POSEBNO IZDANJE FESTIVALA

TASTE THE MEDITERRANEANN: Hrvatski vinari zablistali uz kreacije chefova s Michelin zvjezdicama!

 David Ružić
Od 28. veljače do 2. ožujka 2017. u Rovinju se održalo sedmo izdanje HTI konferencije (Health Tourism Industry). HTI konferencija koncipirana je kao "3 u 1" manifestacija koja okuplja vodeće stručnjake iz zdravstva i luksuznog turizma, vrhunske kuhare te znanstvenike iz Europe i šire.

Posebno izdanje festivala Taste the Mediterraneann, u okviru HTI konferencije, obuhvatilo je teme povezane s važnošću mediteranske prehrane i načina života u razvoju zdravstvenog turizma. Tijekom dva dana festivala održao se velik broj zanimljivih, edukativnih i dinamičnih panela i interaktivnih radionica, a sudionici su bili vrhunski svjetski chefovi okrunjeni Michelinovim zvjezdicama, eminentni govornici, međunarodni znanstvenici, umjetnici, novinari, proizvođači hrane, vinari i proizvođači maslinova ulja.

David Ružić

Autorica koncepta Taste the Mediterranean, Ingrid Badurina, osmislila je jedinstvenu gurmansku i kulturnu manifestaciju kojoj je cilj promicanje mediteranske prehrane, kulture, tradicije, proizvoda i načina života koji su se razvili duž obala Sredozemnog mora. U sklopu manifestacije Mira Šemić, WSET Sommelier, održala je degustaciju odabranih vina priznatih hrvatskih vinara. Tijekom radionice kušala su se vina Kabola, Malvazija 2015. i Teran 2007. te Pošip 2015. i Plavac mali Majstor 2013. vinarije Stina.

David Ružić

Prvog dana manifestacije pet vrhunski kuhara okupljenih na jednom mjestu kreiralo je gastronomske delicije koje su sljubljene s vinima odabranih hrvatskih vinara na VIP večeri Taste the Mediterranean Michelin chefs.

„Tijekom ekskluzivne VIP večere chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama željeli smo pokazati kako se i hrvatska vina mogu spojiti s kvalitetnim namirnicama i jelima koje pripremaju 'zvjezdani chefovi', istaknula je Ingrid Badurina.

David Ružić

Prije samog početka večere gostima je poslužen Moët&Chandom Brut Impérial, kao piće dobrodošlice.

David Ružić

Večera je započela hladnim predjelom, a posluženi su custard od jaja na pari s kamenicom, yubiki tuna s kimizu umakom te špinat sa sezamom, koje je pripremio japanski chef Ippei Uemura iz restorana Tabi No Yume u Marseilleu. Chefa Uemuru, koji spaja mediteranske namirnice s tradicionalnom japanskom tehnikom obrade ribe, slavni gastrovodič Gault & Millau proglasio je mladim talentom godine za 2017. S hladnim predjelom sljubljen je Prosecco Superiore Valdobbiadene DOCG Extra Dry, Zucchetto.

David Ružić

Talijanski chef Filippo Saporito, iz restorana La leggenda dei frati u Firenci, koji je ove godine osvojio svoju prvu Michelinovu zvjezdicu, pripremio je toplo predjelo – rižoto s jeruzalemskom artičokom, limunom, lukom i tartufima, sljubljeno s Malvazijom 2015. istarske vinarije Kabola.

Za glavno jelo chef Xavier Boyer iz restorana Gaddi’s, ekskluzivnog Hotela Peninsula u Hong Kongu, nositelj dviju Michelinovih zvjezdica, pripremio je trilju posluženu na prahu od crnih maslina sa sporo kuhanim artičokama i pireom od agruma, s čime je sljubljen Pošip 2015. vinarije Stina. Za drugo glavno jelo španjolski chef Fernando Arellano iz restorana Zaranda, hotela Castell Son Claret u Mallorci s dvije Michelinove zvjezdice poslužio je jedno od svojih najpoznatijih jela „glazirani pave od telećeg jezika s toplim porilukom i krumpir- salatom, s čime se sljubio Cabernet sauvignon 2007. vinarije Kabola. Kao šećer na kraju poslužen je desert After 8 čokolada, francuskog chefa Lionela Levyja iz restorana Alcyone, hotela Dieu Intercontinental u Marseilleu, također nositelja jedne Michelinove zvjezdice. S njegovom čokoladnom čarolijom sljubljen je Prošek Hektorović 2008., vinarije Tomić.

David Ružić

Drugog dana manifestacije, u posebnom izdanju TTM Festivala održao se masterclass mediteranskih kuhara ovjenčanih Michelinovim zvjezdicama. Tema jedinstvenog masterclassa bila je Spajanjem inovacije i kulinarskih suvremenih tehnika s tradicionalnom kuhinjom zdrava mediteranska hrana postaje nezaboravni gourmet doživljaj.

David Ružić

U sklopu radionice svaki je kuhar pokazao svoju viziju mediteranske kuhinje i posebne kulinarske tehnike u pripremi jela. Pet različita pristupa, pet različitih škola kuhanja koje su izraz njihove individualnosti, ali pod okriljem zajedničkog mediteranskog podneblja. Francuska, Italija, Španjolska, kolijevke mediteranske kuhinje, uz francuskog Japanca, chefa Ippeija Uemuru.

Ekskluzivni masterclass namijenjen je edukaciji profesionalnih chefova, kuhara i ugostitelja u okviru koje je sudionicima toga jedinstvenog događaja omogućena interakcija sa zvjezdanim chefovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:21