BRENDIRANJE AUTOHTONIH JELA

TRADICIJSKI PROIZVOD: Pokrenuta inicijativa za provođenje brendiranja autohtonih specijaliteta "bele kobase" i moslavačkih "vankuša".

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.12.2019. u 11:48

Zagreb, 211217.
Bela devenica ili bijela kobasica i jos poznata kao Moslavacka brasnjaca. Kobacica je od kukuruznog brasna i dimljenog svinjskog mesa s rebara puni se u debela crijeva i kuha lagano. Tradiconalno je jelo Posavine i Turopolja. Od zacina koristi se sol, papar, crvena paprika i tekucina namocena u narezani cesnjak. Jelo je pripremila Smiljana Kostelac prema tradicionalnom nacinu pripreme.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš izvijestio je u srijedu kako su pokrenuli inicijativu za provođenje brendiranja tradicijskih autohtonih specijaliteta "bele kobase" i moslavačkih "vankuša".

Riječ je o brendiranju tradicijskih autohtonih specijaliteta pod nazivom "Očuvanje proizvodnje tradicijskih specijaliteta 'bele kobase' i moslavačkih 'vankuša' te stvaranje brenda i zaštita tradicijskih gastronomskih proizvoda". U priopćenju je istaknuto kako ti vrijedni i kvalitetni tradicijski proizvodi mogu značajno obogatiti turističku ponudu i doprinijeti obogaćivanju zavičajne gastro ponude.

"Ovi se zavičajni tradicijski proizvodi trebaju očuvati", poručili su iz Ivanić-Grada.

Objasnili su da je krajnji cilj tog projekta zaštita imena i postupka proizvodnje uz prezentaciju proizvoda kroz zavičajno-gastro ponudu u ugostiteljskim objektima na području Ivanić-Grada i okolice, te u slobodnoj prodaji.

Autohtoni (starosjedilački) regionalni proizvodi hrane imaju svrhu očuvanja kulture, povijesti i tradicije, odnosno identiteta regije te imaju značajnu ulogu u promociji regije i kreiranju njezine prepoznatljivosti na temelju vrlo diferenciranog identiteta. Izravna veza proizvoda s određenim zemljopisnim područjem daje dodatnu vrijednost i prepoznatljivost tom području te pridonosi ruralnom i turističkom razvoju i prepoznatljivosti.

"Vankuša" je tijesto od pšeničnoga brašna za razvlačenje za štrukle ili kruh, s nadjevom od kravljega sira, jaja i kukuruznoga brašna.

"Bele kobase" su kobasice nadjevene mesom i kukuruznim brašnom sa začinima.

Oba specijaliteta su nastala u nekadašnja siromašna vremena od namirnica koje su bile dostupne u domaćinstvima, pripremala su se često, a danas su prava rijetkost.

Projekt brendiranja i tradicijska priča o "beloj kobasi" i "vankuši" s načinom izrade bit će predstavljeni 5. prosinca u restoranu Ivanićanka u Ivanić-Gradu.

Izdvajamo

Iz drugih medija