GASTRONOMSKE SPECIFIČNOSTI

TRADICIONALNI RECEPTI: Starogrojski paprenjoci i blatska lumblija kako su ih radili naši stari!

 Tom Dubravec / Hanza Media
Svaka naša regija, grad ili selo ima svoje gastronomske specifičnosti, jela kojima se ponosimo i hvalimo ih, jela koja su na neki način dio nas, koja bude sjećanja, za koje čuvamo recepte, dajemo im na važnosti i prenosimo ih s koljena na koljeno.

I koliko god mi bili otvoreni prema svemu što nam donosi moderno doba, koliko god su i kod nas stigle neke nove kulture, svi mi držimo do svoga, do onoga s čime smo odrasli i što nas je postavilo na noge. To su okusi i mirisi kojima se uvijek vraćamo, okusi koji vesele, koji tješe i maze, a da ne bi otišli u zaborav brinu se mnoge domaćice i udruge pa su tako svoje snage udružili TZ općine Blato na otoku Korčuli i Blatski fižuli uz podršku Hrvatske matice iseljenika, Hrvatski pomorski muzej Split i Visoka škola za turistički i sportski menadžment Aspira iz Splita. Osmisli su projekt “4 otoka, 4 mjesta, 4 recepta” kojem je cilj povezati otoke Brač, Hvar, Korčulu i Vis. Svi oni po nečemu su jedinstveni, mogu se podičiti receptima koj su dio njihove tradicije, ali i onim novima koji su na tragu te baštine. Riječ je o bračkoj spari, hvarskom paprenjoku, korčulanskoj lumbliji i viškoj pogači.

Stari Grad, otok Hvar, 250517.
Vinka Tudor iz Staroga Grada na Hvaru priprema tradicionalni kolac, hvarski Paprenjok.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Upravo su u Aspiri održane radionice na kojima je prezentirana priprema ovih slastica i slane pogače s Visa po kojima će vjerojatno ovih blagdana mirisati većina otočkih kuća. Bračku sparu iz pepela je izvukla udruga Imena, koju vodi Maja Duka, i splitska pekarnica Kruščić, koja je osmislila recepture za nekoliko verzija stare-nove spare, u kojoj su se spojili svi okusi Dalmacije; bademi, limun, komorač, lavanda, grožđice...Nadalje, tu su hvarski paprenjoci koje je ispekla Vinka Tudor, a u njima nema nimalo papra, kako bi se pomislilo po samom nazivu, već puno meda, maslinova ulja, prošeka i začina. Nekada su paprenjoke pomorci nosili na daleka putovanja jer taj je kolač iliti keks mogao dugo stajati, a služio je i kao barometar! Naime, ako bi omekšao, znalo se da će jugo ili kiša, a ako bi otvrdnuo, okrenulo bi na buru.

Blato, 231011.
Izlozba i degustacija blatskih lumblija.
Foto: Dinko Oreb / CROPIX
Dinko Oreb / HANZA MEDIA

S Korčule dolazi lumblija, kolač koji je dio tamošnje tradicije već 200 godina, a rade ga samo u Blatu i Veloj Luci, i to od plodova otoka i varenika (reduciranoga grožđanog mošta). Uz njega je vezana jedna ljubavna priča; jedan francuski vojnik, pekar po struci, i jedna Korčulanka, zaljubili su se, a kada je mladi vojnik morao otići, svojoj je ljubljenoj ispekao kolač i ostavio joj poruku “N’oublie pas”, što znači - ne zaboravi me. Djevojka je izgovorila lumblija i tako je ovaj kolač dobio svoje ime, a lumblijinu priču ispričala je Katarina Donjerković Baničević. Otok Vis ima svoju nadaleko poznatu višku pogaču u kojoj su glavni sastojci kapula, odnosno luk i slana riba, a pripremila ju je Anela Borčić. Sve ove žene drže do svoje gastronomske povijesti, čuvaju neka od glavnih obilježja svojih otoka sa željom da ove recepture ostanu zauvijek zapisane.

Starogrojski paprenjoci

500 g meda
250 g maslinova ulja
250 ml prošeka (bijelog)
2 vrećice šafrana
1 žličica cimeta
malo sode bikarbone
1 muškatni oraščić
prstohvat klinčića
1000 g brašna

Stari Grad, otok Hvar, 250517.
Vinka Tudor iz Staroga Grada na Hvaru priprema tradicionalni kolac, hvarski Paprenjok.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / Hanza Media

Uvriti med i ostaviti da se ohladi. Klinčiće i prošek staviti na vatru do vrenja i ostaviti da se ohladi. Šafran namočiti u prošek i ostaviti da odstoji sve dok se med ne ohladi. U med umiješati muškatni oraščić, vanilin šećer, cimet, sodu bikarbonu. Potom procijediti klinčiće i prošek pa izliti šafran s prošekom. Sve promiješati da se sjedini i dodati brašno pa zamijesiti u rijetku smjesu i ostaviti da odstoji minimalno 5 do 6 sati. Nakon toga zamijesiti i raditi kuglice iz kojih se prave razni oblici, kao što su košarice, srca, amfore, leptiri, cvjetovi, ribe, morski konjici, konji, palmice. Peći oko 20 minuta na 200°C. Za ukrašavanje - tzv. cukrovonje paprenjaka umuti se snijeg od bjelanjaka i šećera u prahu, doda se nekoliko kapi limunova soka i tom smjesom ih išarati.

Blatska lumblija

1 kg brašna
1 kvasac (25 g)
100 g šećera
1-2 vanilin šećera
100 g nasjeckanih badema
100 g nasjeckanih oraha
100 g grožđica
100 g maslinova ulja
100 g varenika
prošek za namakanje grožđica
cimet, muškatni oraščić, klinčić, anis, sok i korica limuna i naranče, sol

Zagreb 14112016
LUMBLIJA
Iskra Vlasic
Foto Mario Kucera
Mario Kučera / Hanza Media

Rastopiti kvasac u malo mlijeka s malo brašna i šećera. Pomiješati brašno sa šećerom, začinima, bademima, orasima i ocijeđenim grožđicama, uliti malo-pomalo maslinovo ulje i malo varenika. Dodati dignuti kvasac i umijesiti tijesto. Ostaviti ga sat, dva na toplom da se digne. Premijesiti ga i podijeliti na 4 do 5 kruščića. Poslagati ih na namašćen lim za pečenje i peći na 160- 170 stupnjeva 40-60 minuta. Kad se malo ohlade, ali moraju još biti tople, lumblije prelijte varenikom, prošekom ili rumom te pospite šećerom u prahu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:14