Kraj prosinca, siječanj i veljača posebno su omiljeni mjeseci baš zbog uživanja u mladoj janjetini. Posebno su hvaljene paška, creska, ali i krčka janjetina. Ipak, iako svi promoviraju kako služe baš pašku janjetinu to je gotovo nemoguće zbog samog broja registriranih ovaca i janjadi na Pagu. Postoje tako mjesta koja su već godinama etablirana kao izuzetna baš za uživanje u toj deliciji. Iako se radi o prilično jednostavnoj recepturi, majstore koji znaju dobro znaju ispeći janje posebno su uvaženi u društvu i vrijedni hvale. Sve je bitno, a janjetina primjerice pripremljena na ražnju se ne smije presušiti, ali ni ostati krvava oko kosti, također je važan izbor soli, a neki radije posežu za kamenom soli objašnjavajući kako morska može biti pre vlažna.
Najbitnija je ipak sirovina i dakle, kilaža mlade janjetine kreće se od 5 do 7 kilograma. Što se tiče jela od janjetine daleko je najpoznatija janjetina s ražnja, ali kombinacija je doista bezbroj. U nastavku donosimo mjesta koja treba posjetiti ako želite uživati u mladoj janjetini u Zagrebu:
Vinodol
Ul. Nikole Tesle 10, 10000, Zagreb
01 4811 427
Vinodol je jedna od omiljenih adresa za guštanje u mladoj janjetini, a ovdje je doista neobično slatka pogotovo kad se tek skine s ražnja što obično bude nešto iza podneva. U svoju tjednu ponudu uveli su i janjeću koljenicu za dvije osobe, a posebno se ponose što janjetinu nabavljaju s Paga. Kilogram pečene janjetine s ražnja ovdje će vas stajati 360 kuna, dok ćete koljenicu za dvije osobe platiti 220 kuna.
Okrugljak
Mlinovi ul. 28, 10000, Zagreb
01 4674 112
Okrugljak je jedan od najdugovječnijih restorana, a nedavno je proslavio i svoje prvo stoljeće postojanja. Ovdje odlazite ako tražite pravi zagrebački ručak, dobro pripremljene lokalne recepture, a ovdje spada naravno i janjetina s ražnja koja je ovdje pripremljena baš po zanatu. Kilogram janjetine s ražnja stajat će vas 340 kuna.
Restoran Trnjanka
Trnjanska cesta 31, 10000, Zagreb
01 6119 685
Ovo je doista kultno mjesto za guštanje u janjetini. Uz naravno sjajnu janjetinu sa žara, ovdje nude i kuhanu, pripremljenu ispod peke, ali i na gradele. U Trnjanci nabavljaj janjetinu iz okolice Drniša, te zaleđa Šibenika (Dalmatinske zagore).
Restoran Lampion
Zagrebačka cesta 80C, 10000, Zagreb
01 3637 630
Ovaj restoran smješten je u neposrednoj blizini igrališta NK Kustošije, a posebno ih hvale zbog janjetine koju pripremaju na lešu te peku na ražnju.
Pod mirnim krovom
Fijanova ulica 7, 10 000 Zagreb
01 2316 269
Ovo je još jedna kultna adresa za uživanje u mladoj janjetini. Osim toga oni organiziraju i večere koje veličaju spomenutu namirnicu, obično se radi o četiri slijeda po cijeni od 190 kuna. Pravi su majstori u pripremi janjetine na ražnju tako da svakako posjetite ovo mjesto ako još niste.