NAJPOPULARNIJE SIROMAŠKO JELO

TESTIRALI SMO ČETIRI ZAGREBAČKE PIZZERIJE OTVORENE POSLJEDNJIH MJESECI: Ovo su naši dojmovi!

Pizza je u svojoj srži ipak siromaško jelo - već mjesecima se ta rečenica mogla čuti u našoj redakciji, a njezino ponavljanje svako malo potaknula bi vijest da se u Zagrebu otvorila još jedna nova pizzerija. Pa još jedna.

Brzina kojom se otvaraju, ali i zatvaraju lokali diljem grada ukazuje na dinamičnu ugostiteljsku scenu, ali čak je i nama ponekad teško pratiti što je vrijedno pažnje. Zato smo odlučili baciti se na posao i isprobati što je novo u gradu po pitanju tog siromaškog jela (iako, sudeći po cijenama, više baš i ne ulazi u tu kategoriju). Odabrane pizzerije mjesta su koja su otvorena tijekom posljednjih godinu dana, a na popisu su se našle dvije podružnice već postojećih lanaca pizzerija - Duksa na Bundeku i Basta na Jarunu, kao i dva nova brenda, Franko’s Pizza & Bar na Zavrtnici te Cirro pizza e pasta na Sveticama. Svaki put kad bismo Zec, Anita, Vana ili Marko i ja sjeli za stol naručili bismo margheritu, bezvremenski klasik na kojem se najlakše može uočiti kakvo je tijesto i način njegova pečenja te kakva je kvaliteta osnovnih namirnica - rajčice i sira. Druga pizza uvijek je bila raskošnija, pizza kuće ili pizza čiji su nas sastojci privukli da jednoglasno kažemo: “Može ova!”. Cijena nam nije bila kriterij jer sve nađe svoga kupca, a željeli smo otkriti i koja pizza je zaista vrijednost za novac.

Duksa

Ede Murtića 11 (Bundek centar)
RADNO VRIJEME: pon – ned: 7 – 23
PEĆ: krušna

Prva Duksa s druge strane Save svoja je vrata otvorila sredinom svibnja, a nalazi se na uglu Bundek centra koji gleda na sam park. Iako je nova pizzerija zapravo velika, u Duksi je u vrijeme ručka više stolova bilo zauzeto. Naručili smo margheritu nazvanu još i “Prva” (49 kn) i pizzu “Na ovu Dado otkida” s umakom od rajčice, maslinovim uljem, mozzarellom, gorgonzolom, dimljenim sirom, feta sirom, pancetom i svježim bosiljkom (64 kn).

Zec: Osjetite li razliku između ove i njihove pizze u Maksimiru?

Anita: Ja ne, a i izgleda identično. Meni je ovo jedina pizza koju pojedem cijelu i ne osjećam se kao da sam pojela kamen.

Vana: Ja uvijek tražim da mi je dodatno zapeku.

Zec: Tijesto je pomalo kao karton. Možda ti se čini nedovoljno pečeno, a ako ga dodatno zapečeš, postane kao mlinac.

Neda: Meni je tijesto ukusno, sastojci isto, no ipak me sve skupa ostavila nekako ravnodušnom.

Zec: Sirevi su dobri, panceta je fina, hrskava, bosiljak svjež...

Neda: Pa da, super je što imaš teglu na stolu pa ga možeš i dodati po volji.

Franko’s Pizza & Bar

Ulica kneza Branimira 71A
RADNO VRIJEME: pon – ned: 11 – 24
PEĆ: krušna

Franko’s Pizza & Bar otvoren je sredinom ožujka na Branimirovoj u blizini Zavrtnice. Puno truda uloženo je u njegovo uređenje, ali i u izbor namirnica. Posjetili smo ih u ranim popodnevnim satima, prvi dan nakon ljetne pauze, i bili jedini na terasi Naručili smo margheritu (65 kn) i pizzu guanciale nero s umakom od rajčica San Marzano, dimljenim obrazima divlje svinje, mozzarellom fior di latte, gljivama panjevčicama, ukiseljenim lučicama, bosiljkom i maslinovim uljem, češnjakom i mozzarellinom (98 kn).

Neda: Ajme, kako se ovaj sir razvlači! Kao u filmovima!

Zec: Dobra mozzarella uvijek se tako razvlači. Sir je odličan.

Neda: Ali tijesto je prilično tanko.

Anita: Nije baš ni pečeno. Kad ga zarežeš, ostane stisnuto, ne vraća se natrag.

Zec: Ja volim hrskavija tijesta. Ovo lijepo izgleda, ali mi nije dobro. Gnjecasto je.

Anita: Kakva vam je rajčica? Kiselkasta je, ali nešto mi ne odgovara.

Marko: Vodenasta je.

Zec: Ja, zapravo, nemam problema s rajčicom. Ali mislim da oni imaju problema jer im je prevodena. Puno je vode pustila i ubila tijesto.

Basta

Hrgovići 51
RADNO VRIJEME: pon – čet: 12 – 23, pet – sub: 12 – 24, ned: 12– 23
PEĆ: krušna

dav

Pizzerija u Hrgovićima na Jarunu nalazi se pokraj Gradske knjižnice, na platou koji gleda na Horvaćansku cestu, a otvorena je krajem svibnja. Tijesto za sve pizze u Bastama mijesi isti čovjek, a ono onda svako jutro stiže na odabrane adrese. Naručili smo margheritu (50 kn) i pizzu primavera s umakom od žute rajčice, mozzarellom buffalom, bresaolom, sirom grana padano, maslinovim uljem i bosiljkom (74 kn).

dav

Vana: Tijesto je prozračno i lijepo pečeno. Ima mjehure u rubu... Optimalno je, nije ni pretanko ni predebelo, pa nije promočilo. Pizza je bogata, a bosiljak nije izgorio.

Zec: Dobro mi je tijesto. Vrlo je tanko u sredini, očekivao sam puno deblju pizzu. Ovo što je malo zagorjelo mi paše, daje malo okus po dimu. Ovo je žuta rajčica?

Neda: Da, slatka žuta rajčica. Ukusna je margherita, inače je nikad ne naručujem, ali ovu bih ponovo uzela.

Zec: Meni bresaola nije baš najsretniji izbor za pizzu, ali je ova prilično dobra.

Neda: Meka je i nije ožilavila.

Anita: Super mi je ovo sa žutim rajčicama, ovo je, zapravo, bijela pizza.

Cirro

Svetice 24
RADNO VRIJEME: pon – sub: 11 – 19
PEĆ: električna

Cirro na Sveticama otvoren je početkom srpnja i nalazi se skriven iza stambenih zgrada u blizini Ekonomskog fakulteta. Brašno im stiže iz Italije, a umak od rajčice kuhaju sami. Jedina pizzerija na popisu bez krušne peći, no to nije utjecalo na kvalitetu. Osim margherite (39 kn) odabrali smo pizzu cacciatore s umakom od rajčica, mozzarellom, lukom, gljivama i slaninom (45 kn), koja je stigla na stol vruća.

Anita: Valjaju tijesto u krupici. Meni je to vrh.

Neda: Baš je hrskavo i fino tijesto.

Zec: Kužiš, to je samo dokaz da je pizza siromašno jelo s kojim ne treba komplicirati. Mislim, može se, ali…

Anita: Baš volim kada se u tijestu naprave džepići od zraka. Cacciatore možda ima malo previše luka, ali to jednostavno nije moja vrsta nadjeva.

Marko: No nije jak, očito je to srebrenac.

Zec: Prava old school pizza. Ovo je jedno simpatično jeftino mjesto.

Neda: Baš se može reći da je vrijednost za novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:24