MLADA MASLINOVA ULJA

TEDI CHIAVALON: "Zašto posebnu pažnju posvećujemo mladom maslinovu ulju? Pa, jer je najbolje!"

 Damjan Tadic / CROPIX
Mlado maslinovo ulje postalo je u svijetu, a zahvaljujući istarskim uljarima i u Hrvatskoj, pravi hit. Svježe, prskavo, mirisno, intenzivno, pomalo divlje.

- Zašto posebnu pažnju posvećujemo mladom maslinovu ulju? Pa, jer je najbolje - odgovorio je na promociji maslinova ulja Chiavalon Mlado Tedi Chiavalon koji sa svojim bratom Sandijem vodi jednu od najmodernijih uljara u zemlji.

- Ideja je krenula od nas, doma. Željeli smo na neki način početi slaviti mlado maslinovo ulje. Ne mogu vam opisati kakva je atmosfera u mojoj obitelji kad počne berba maslina, odnosno kad se počnu prešati prvi plodovi. One prve kapi čekaju se s nestrpljenjem i slave kao da je Božić! Svi su na nogama, bez obzira na to koji je dio dana ili noći. Svi ga kušaju, a onda se kuha, friga, priprema hrana na tom ulju da bi se nastavilo slavlje - dodao je Tedi Chiavalon u Vivat Fina vina baru u zagrebačkoj Martićevoj ulici.

Zagreb, 171018.
Vivat vina, Marticeva ulica.
Prezentacija mladih Chiavalon maslinovih ulja i Latus sira.
Na fotografiji: Tedi i Sandi Chiavalon.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

- I tako smo krenuli s flaširanjem mladog maslinova ulja, jednostavno da obilježimo taj dan. Ove smo godine pobrali sve plodove koji su prvi bili dovoljno zreli za prešanje, tako da u ulju ima i buže i bjelice i rosulje. Dobili smo jedan zaista impresivan proizvod koji obiluje zelenim notama. Polifenoli naprosto vrište iz ulja - s posebnom nam je strašću objašnjavao Tedi Chiavalon, a mi smo se uvjerili da se fluorescentno zeleno mlado ulje, koje su braća flaširala u samo 2500 boca s prepoznatljivom etiketom studija Bruketa&Žinić&Grey, mora kušati s posebnim guštom: samo s kruhom, sirom (probali smo Veli Jože istarske sirane Latus), ali i s crnom čokoladom i sladoledom od vanilije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:38