USUSRET IZBORU DOBRI RESTORANI

TKO ĆE OVE GODINE PONIJETI TITULU NAJBOLJEG: Zagreb kao nikad vrvi mjestima na kojima se može dobro jesti!

Gastronomska scena glavnoga grada u posljednje vrijeme posebno je živa. Na scenu stupaju neki novi restorani koji žele oku- šati sreću svojim konceptom, dok drugi odustaju bez dodatne snage za nastavak borbe s više ili manje kvalitetnim osobljem, birokracijom ili jednostavno - konkurencijom.

Sedam godina, koliko postoji izbor Dobrih restorana, pa i mnogo dulje, postoje i oni treći koji nisu zatvorili svoja vrata. Naprotiv! Još slove za najkvalitetnija mjesta u gradu koje je vrijedno spomenuti. Bajkovito podnožje Gornjega grada i Tuškanca jedan je od najzelenijih dijelova Zagreba, a baš ondje se smjestio Dubravkin put.

Doajen zagrebačkog ugostiteljstva Božo Crnjac davnih je dana započeo realizaciju vizije o mjestu koje će odisati elegancijom, a posebno vrijedan adut je njihova vinska karta koja broji više od petsto etiketa, za koju se brine sommelier Tihomir Purišić. Veliku popularnost ovom lokalu priskrbila je svojim dolaskom chefica Priska Thuring. Priska je vrlo uspješno držala chefovsku palicu da bi je ovog proljeća prepustila svom sous chefu Vedranu Petranoviću. S novog proljetnog menija posebno je dojmljiv ceviche od sušenog brancina i rižoto s jakovskim kapicama. Iako slastice nisu najjači adut restorana, Dubravkin put je ovdje zaista “potkovan”. Naime, za njihov slatki program zadužen je vrlo talentiran i maštovit pastry chef Robert Bašić koji zaista umije napraviti umjetnička djela od slastica.

Zagreb, 110515. 
Vukovarska 269.
U hotelu Double Tree Hilton veceras su dodjeljene nagrade najboljim restoranima u 2015 godini. 
Na fotografiji: vlasnica Dubravkinog puta.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Blivajs / CROPIX

Restoran na zagrebačkom Vrhovcu Tač također pripada kategoriji dugoprugaša s obzirom na to da uspješno pliva gastronomskom scenom dugi niz godina. Bračni par Miletić osobito pazi na lokalnost i sezonalnost namirnica, stalnom nadogradnjom i osvježavanjem menija ostaju na radaru stalnih gostiju, a rado privlače i nove foodieje. Rijetko gdje ćete moći pojesti brudet od žaba i jegulja za koji je gospođa Vesna pravi specijalist. Imaju jako dobru vinsku kartu koja sadrži gotovo sve, ako ne i sve hrvatske biodinamičare te ikone poput Gravnera i Radikona.

Zagreb, 120315.
U restoranu Tac predstavljena su orange vina vinarija Radikon i Princic i posluzena su jela koja pasu uz njih.
Na fotografiji: Vesna i Tihomira Miletic, vlasnici restorana.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Dugogodišnjim stažem može se pohvaliti i Vinodol. Naime, ovaj miljenik domaćih i stranih gostiju bazira svoj koncept na domaćim jelima, a dovođenjem velikog Zdravka Tomšića uz Marija Čepeka na mjesto konzultanta dodatno je osvježilo ponudu Vinodola. Kad je sezona, ovdje ne treba propustiti jela od creske janjetine, primjerice janjeću terinu s domaćom marmeladom od ljutike ili klasiku s ražnja.

Zagreb, 200214.
Zdravko Tomsic, chef iz restorana Draga di Lovrana gostovao je u restoranu Vinodol i pripremio veceru od 7 slijedova.
Na fotografiji: Zdravko Tomsic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Zagreb, 160415.
Teslina.
Restoran Vinodol, kuhar i priprema hrane.
Na fotografiji: chef Marijo Cepek u kuhinji.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

Svoju kvalitetu uvijek je držao i Mano na čelu s chefom Hrvojem Kroflinom. Ovaj educirani i vrlo talentiran chef etablirao je Mano kao mjesto gdje se uvijek dobro jede, zbog čega se svake godine nalazi na samom vrhu liste najboljih hrvatskih restorana.

Hrvoje Kroflin Official Facebook Page

Zagrebačka meka ručno rađene tjestenine je Carpaccio koji u tom pogledu još nije dobio ozbiljniju konkurenciju. Osim navedenih svakako treba spomenuti i Takenoko te Bistro Apetit.

Zagreb, 030616.
Poznati restoran japanske kuhinje Takenoko na novoj adresi ugao Gunduliceve i Masarykove.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Zagreb, 021117. 
Marin Rendic, novi vlasnik i Bistroa Apetit u Jurjevskoj.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Koncept koji je najozbiljnije “prodrmao” scenu u posljednjih nekoliko godina (uz Xato koji, nažalost, nije opstao) je svakako Noel. Naime, chef Goran Kočiš ispeglao je svoje znanje angažmanima u Dubravkinu putu te Bistrou Apetit, a zatim je sa sommelierom Ivanom Jugom odlučio realizirati zajednički san o profinjenom mjestu gdje će zaljubljenik u gastronomiju doista doći po cjelokupno iskustvo, uz, naravno, kartu vina, žestokih pića, čajeva i voda kakvom se malo tko može pohvaliti u zemlji. Tko će slaviti titulu najboljeg u Zagrebu te kako će se plasirati na nacionalnoj listi po izboru Dobrih restorana saznat ćemo u ponedjeljak 28. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:54