VINSKI PRIJEDLOG TJEDNA

TRI VINARA OTKRILA SU U ČEMU JE TAJNA BABIĆA: Evo koje etikete morate probati ako ste ljubitelj sorte s velikim potencijalom!

 Nikolina Vuković Stipaničev / HANZA MEDIA
Tajna najboljih babića leži u balansu između punoće i zrelosti s jedne i žive višnjaste voćnosti s druge strane, u uravnoteženom međusobnom nadmetanju mineralne elegancije i mediteranske snage.

Babić nikada nije mekan kao što to mogu biti plavac ili zreli tip merlota, on i kad ima visoku koncentraciju i puno tijelo, uvijek je čvrst i živ, i rijetko koja druga sorta toplih podneblja postiže ravnotežu između bogatstva i živosti na tako uvjerljiv način kao babić kad dolazi s dobrih položaja i iz ruku dobrih vinara.

Malo je sorti s takvim potencijalom za istinski velika vina. Ali, količina takvih babića, nažalost, još je rijetkost.

Općenito, vinima od babića kvaliteta posljednjih godina raste jer se pojavio novi val dobrih vina od babića vinara poput Bibicha, Barake, Prgina, Matošina i drugih, ali se broj tih dobrih još svodi na desetak imena. Ostali pokazuju kako babić izgleda kad nije potpuno zreo ili kad je posađen na krivim položajima. Tada zna biti tanak, ponekad kiselkast, ponekad opor i aromatski sasvim blijed.

Najbolje položaje za babić s početka teksta treba tražiti u obalnom pojasu, i to na potezu od Trogira do Šibenika s naglaskom na Primošten i njegove položaje Bucavac i Podstrana. Tu su i neki novi položaji, poput Jadrtovca između Šibenika i Primoštena koji očito ne zaostaje potencijalom, iako, da li zbog mladosti loza ili specifičnosti položaja, daje nešto lakša i življa vina u odnosu na stare primoštenske prvake.

Te čvrste povezanosti babića sa škrtim i kršovitim primoštenskim vinogorjem očito su bili svjesni i naši stari, pa je i prije stotinjak godina uvjerljivo vodeća sorta primoštenskog vinogorja bio upravo babić. Jednom je čuveni uzgajivač babića Ante Čobanov izjavio:

“U kamenu ništa nije tako dobro rađalo kao on”. Stoga ga je sadio njegov djed u pretprošlom stoljeću, otac i on u prošlom, a i u ovom je ta sorta u primoštenskom vinogorju nezamjenjiva. Mjerna jedinica za babić premium kvalitete već je godinama Gracin Babić, poznatog dalmatinskog enologa konzultanta i profesora vinarstva na Splitskom sveučilištu Lea Gracina. Do prije koju godinu vina s njegovim prezimenom na tržište su izlazila pod brendom Suha punta, istoimene vinarije koju je dijelio s još dvojicom partnera, Ivanom Ratkovićem i Ladom Skorinom. Međutim, danas se Gracin odvojio i svoje vino puni pod vlastitim brendom. Grožđe za njegov Babić dolazi s čuvenog Bucavca, čija je specifičnost, iako se radi o nedavno obnavljanim vinogradima, da vinima omogućava dubinu, postojanost i kompleksni karakter. Mineralnost je u vinima s Bucavca istaknutija, a višnjaste voćnosti je manje nego u vinogradima s viših položaja iz zaleđa. Leo Gracin danas proizvodi samo nekoliko tisuća boca svog babića, kojeg na tržištu, što zbog male produkcije, što zbog visokog renomea, redovno nema dovoljno.

Zagrebački garažist Danijel Szabo drugi je po važnosti proizvođač babića danas. Vino s kojim je postao poznat je Dingač Pepejuh, jedan od najboljih domaćih plavaca već nekoliko godina u nizu, a u kooperaciji s Antom Čobanovim iz Primoštena, koji ima neke od najstarijih vinograda u cijelom vinogorju i jako dobru bazu u smislu kvalitete grožđa, proizveo je sada već kultni Markus babić Franz Ferdinand i pomaknuo očekivanja od ove sorte na nove razine.

Vinarija Testament je novi projekt na dobro poznatoj poziciji za sortu babić. Pedeset hektara vinograda većinom od babića koje su posadili braća Kursan u periodu od 2007. do 2012. na Jadrtovcu pokraj Šibenika danas je u vlasništvu jednog švedskog financijskog fonda. Vinariju su nazvali Testament i prva vina koja izlaze odatle, pod paskom voditelja cijelog projekta Jurja Sladića, pokazuju potencijal za ozbiljna vina u budućnosti. Prva berba, 2017., u potpunosti pod kontrolom novog menadžmenta, pokazuje dobar potencijal i daje nadu da ćemo imati još jedan babić na tržištu dostojan renomea sorte. Babić na Jadrtovcu postiže duboku i intenzivnu boju, ima više višnjaste voćnosti od onog s Bucavca ili iz Primoštena Burnjeg, ali manje mineralnosti. Barem zasad, dok su vinogradi još mladi.

Gracin Babić 2016.

Cijena: 203 kune (The wine and more)

92/100

Jedno od najboljih izdanja Gracinova Babića, izvanredno bogato vino, ugodno toplo, u potpunosti dozrelih tanina, s puno zrelog voća baziranog na zreloj višnji maraski i s podlogom suhih šljiva. Pozadina mu je mineralnost. Ima potencijal za čuvanje od desetak godina.

Markus Babić 2016.

Cijena: 250 kuna (u vinariji)

93/100

Izvanredno vino, punog okusa, visoke koncentracije i zrele voćnosti, s nešto pikantnih začina, s mineralnošću u pozadini, dugačkog trajanja i savršene čistoće. Posjeduje tu sjajnu ravnotežu kakvu vrhunski babić nudi između živosti i bogatstva, između topline i čvrstine. Može se čuvati do deset godina od berbe ili ga se može trošiti odmah.

Testament Babić 2017.

Cijena: 93 kune (Miva)

887100

Izvanredno vino, punog okusa, visoke koncentracije i zrele voćnosti, s nešto pikantnih začina, s mineralnošću u pozadini, dugačkog trajanja i savršene čistoće. Posjeduje tu sjajnu ravnotežu kakvu vrhunski babić nudi između živosti i bogatstva, između topline i čvrstine. Može se čuvati do deset godina od berbe ili ga se može trošiti odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 08:15