DOBRI SAVJETI

TAJNE HRSKAVOG I FINOG PRŽENOG TIJESTA: Kroštule, fritule, uštipci. Još malo pa će po njima zamirisati svi trgovi. Pa, neka zamirišu i vaše kuhinje!

    AUTOR:
    • Slavica Šagolj

  • OBJAVLJENO:
  • 12.11.2019. u 09:38

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Trilj, 041216
Kuhari Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak na imanju Krolo u mjestu Strmen Dolac kod Trilja. Na fotografiji: domace fritule
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Kroštule, fritule, uštipci... još malo pa će po njima zamirisati gotovo svi trgovi i ulice grada. Pa, neka zamirišu i vaše kuhinje jer izrada je jednostavna ako se pridržavate recepta i nekoliko bitnih detalja

Bez imalo pretjerivanja i lažne skromnosti, slastice od prženog tijesta desert su koji svi obožavaju, bez obzira na to uživaju li u njima često ili tek povremeno. Krafne, fritule, kroštule, uštipci... mogli bismo nabrajati u nedogled jer je dobro poznata činjenica da svaka hrvatska regija ima neku svoju slasticu neobičnog imena i oblika, ali iste ili slične baze. Riječ je, naravno, o slatkom tijestu s dodacima koje se prži u dubokoj masnoći.

Podravina, 300919
Novi prostor pivovare Varionica. Priprema jela sa pivom.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
Marko Miščević / HANZA MEDIA
 

Kako pržiti, na kojoj temperaturi, u kojoj masnoći i koje sastojke dodati tijestu da ne upije masnoću, pitanja su koja se nekako sama nameću. Stoga obratite pozornost na nekoliko detalja kako bi rezultat svima bio po guštu. Krenimo redom. Kod prženih jela, bilo ono slano ili slatko, bitno je da je hrskavo, lagano i suho.

Marko Miščević
 

Pod suhim se misli na to da nije natopljeno masnoćom. Takve se karakteristike postižu dobrim odabirom masnoće, odgovarajućom posudom, temperaturom koju treba dosegnuti masnoća te na kraju i pravilnim cijeđenjem slastica. Često ćete čuti, pržite tijesto na masnoći visoke temperature kako bi se odmah formirala vanjska hrskava korica. No, to baš i nije sasvim točno. Stavite li, naime, tijesto pržiti u uzavrelo ulje, ono će izvana dobiti hrskavost, no njegova unutrašnjost sigurno će ostati sirova ili djelomično pečena.

Marko Miščević
 

Zbog toga biste morali produžiti prženje, a u tom slučaju vanjski dio bio bi zagoren. No to sigurno ne želite jer je takva slastica gorkog okusa. Temperatura masnoće ne smije prelaziti 190 °C. Na toj temperaturi idealno ćete ispržiti tijesto. Ako želite slijediti tradicionalni način pripreme, za prženje koristite svinjsku mast, koja je nekada bila jedina masnoća koja se koristila za prženje. Svinjska mast pokazuje iznimnu stabilnost na visokim temperaturama, za razliku od suncokretovog ili sojinog ulja, stoga ih izbjegavajte.

Marko MIščević
 

Osim svinjske masti, ulja idealna za prženje su ona od kikirikija ili kokosa zbog svoje visoke točke dimljenja. Tehnika prženja vrlo je jasna, tijesto se uranja u masnoću, koje treba biti dosta, a najbolja posuda za prženje je ona s debelim dnom, i po mogućnosti visokim stranicama kako biste izbjegli prskanje. Kad tijesto uronite u masnoću poželjno je pojačati plamen na nekoliko sekundi kako bi masnoća postigla preporučenu temperaturu; time se sprječava hlađenje ulja koje se događa zbog uranjanja tijesta.

 

Ako vam je to previše komplicirano, pržite malu količinu uštipaka ili fritula odjednom. Pržene vadite rupičastom žlicom i odmah stavite na kuhinjski papir koji će upiti višak masnoće. Posudu u koju stavljate gotovo tijesto ne prekrivajte jer će kondenzirana vlaga omekšati prženo tijesto. Pržene kolačiće ne posipajte odmah šećerom u prahu, pustite nekoliko minuta da se tijesto ohladi. Dodavanje ruma, rakije, konjaka ili nekog voćnog likera sprječava da tijesto prilikom prženja upije masnoću.

SPECIJAL_JL_Dobra Hrana
Trilj, 041216
Kuhari Hrvoje Zirojevic i Braco Sanjin pripremaju tradicionalni dalmatinski blagdanski rucak na imanju Krolo u mjestu Strmen Dolac kod Trilja. Na fotografiji: domace fritule
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media
 

Samu smjesu možete oplemeniti dodatkom naribane korice limuna ili naranče. Cimet ili vanilin šećer također će pridonijeti boljem okusu deserta. U tijesto možete dodavati i svježe i suho voće. S obzirom na to da svaka voćka ima svoj sok, stavljate komadiće voća u tijesto neposredno prije prženja. Najčešće su to jabuke, no u obzir dolazi i ananas, naranča, marelice, suhe smokve ili grožđice. Neodoljiv miris i okus ovih slastica rezerviran je za predstojeće hladnije dane. Stoga počastite svoje nepce ovim delicijama, a šalica čaja itekako će pridonijeti kompletnom užitku.

Kroštule

Trebat će vam:

3 žumanjka
2 žlice šećera
3 žlice ruma
1 naranča
1 limun
200 g glatkog brašna
prstohvat soli
2 žlice kiselog vrhnja
ulje za prženje (otprilike 800 ml)

Za posipanje:

šećer u prahu

Biljana Gaurina / HANZA MEDIA
 

Priprema:

Električnom miješalicom izmiješajte žumanjke sa šećerom. Dodajte rum i naribane korice naranče i limuna. Zatim postupno dodajte prosijano brašno, sol i vrhnje dok ne dobijete glatku smjesu. Ostavite da odstoji 15-ak minuta. Tijesto prebacite na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite dok ne dobijete srednje čvrsto tijesto. Razvaljajte ga tanko valjkom. Narežite ga na trake dužine oko 15 cm i širine oko 2 cm. Svaku traku preklopite u čvor ili, prema vlastitoj želji, izrežite tijesto u neke druge oblike. Možete trake tijesta saviti pomoću vilice i dobiti oblik cvijeta. Tijesto pržite u dubokom ulju dok ne porumeni. Kroštule pospite šećerom u prahu i poslužite uz čaj.

Izdvajamo

Iz drugih medija