NY TIMES O RIJECI

TRIDESET I ŠEST SATI U RIJECI: Novinar New York Timesa preporučio nekoliko gastronomskih adresa koje vrijedi posjetiti!

 / CROPIX
 

Novinar New York Timesa Alex Crevar proveo je 36 sati u Rijeci te istaknuo mjesta koja su ga se dojmila za vrijeme boravka u gradu koji teče. U ovom lučkom grad morske hrane i austrougarske arhitekture, kako Alex opisuje Rijeku, postoji nekoliko mjesta koja preporučuje ako vas put nanese u Rijeku. Ovom prilikom ističemo samo gastronomske adrese.

Rijeka, 160119.
Turisticke fotografije grada za reportazu za Like.
Na fotografiji: Molo Longo.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Pivnica Cont

Plato ispred spomenute pivnice oduvijek je bilo okupljalište mladih i alternativne riječke scene, a nekad je u na mjestu današnje pivnice bila poznata istoimena kavana. Alex Crevar Conte je posjetio prvog dana te ispijao "domaći lager".

Konoba "Na Kantunu"

Ovo mjesto provjerena je adresa za kvalitetne marende, ali i konkretnija jela. Vlasnica Željka Fabijanić već više od dvadeset godina brine o svježim i sezonskim namirnicama. Dobra ponuda dnevno svježe ribe ne čudi budući da posjeduju vlastitu koću. Smješteni točno na kantunu mrtvog kanala i Porto Baroša koja od prije koju godinu u najbližoj scenografiji okoliša uključuje i monumentalni Titov Galeb, još uvijek zapušten kao i sjećanje na njegova glavnog gosta. Jednostavna i poštena hrana, bez ikakvog kalkulantskog koketiranja s trendovima i modama. Upravo onakva kakva i treba biti, prvo da nasiti, a uz to pobudi ugodu. Rade domaće njoke, a jedan od specijaliteta im je škarpina u maslinovom ulju te kelj na žaru.

Rijeka, 170616.
Ponuda ribljih jela u restoranu Kantun u Rijeci.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Trenutno od deserata imaju tortu od buče i još jednu od kestena. Autor spominje i zidove ukrašene šarenim platnima koji su djela inače poznate riječke umjetnice Mirne Sišul. Od hrane izdvaja hladnu salatu od hobotnice, škampa i lignji, predlaže i čašu krčke žlahtine, poširanu grdobinu posluženu sa švicarskim sirom i krumpirom, a za desert domaću štrudlu od jabuka, šljive ili kruške sa šlagom. Ručak za dvoje stoji oko 450 kuna stoji u tekstu.

Rijeka, 170616.
Ponuda ribljih jela u restoranu Kantun u Rijeci.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Ako se želite okušati u pripremi ribljih jela imamo recepte baš iz Konobe na Kantunu!

Samovar

Nakon dana započetog šetnjom riječkim korzom autor predlaže da posjetite Samovar. Samovar je jedinstven riječki tea shop koji nudi preko 150 vrsta čaja iz cijelog svijeta poput Kine, Japana, Šri Lanke, Koreje, Brazila i južne Afrike, ali i autorske mješavine. Želja im je svima prenijeti ljubav prema kvalitetnim čajevima i užitak ispijanja istih. Samovar je u isto vrijeme i tea shop s autorskim mješavinama, a u ponudi su im i suvenirski čajevi, poput licitarskog čaja, čaja na kravatu ili čaja Lungo mare, posvećenog Opatiji. Nude i riječke čajeve kao što su Riječka dizalica (posvećeno industrijskoj baštini) ili Fiumanka (čaj za mornare).

Hanza Media

Riječka tržnica

Pitoreskna riječka tržnica koja je svakako trbuh grada zaista je nešto što ne biste trebali propustiti. Inače, doista jedna od najljepših u zemlji posebno zbog secesijskog paviljona riječke ribarnice gdje se ujedno 16. studenog održava Talent & Passion gdje će 15 chefova iz udruženja Jeunes Restaurateurs d´Europe kuhati riblja jela, a sredstva idu u za opremanje praktikuma Ugostiteljske škole u Opatiji.

Rijeka, 100114.
Bogata ponuda ribe i morskih plodova na rijeckoj ribarnici. U ponudi nema natrazenije ribe srdele jer je na snazi lovostaj koji traje do 15. 01.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
CROPIX

Konoba Fiume

U neposrednoj blizini riječke tržnice nalazi se Konoba Fiume, a autor predlaže kako je najbolje konzultirati se oko najsvježijih namirnica. Ono što ga je posebno oduševilo je brudet iako po cijeni od 90 kuna možete dobiti i sočne škampe. Ovdje se miješaju uglavnom gosti koji znaju što će naručiti i što očekuju na svom pjatu, bili oni penzioneri i onaj simpatični svat koji pokušava zaraditi nešto prenoseći gajbe s povrćem i voćem rano ujutro, pa ovdje čekaju treću uru da ponove posao s neprodanim prema okolnim skladištima, gambužama ili kombijima, pa su se tu uz bevandu i pržene srdelice došli zapravo samo ugrijati.

Bard

Bard je jedan od prvih pubova u Rijeci i svakako jedno od kultnih mjesta u gradu, a autor ga uspoređuje s "hobitskom kućicom". Ako sjedite na terasi pogled vam puca na katedralu sv. Vida i riječki tunel .

Rijeka, 160119.
Turisticke fotografije grada za reportazu za Like.
Na fotografiji: Bard caffe bar,
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Konoba Nebuloza

Ovo je jedno od omiljenih riječkih gastronomskih adresa za koje lokalci uglavnom imaju samo riječi hvale. Gospodin Crevar hvali travaricu, rižoto sa škampima, palentu te istarski teran. Osim toga riječka Nebuloza ima jako dobar tartar od tune, carpaccio od dimljene sabljarke te domaće šurlice s kozicama. Tim ovog restorana često mijenja meni te se najbolje prepustiti preporuci osoblja.

Rijeka, 190315.
Na podrucju Rijeke i unutrasnjosti Istre obisli smo 5 restorana i napravili prezentaciju njihovih top jela sa sparogama. U unutrasnjosti smo brali sparoge i pripremili ih na tradiocionalan nacin u domacoj atmosferi u Vili Peruniki u Rockom polju.
Na fotografiji: Konoba Nebuloza koju vodi Sinisa Kontic Drascic i Igor Jagic pripremili su carpacio od brancina punjen sparogama, terinu od ovcje skute, janjeci carpacio s pestom od sparoga, marmeladu od bijelog vina i ruzmarina i panacotu od medvedjeg luka.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
/ CROPIX

Bistro Mornar

Posljednji dan proveden u Rijeci, novinar New York Timesa započeo je "brunchem" u Bistrou Mornar. Preporuka je da zauzmete mjesto na terasi i naručite buzaru od dagnji, a uz to i čašu malvazije. Osim toga Alex hvali i tuna steak s pečenim mrkvama i krumpirom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 15:35