DOBRA PREPORUKA

TOP PET MJESTA ZA MLADU JANJETINU: Najbolje zagrebačke adrese koje svakako morate posjetiti ako još niste (ili utvrditi gradivo!)

 Marko Miščević / Hanza Media
Kraj prosinca, siječanj i veljača posebno su omiljeni mjeseci baš zbog uživanja u mladoj janjetini. U nastavku donosimo mjesta koja treba posjetiti ako želite uživati u mladoj janjetini u Zagrebu.

Kraj prosinca, siječanj i veljača posebno su omiljeni mjeseci baš zbog uživanja u mladoj janjetini. Posebno su hvaljene paška, creska, ali i krčka janjetina. Ipak, iako svi promoviraju kako služe baš pašku janjetinu to je gotovo nemoguće zbog samog broja registriranih ovaca i janjadi na Pagu. Postoje tako mjesta koja su već godinama etablirana kao izuzetna baš za uživanje u toj deliciji. Iako se radi o prilično jednostavnoj recepturi, majstore koji znaju dobro znaju ispeći janje posebno su uvaženi u društvu i vrijedni hvale. Sve je bitno, a janjetina primjerice pripremljena na ražnju se ne smije presušiti, ali ni ostati krvava oko kosti, također je važan izbor soli, a neki radije posežu za kamenom soli objašnjavajući kako morska može biti pre vlažna.

Najbitnija je ipak sirovina i dakle, kilaža mlade janjetine kreće se od 5 do 7 kilograma. Što se tiče jela od janjetine daleko je najpoznatija janjetina s ražnja, ali kombinacija je doista bezbroj. U nastavku donosimo mjesta koja treba posjetiti ako želite uživati u mladoj janjetini u Zagrebu:

Vinodol

Ul. Nikole Tesle 10, 10000, Zagreb

01 4811 427

Zagreb, 180118.
Teslina.
Restoran Vinodol.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Vinodol je jedna od omiljenih adresa za guštanje u mladoj janjetini, a ovdje je doista neobično slatka pogotovo kad se tek skine s ražnja što obično bude nešto iza podneva. U svoju tjednu ponudu uveli su i janjeću koljenicu za dvije osobe, a posebno se ponose što janjetinu nabavljaju s Paga. Kilogram pečene janjetine s ražnja ovdje će vas stajati 360 kuna, dok ćete koljenicu za dvije osobe platiti 220 kuna.

Okrugljak

Mlinovi ul. 28, 10000, Zagreb

01 4674 112

Zagreb, 270412.
Poznati zagrebacki restoran Okrugljak u vlasnistvu obitelji Crnjac. Vode ga Bozo Crnjac i njegova kcer Danjela Gajski koja vodi takodjer poznati zagrebacki restoran Dubravkin put. Restoran se nalazi u zelenoj zoni, unutar restorana je nekoliko kuca sa prostorima za jesti, djecje igraliste i
vrtne kucice i velika zelena oaza sa potokom i mlinom.
Nude tradicionalnu kontinentalnu kuhinju, od zagorskih strukli, janjetine, pecene patke sa mlincima, bifteka.
Kuhinju vodi kuhar Mario  Grilec.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
CROPIX

Okrugljak je jedan od najdugovječnijih restorana, a nedavno je proslavio i svoje prvo stoljeće postojanja. Ovdje odlazite ako tražite pravi zagrebački ručak, dobro pripremljene lokalne recepture, a ovdje spada naravno i janjetina s ražnja koja je ovdje pripremljena baš po zanatu. Kilogram janjetine s ražnja stajat će vas 340 kuna.

Restoran Trnjanka

Trnjanska cesta 31, 10000, Zagreb

01 6119 685

Zagreb, 190112.
U restoran Kalelarga stigla je prva ovogodisnja mlada janjetina sa Paga. Vlasnik restorana Ante Zuanovic tradicionalno je na prvo kusanje pozvao i novinare.
Na slici: janjetina na raznju.
Foto:  / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Ovo je doista kultno mjesto za guštanje u janjetini. Uz naravno sjajnu janjetinu sa žara, ovdje nude i kuhanu, pripremljenu ispod peke, ali i na gradele. U Trnjanci nabavljaj janjetinu iz okolice Drniša, te zaleđa Šibenika (Dalmatinske zagore).

Restoran Lampion

Zagrebačka cesta 80C, 10000, Zagreb

01 3637 630

Official Facebook Page Restoran Lampion

Ovaj restoran smješten je u neposrednoj blizini igrališta NK Kustošije, a posebno ih hvale zbog janjetine koju pripremaju na lešu te peku na ražnju.

Pod mirnim krovom

Fijanova ulica 7, 10 000 Zagreb

01 2316 269

Official Facebook Page Pod mirnim krovom

Ovo je još jedna kultna adresa za uživanje u mladoj janjetini. Osim toga oni organiziraju i večere koje veličaju spomenutu namirnicu, obično se radi o četiri slijeda po cijeni od 190 kuna. Pravi su majstori u pripremi janjetine na ražnju tako da svakako posjetite ovo mjesto ako još niste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 07:46