VINSKA ŠKOLA SAŠE ŠPIRANCA

TRI SHERRYJA KOJI ZAVREĐUJU PAŽNJU: Misteriozna ljepota oksidiranih vina!

Povodom skorašnjeg gostovanja u Hrvatskoj jednog od najvažnijih proizvođača fortificiranih vina na svijetu, vinarije Tor Albalá, probali smo tri sherryja koji zavređuju pažnju

Jedan od najvažnijih proizvođača fortificiranih vina na svijetu, vinarija Toro Albalá, s desetak drugih važnih španjolskih vinarija stiže u Hrvatsku 25. listopada u organizaciji Ureda za gospodarstvo i trgovinu veleposlanstva Španjolske u Zagrebu. Vijest je to koja bi zaista trebala uzbuditi profesionalne vinske krugove jer Toro Albalá sa sobom donosi svoju najvažniju etiketu, Don PX Convento Seleccion iz berbe 1958., te jednako impresivan Marques de Poley Palo Cortado iz 1964. Don PX Convento Seleccion standardno postiže ocjene u rasponu od 98 do 100 bodova kod najutjecajnijih vinskih kritičara svijeta, poput Roberta Parkera, a cijene za jednu bocu navedenih berbi na stranim tržištima kreću se od oko 2000 kuna za Don PX do otprilike 1000 kuna za Marques de Poley Palo Cortado. Možda na prvi dojam zvuči kao velik novac za jednu butelju vina, međutim, kad ih se stavi u kontekst, to jest ako se uzme u obzir da se radi o vinima starijim od većine čitatelja ovog teksta, a koja se trenutačno nalaze u izvrsnoj kondiciji i pružaju gastronomski doživljaj bez premca te da su istovremeno dvostruko ili višestruko jeftinija od kvalitativnih pandana - najpopularnijih chateaua Bordeauxa ili Burgundije, mora se priznati da vrijede ulaganja. Ljepota koju nude španjolska fortificirana vina visoke klase egzotična je, neobična i misteriozna. Ona, naime, sa standardnim vinima nemaju puno veze, niti s postupkom dobivanja, niti s okusima i aromama koje u konačnici nude. Najčešće ih prepoznajemo pod nazivom Sherry ili Jerez, što je zapravo naziv vinogorja iz kojeg dolazi najpopularnije fortificirano vino, ali dolaze i iz drugih manje poznatih vinogorja jednako dobre kvalitete, kao što su Malaga i Montilla-Moriles iz Andaluzije.

bourbon glass - tilt shift selective focus effect photo
Getty Images/iStockphoto

Ta vina oksidativnog karaktera krasi iznimna dugovječnost, jer oksidacijske metode prilikom fermentacije i kasnijeg dozrijevanja ubijaju voćnost i druge poželjne arome modernih vina, ali omogućavaju čuvanje desetljećima i drukčiji specifični orašasto-karamelasti kompleks aroma. Jedan Sherry ili MontillaMoriles možete otvoriti danas, popiti jednu čašu, a ostatku boce vratiti se za mjesec, dva ili šest i u vinu se baš ništa neće promijeniti. Ostala će vina propasti za svega nekoliko dana. Ta je dugovječnost fortificirana vina učinila popularnim u doba jedrenjaka i kasnijih brodskih prekomorskih putovanja prilikom kojih bi se standardna vina zbog visokih temperatura pokvarila, a fortificirana bi ostajala nepromijenjena. Tako je i zabilježeno da je Magellan na svoj put oko svijeta ponio 253 bačve i 417 mjehova Sherryja. No, pravu su popularnost fortificirana vina postigla za vrijeme britanske dominacije svijetom. Njihova opčinjenost sherryjem i portom idealno se poklopila s kolonijalnom vladavinom, pa je do prije svega četiri do pet desetljeća većina vinskih zemalja novog svijeta poput Južne Afrike, Australije, Novog Zelanda i Sjedinjenih Država radila pretežno fortificirana vina, a ne ova koja danas poznajemo. Masovnim ulaskom struje u živote stanovništva i hlađenja namirnica padao je interes za fortificiranim ili oksidativnim vinima, a eksponencijalno je rastao za laganijim i svježim sortnih voćnih aroma.

Na radionici i degustaciji fortificiranih vina koju španjolska ambasada priprema za vinske profesionalce u hotelu Westin 25. listopada sudionici će se moći upoznati sa svim stilskim oblicima fortificiranih i likerskih vina koje Španjolska danas nudi. Od nježnog i svijetlog Fino stila, pa preko nešto razvijenijih i starijih Manzanilla i Amontillado stilova, preko Palo Cortada do bogatog i snažnog Oloroso stila. To su sve stilovi suhih vina. Slatka će biti predstavljena najviše kroz sorte Moscatel i Pedro Ximenez.

BODEGAS YUSTE, SHERRY AURORA MANZANILLA oko 170 kn, 89/100

Svijetle žućkaste boje poput standardnog vina, sasvim suho, s 15 % alkohola. Tipičnih oksidativnih aroma za manzanillu, na ribanu jabuku i sol, blagih kiselina, dugačkog trajanja i iznimne mineralnosti na retrookusu. Od sorte palomino. Idealan uvod u večeru ili servirati uz tapase s morskim plodovima.

TORO ALBALA, MARQUES DE POLEY, PALO CORTADO 1964. oko 1000 kn, 96/100

Osvajač Decanter platine koji je osvojio 97 bodova očito je impresionirao velik broj profesionalaca. Obiluje atraktivnim aromama orašastog voća i suhih grožđica, a u ustima je slankast, s asocijacijom na karamelu i kandiranu koru naranče, s fantastičnim kiselinama koje bockaju jezik te s iznimnom dužinom. Remek-djelo. Od sorte Pedro Ximenez.

TORO ALBALA, DON PX, CONVENTO SELECCION 1958. oko 2000 kn, 99/100

Dobiveno od grožđa pedro ximénez prosušenog na suncu. Čokolada, đumbir, suhe grožđice, liker od oraha i suhe smokve glavne su arome, potom slijede kandirani citrusi i cedrovina, herbalne primjese i začinski tonovi poput cimeta i sandalovine. U ustima vrlo slatko i istovremeno blago kiselkasto. Savršeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:04