineralnih aroma, ali i dodirom svježe herbalnosti. Jako lijepo vino.

POLETTI, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 88/100 Alk. 13%

Izrazito voćna u ustima, s aromama dinje, jabuke, dunje. Okusa živog i lijepog. Intenzivnog i čistog. Bez gorkastosti. Djeluje pomalo domaće, tradicionalno, bez finese, čak i blago steže, ali vrlo je atraktivna zbog intenziteta aroma i svježine.

CATTUNAR, MALVAZIJA BLACK SOIL 2018 Kvaliteta: 87/100 Alk. 13,5%

Izrazito mineralna po stilu, takozvana “savoury” karaktera, što znači suzdržane voćnosti i naglašene mineralnosti. Malo steže na finišu.

FRANKOVIĆ, MALVAZIJA SANTA LUCIA 2018 Kvaliteta: 86/100 Alk. 13%

Nijansu zrelija od standardnih svježih malvazija, kao da je malo macerirana, jer ima nešto stežućeg stiska. Grejp, jabuke, breskve udarne su arome. Okus je fin, uravnotežen, s ugodno gorkastim finišem.

DEGRASSI, MALVAZIJA BOMARCHESE 2017 Kvaliteta: 85/100 Alk. 12%

U potpunosti razvijeno vino koje je upravo prošlo svoj vrhunac, ali je još uvijek jako lijepo, elegantno i skladno. Voćnost polako blijedi pa u ustima ostaje blagi i čisti tek razvijenog vina s prvim znakovima tercijare.

VALENTA, MALVAZIJA 2018 Kvaliteta: 86/100 Alk. 13%

Jednostavna, ali ugodna malvazija koja posjeduje neku rustikalnu oštrinu i svojevrsnu neuglađenost. S druge strane, ima tipični malvazijski tek i jasno izraženu autentičnost. Konzumirati je uz hranu poput pečenog pileta ili krilca i bataka s roštilja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:32