NAKON POTRESA

TISUĆE RAZBIJENIH BOCA: Šteta je velika. Možemo pomoći tako što ćemo od vinoteka naručivati vina vinarija kojima su one glavni distributer!

    AUTOR:
    • Saša Špiranec

  • OBJAVLJENO:
  • 31.03.2020. u 08:10

A woman's hand reaches out to select a bottle of red wine from the shelf of a wine shop
Getty Images

Ni sat vremena nakon što se su se prvi primjerci prošlotjednog Nedjeljnog Jutarnjeg našli u sandučićima pretplatnika s kolumnom o utjecaju korona-krize na egzistenciju vinara i vinogradara, tri jača ranojutarnja potresa dobrano su zatresla Zagreb i izmijenila vizuru centra grada. Građevine iz pretprošlog stoljeća ili iz prvog dijela prošlog nisu izdržale trešnju, a među njima i vodeće zagrebačke vinoteke.

Kao da blokirana ekonomija i to što su kupci prestali plaćati račune (čitaj: zatvoreno ugostiteljstvo) nisu dovoljna nevolja, zagrebačkim trgovcima vinom nedjeljni su potresi nanijeli veliku štetu, razbivši tisuće boca po trgovinama i skladištima uz brojne štete na opremi, namještaju i nekretninama. Zagrebački trgovci vinom jedan su od ključnih izvora prihoda vinarija iz cijele Hrvatske, a u ovoj situaciji nestanka direktne prodaje na vratima vinarije i gašenja restorana s kojima neki vinari rade izravno, mnogima su i jedini izvor prihoda. Pitanje je kako će trgovci vinom izdržati ove naizgled nemoguće izazove jer njihovi dojučerašnji kupci trenutno ne plaćaju, a kad jednom u budućnosti počnu raditi, malo će tko krenuti punom snagom, kao prije korona-krize.

Girl chooses wine in a supermarket
Getty Images/iStockphoto
 

Turizam koji je na cijeloj obali, ali i u Zagrebu, nosio najkvalitetniji dio potrošnje vina ove se godine, sada već znamo, zasigurno neće vratiti, a s obzirom na krizno stanje globalne ekonomije, vjerojatno će biti među onim granama koje se najsporije oporavljaju. Dakle, i nakon prolaska koronavirus krize i oporavka Zagreba od potresa, puno se toga još dugo neće vratiti na staro i tražit će prilagodbu svih u lancu od vinograda do rastočene čaše vina u nekom stanu ili restoranu. Zagrebački vinotekari već se prilagođavaju situaciji i svoje preostale kupce opskrbljuju dostavom, a da su na tom polju stvari živnule, svjedoči nam Siniša Drkula iz poduzeća Vrutak, koji javlja da je internetsko naručivanje vina za dostavu višestruko poraslo i da im je sada glavni izazov kako organizirati pravodobnu dostavu s kvalitetno poduzetim zdravstvenim mjerama.

A couple is together at a grocery store and looking at bottles of wine. Horizontal shot.
Getty Images
 

U vjerojatno najtežoj situaciji našlo se poduzeće VIVAT FINA VINA, čija je vinoteka u Martićevoj pretrpjela znatne štete, ali i obližnji obiteljski dom iz kojeg su se morali iseliti. S jedne im strane sanacija doma i poslovnih prostora uzima većinu vremena, a s druge moraju voditi posao u najizazovnijem razdoblju svojeg života i pritom još biti financijski oslonac vinarijama koje drugih izvora prihoda trenutno nemaju. Usprkos tome, Vivat fina vina i dalje rade i dostavljaju robu svim svojim kupcima na području Zagreba, Splita i Rijeke. Narudžbe preuzimaju telefonski ili putem e-maila. Kupujete li vino iz Vivata, naša preporuka su vina vinarija koje oni prodaju kao glavni distributer. Prije svega vinarije Medea, cjenovno pristupačnih, a s odličnom kvalitetom, te vinarije Stina, jedne od najpouzdanijih vinarija Dalmacije, s izvrsnim plavcem malim u nekoliko cjenovnih razreda.

Vivat Fina Vina FACEBOOK PAGE
 

VINOTEKA BORNSTEIN u ulici Kaptol u neposrednoj je blizini otkinutog tornja zagrebačke katedrale i kod njih je šteta također velika. Bornstein se, osim prodajom vina, bavio i ugostiteljstvom u svojem prostoru, zbog čega su i prije potresa bili prisiljeni zatvoriti vinoteku. Vlasnica Doris Srpek javlja da su nakon potresa išli u provjeru stanja u vinoteci s velikim strahom da im se noseća apsida nije srušila i uništila sve, ali ona je, na sreću, izdržala i štete su sada kao i kod drugih. Parketi, stropovi, razbijeno vino i oprema. I Bornstein je nastavio s radom te se i kod njih vino može naručiti telefonskim pozivom ili e-mailom. U Bornsteinu preporučujemo nabavu vina talentiranih istarskih vinarija Tomaz i Deklić.

Bornstein Wine Bar & Shop FACEBOOK PAGE
 

VINOTEKA MIVA u Teslinoj doživjela je jednaku štetu kao i prethodne dvije vinoteke, zbog čega su je do daljnjega zatvorili za javnost, vjerojatno do novog preuređenja. Oni se nalaze u malo povoljnijoj situaciji jer su im glavni ured i glavna vinoteka u Vukovarskoj prošli samo s manjim oštećenjima, a imaju i vrlo dobar i funkcionalan web shop preko kojeg narudžbe ovih dana bilježe značajan porast. Iz njihove ponude izdvajamo vina vinarija Buhač, Adžić, Galić, Coronica, Miloš, Kiridžija i Bibich.

MIVA Galerija vina FACEBOOK PAGE / Mirko Jankovic
 

Snimka rušenja boca vina s polica vinoteke VRUTAK u Vodovodnoj ulici već je postala viralna na internetu. Šteta je strahovito velika, međutim, u vinoteci su je brzo sanirali i u rekordnom roku doveli trgovinu u stanje da može nastaviti s radom. Budući da se vinoteka nalazi u okviru trgovine s prehranom, i dalje radi svaki dan u skraćenom radnom vremenu od 8 do 17 sati. Bez obzira na to što im trgovina radi, promet preko njihova vinskog web shopa, trenutno najpopularnijeg, u Hrvatskoj se pojačao četiri do pet puta, što daje nadu da bi Vrutak ovu krizu mogao izgurati s manjim reperkusijama po vlastitu i egzistenciju svojih djelatnika te vinara čija vina prodaje. U Vrutku potražite neka od cijenom pristupačnih vina izvrsne kvalitete, poput onih iločke vinarije Trs, kutjevačkog Enjingija, zagorskog Bolfana ili međimurskog Cmrečnjaka.

Vrutak d.o.o. FACEBOOK PAGE
 

Mala vinoteka VINTESA u Vlaškoj ulici prošla je jednako kao i drugi, sa sličnim štetama, na čijoj sanaciji još rade i zbog čega im je trgovina i dalje zatvorena. Međutim, narudžbe primaju putem telefona, e-maila ili društvenih mreža te organiziraju i vrše dostavu. Iz njihove ponude preporučujemo vina vinarija Sladić iz Plastova, Testament iz Jadrtovca pokraj Šibenika, Merga Victe s Korčule i izvrsne istarske vinarija Damjanić iz Fuškulina kod Poreča.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

 

Facebook

Instagram

Twitter

 

Izdvajamo

Iz drugih medija