PREPORUKA SAŠE ŠPIRANCA

TRAŽITE DOBRE VRANCE DO TRIDESET KUNA? Ovo su najbolji budget vranci u litarskim bocama koje možete pronaći na tržištu!

 Getty Images/iStockphoto
 

Toplo preporučujemo da se suzdržite kupnje vina u plastičnoj ambalaži - niti je ekološki, niti dobro za vino jer je plastika najgori mogući medij za čuvanje vina. Trebate li veću količinu vina, odaberite takozvano bag-in-box pakiranje (ali kvalitetnije, bez plastičnog kontejnera) koje sprečava kontakt vina sa svjetlosti i sa zrakom prilikom točenja. Preporuke su iste kao i kod niskobudžetnih vina od 1 litre jer bi se načelno trebalo raditi o istom vinu u različitom pakiranju.

1. TIKVEŠ VRANEC 2018., MAKEDONIJA

Cijena: 21,99 kn (Interspar)
Kvaliteta: 83/100
12% alk.

Izvrsnog omjera cijene i kvalitete. Čistog i ugodnog mirisa na šljive i crno bobičasto voće s nešto tragova slatkih začinskih tonova u pozadini. U ustima jednostavno i kraće, ali čisto, odlične ravnoteže između živosti i zrelosti, između voćnosti i slasti. Odiše svježinom i mladošću. Jednostavno po svojoj prirodi, ali kvalitetom debelo iznad cijene. Apsolutni best buy ovog cjenovnog razreda.

2. PLANTAŽE VRANAC 2017., CRNA GORA

Cijena: 21,98 kn (Vrutak)
Kvaliteta: 79/100
12% alk.

Stilom podsjeća na plavce jer ima taj tipični mediteranski štih prezrelih i prosušenih višnji pomiješanih s mediteranskim biljem i malo zemljastih (humusnih) tonova koji sugeriraju mikrobiološku aktivnost, a zatim malo trpkastih tanina i u konačnici ipak prenaglašenu kiselost za jedan mediteranski crnjak.

3. VRANAC 2017., CRNA GORA (BEZ OZNAKE PROIZVOĐAČA)

Cijena: 17,99 kn (Lidl)
Kvaliteta: 75/100
12% alk.

Izrazito kratko na nosu i u ustima. Miris je vrlo diskretan, na suho lišće s primjesama višnje maraske u pozadini. Okus je trpkast, sa zrelim voćem na finišu. Solidne kvalitete za cijenu, ali bolje će funkcionirati u miješanim pićima tipa bambus (s kolom) nego kao zasebno vino.

4. VINEA VRANAC 2018., MAKEDONIJA

Cijena: 21,99 kn (Konzum)
Kvaliteta: 74/100
12% alk.

Miris djeluje isprano, industrijski, bez mana, ali i bez ikakvih poželjnih karakteristika. Okus je bolji, vrlo kratak, ali solidno uravnotežen, blažih kiselina, što ga čini mekšim i podatnim. Na finišu je blago trpkast, s retrookusom na peteljkovinu.

5. VUPIK VRANAC 2016., MAKEDONIJA

Cijena: 16,99 kn (Konzum)
Kvaliteta: 67/100
11,5% alk.

Vino koje treba izbjegavati. Na nosu dominiraju mirisi humusa i trulog voća i nije nimalo privlačno. U ustima je vino nešto bolje, ali odveć trpkasto te s blagom gorčinom na finišu.

6. HERCEGO VRANAC 2014., BiH (VINARIJA ČITLUK)

Cijena: 24,98 kn (Interspar)
Kvaliteta: 60/100
12% alk.

Vino nije nimalo privlačno. Već sama boja s obilnim smeđim tonovima najavljuje da mu je životni vijek završio, a miris i okus to samo potvrđuju. U ustima je kiselkasto, trpko i kratko, a na nosu je vegetalno, humusno, octikavo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:19