OVO SU NAJBOLJA MJESTA U SLOVENIJI

TOP DESET MJESTA U SLOVENIJI KOJA NE SMIJETE ZAOBIĆI PO IZBORU ANE ROŠ: Najbolja chefica na svijetu otkrila je svoje omiljene gastronomske adrese!

 Suzan Gabrijan
 

S Anom Roš vas ne moramo posebno upoznavati. Službeno prva žena među chefovima, junakinja dokumentarne serije Netflixa "Chef’s table" i druga planetarno najpoznatija Slovenka chefica je kultnog restorana "Hiša Franko" koja je 2019. zauzela visoko 38. mjesto na prestižnoj listi najboljih restorana na svijetu The Worlds 50 Best Restaurants. Uskoro očekujemo i izlazak njezine prve knjige "Sun & Rain" o čemu smo svojevremeno i pisali, a nedavno je potvrdila i svoj ponovni dolazak u Hrvatsku zbog sudjelovanja na Weekend Food Festivalu koji će se održati u Staroj tvornici duhana u Rovinju od 14. do 17. svibnja.

Suzan Gabrijan

Za The Local Tongue otkrila je svoja omiljena mjesta u Sloveniji gdje rado odlazi guštati u lijepoj gastronomskoj priči kad nije u restoranu. O projektu The Local Tongue također smo svojevremeno pisali, a radi se o divnoj i pozitivnoj priči mlade Australke o čemu više možete saznati ovdje.

"Mislim da je Ljubljana postala vrlo važno mjesto za ljubitelje hrane. Sve je više i više zanimljivih mjesta

Jedan od njih je sigurno TaBar uz rijeku u samom centru Ljubljane. Kuhar je Jakob Pintar, a ono što mi se zaista sviđa kod mjesta je da je vrlo neformalno, s nevjerojatnom vinskom listom uglavnom organskih vina, a hrana je bolja svaki put kad ondje dođete. Vrlo kreativni, mali i lagani zalogaji.

Strelec je apsolutno jedan od najboljih restorana u zemlji, a njegov chef Igor Jagodić jedan je od najboljih slovenskih kuhara. Restoran je klasičan, ali s prelijepim pogledom, Jagodić ima nevjerojatnu tehniku i nudi vrlo profilirane okuse.

Kuhar Luka Košir u Brunarici Grič potpuno je nova generacija kuhara. Pomalo s pogledom prema Skandinaviji, ali i dalje ostaje ukorijenjen. Jedan je od kuhara za koji se nadam da će izdržati i nastaviti naporno raditi na konceptu slovenske kuhinje.

Suzan Gabrijan

Majerija je jedno od onih mjesta gdje odlazite i čini se da ste kao kod kuće. Njihov vrt je ogroman i ulazite kroz kuću. Kuhanje je reinterpretacija tradicionalne domaće kuhinje, ali s odličnom vizijom, što je i očekivano jer je chef i vlasnik, Matej Tomažič, jedan od najvećih slovenskih kuhara.

Odprta Kuhna ("Otvorena kuhinja"), sezonsko je tržište hrane na otvorenom koje se događa svakog petka u Ljubljani. Ovdje možete vidjeti sve vrste ulične hrane iz različitih krajeva Slovenije okupljene zajedno.

U samom centru Ljubljane je i Bistro Monstera koji pruža sjajan i lagan obrok, a njihov jelovnik je vrlo kratak. Onda, naravno, naša nevjerojatna Hiša Polonka u središtu Kobarida, koja slavi tradicionalna slovenska jela iz doline Soče.

Antonia Klugman talijanska je kuharica iz Trsta koja radi u blizini slovenske granice (1 km od granice) u restoranu pod nazivom Argine A Venco. Ona je jedan od najboljih talijanskih chefova u ovom trenutka, a i moja velika kolegica. U vlasništvu Aleksa i Simone Klinec, Gostionica Klinec jedno je od mjesta na kojem se ne osjećate samo kao kod kuće, već osjećate dušu slovenske kuhinje. Također ima nevjerojatan vinski podrum baziran na organskim vinima.

La Subida je vrsta agroturizma. Vrlo je udoban, lijep prostor gdje ćete pojesti nevjerojatnu večeru. Njegova jedinstvena slovenska kuhinja odražava teritorij i još uvijek je jedini slovenski (kuhinjski) restoran s Michelinovom zvjezdicom. Slovenija još uvijek nema Michelinov vodič, ali najavljeno je da će izaći u ožujku ove godine.

Sushimama je jedan od najdugovječnijih favorita moje djece. Sushi je stvarno jako dobar. Mislim da moj sin i dalje drži rekord u Sushimami, čini mi se oko 80 komada sushija u jednoj večeri."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 13:57