U PONUDI 12 MJESECI GODIŠNJE

SVJEŽE JABUKE: Nisu rezervirane samo za štrudle i pite, dobro pašu u raznim salatama i juhama!

 Berislava Picek / Hanza Media
Jabuke nisu rezervirane samo za štrudle i pite, one dobro pašu u raznim salatama i juhama te uz piletinu i ribu, osobito dimljeni losos i pastrvu.

Jabuke su u ponudi 12 mjeseci godišnje, zato često previdimo kako sada možemo uživati u svježe ubranim jabukama - počela je njihova puna sezona. S obzirom na to da su tako dostupne i najčešće jeftine, skloni smo ih podcijeniti. No, u ovim najtoplijim danima njihova uloga može biti neprocjenjiva. Zapravo je bolje govoriti o najrazličitijim, brojnim ulogama koje jabuke mogu odigrati u cijelom rasponu od predjela do deserta, pa i više: od aperitiva do digestiva.

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Jabučni koktel

Počnimo, dakle, tim prvim gutljajem. Vreli dani najmanje su pogodni za žestoka aperitivna pića, pa čak i među pjenušcima najbolje je odabrati one lakše. Voćni kokteli od pjenušaca još su bolje rješenje: svježe iscijeđeni sok jabuke pomiješan s pjenušcem ili dobrim pivom izvrsno je osvježenje prije ručka ili večere. Kao predjelo se nameću bogate salate. Jabuka u slanim salatama odavno je uvriježena, najpoznatija u Waldorf salati. Ta se temeljna zamisao može lijepo varirati, osobito ako u vrelim danima salata nije predjelo, nego glavno jelo.

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Svježi, u limunu marinirani ili kratko obareni plodovi mora savršeno se slažu sa svježim jabukama, čak i kada nisu kiselkaste. Dimljena pastrva ili losos još su bolji u toj ulozi, osobito kada se dresing radi od domaće majoneze, kopra, hrena i vrhnja. Đumbir može zamijeniti hren, umjesto soli dodamo sojin umak i salata će odjednom progovoriti kineski, osobito ako se posluži uz rižu. Umjesto riba i plodova mora, hladna piletina je odlična u salati od jabuka. Uz spomenute dresinge svježe klice, posebno one od češnjaka, lijepo će ju zaokružiti.

Berislava Picek / Hanza Media

I da ne zaboravim: u jabučni ocat stavite nekoliko kriški svje- žih jabuka - već nakon nekoliko dana aroma octa osjetno će se oplemeniti. Od izvornih hladnih juha od krastavca i rajčica, gazpacho, danas se poslužuje nepregledno mnoštvo hladnih juha od povrća i voća.

Slani ili slatki šlafrok

Cijeđeni sok od jabuke i cikle, blago posoljen i začinjen bučinim uljem i slatkim vrhnjem, jedna je takva brzo pripremljena juha. Zgodno ju je poslužiti s tanko narezanim preprženim kruhom u koji se utrlja češnjak. Pire od jabuka omiljen je u Njemačkoj. Obično se temeljito raskuhava i pasira.

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

No, može se napraviti i modernije, brzo, tako da se naribane jabuke kratko preprže, bolje rečeno ugriju na maslacu. Miješani pire od jabuka, celera i krumpira jednostavan je, a impresivan je trik kojim majstori kuhinje zavode svoju sljedbu. Jabuke u tijestu, poznatije kao jabuke u šlafroku, klasičan su srednjoeuropski desert. Ako se tijesto za palačinke posoli, a jabuke posluže uz umak od kiselog vrhnja i kopra, slastica je slano jelo koje se, osim umakom, može posuti i ribanim sirom.

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Umjesto u tijestu za palačinke, jabuke će se pretvoriti u spektakularan desert kada se na vrhuncu ljetne noći flambiraju. Jedan od najboljih recepata ove vrste počinje karameliziranjem nerafiniranog šećera na maslacu u koji se urone jabuke. Preliju se rakijom od jabuka, odnosno calvadosom i završe u kratkom vatrenom finalu flambiranja koji, osim vizualnog efekta, vrlo učinkovito zrakom širi zamamne arome. Takve je jabuke najbolje poslužiti uz sladoled od vanilije.

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Jabuke u vinu kao dižestiv

Sisak, 120916.
U selu Bok pored Siska brali smo stare sorte jabuka.
Selo je zasticeno kao nematerijalno dobro i nalazi se na obali rijeke Save.
Uz pomoc mjestana nasli smo i nabrali 4 sorte jabuka, radili smo jabucni ocat i spremali jabuke za zimu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Umjesto rutinskih dižestiva, najbolje je ponuditi jabuke koje su nekoliko sati odležale u moćnom crnom vinu zajedno s breskvama. Uz njih se, naravno, služi i tako aromatizirani crnjak, ali ipak bolje ne na sobnoj temperaturi, nego ohlađen, čak i dodatno, kockama leda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:31