IWC i Decanter

TRIJUMF OBITELJI BENVENUTI: Prvi put domaćoj vinariji iste godine daju dva najprestižnija priznanja!

 Srećko Niketić / Hanza Media
Senzacionalna vijest: dva najvažnija svjetska vinska natjecanja, IWC i Decanter prepoznala kvalitetu vina Benvenuti

Benvenuti je dobro poznato ime u krugovima ljubitelja vina. Istarska obitelj iz Kaldira u okolici Motovuna ušla je u proizvodnju vina za šire tržište gotovo puno desetljeće nakon većine zvjezdanih imena Istre poput Kozlovića, Coronice, Matoševića ili Degrassija. Međutim, već je s prvim komercijalnim izdanjima bazne malvazije dala naslutiti velik potencijal i da vjerojatno ravnopravno pripada tom društvu. Na samom je početku na natjecanju Vinistra s godištima 2006. i 2007. osvojila šampionsku titulu za bazičnu malvaziju. I prije tih titula na ovom natjecanju je za isto vino također osvajala zlata, kao i u godinama koje su slijedile iza tih uspjeha, zbog čega je vrlo brzo postala sinonim za pouzdanost i kvalitetu. Ipak, između talentirane i pouzdane vinarije s dobrim bazičnim vinom te onih najboljih postoji bitna razlika. Najbolji proizvode i takozvana velika vina, to jest vina s kolekcionarskom vrijednošću, ona koja se starenjem postaju profinjena, koja kod pasioniranih ljubiteljima budi euforiju.

Kaldir- Motovun, 160212.
Vinarija Benvenuti smjestena u Kaldiru blizu Motovuna koju vode Albert i Nikola Benvenuti. 
Na fotografiji vino Malvazija Istarska Anno Domini 2008.
Foto: Srecko Niketic / CROPIX
Srecko Niketic / CROPIX

Takvih je vina iznimno malo, a vinara sa serijom takvih vina još manje. Benvenuti su već sad, desetljeće i pol od početka profesionalnog bavljenja vinom, upravo takva vinarija. Njihov teran je vino najviše klase i trenutačno je vjerojatno prvi teran Istre te jedno od ponajboljih crnih vina Hrvatske. Njihova Malvazija Anno Domini pripada društvu ponajboljih odležanih malvazija Istre, što je automatski kvalificira i među najbolja vina domaće vinske scene. Slatka im se vina od muškata ili malvazije s oznakom San Salvatore mogu ravnopravno mjeriti s bilo kojim internacionalnim prestižnim desertnim vinom.

Tvrdnje o kvaliteti nekog vina iz prethodnih par rečenica mogao bi izreći bilo tko. Nemali broj vinara poznatih po neskromnosti i neumjerenoj hvali vlastitih vina, izjavit će slično. Međutim, to nije slučaj s Benvenutijima. Iz njihovih skromnih ustiju takvo što ionako nikada ne bi izašlo. A sada više ni ne treba, jer potvrda navedenog upravo pristiže s dva različita, važnošću i neutralnošću neupitno vodeća mjesta na svijetu. Oba su smještena u Londonu, prvi je International Wine Challange, a drugi je Decanter World Wine Awards. Skraćeno - IWC i Decanter.

Naime, iz insajderskih krugova u Londonu stigla je vijest da je vinarija Benvenuti osvojila zlato i internacionalni trofej na natjecanju IWC za Malvaziju Anno Domini iz 2015., te istovremeno i priznanje Platinum - best in category na konkurentskom natjecanju magazina Decanter za vino Teran iz 2013.

Zagreb, 190716 
Bocarski dom, Restoran Balon.
Prezentacija vina Benvenutti u restoranu Balon.
Na fotografiji: Livio i Nikola Benvenutti.
Foto: Ranko Suvar / CROPIX
Ranko Šuvar / Hanza Media
Albert i Nikola Benvenuti

Kad se prisjetimo da su prošle godine na natjecanju IWC Benvenutiji osvojili internacionalni trofej za San Salvatore Muškat, zadovoljstvo im može biti potpuno. Doslovno sve tri etikete koje proizvode osvojila su najviša međunarodna priznanja. Takvim se uspjehom posljednjih godina na spomenutim natjecanjima mogu podičiti velika imena poput Catene Zapate, Undurrage ili Charles Heidsiecka.

Dakle, neke od najvažnijih vinarija današnjice. Za neku od vinarija s ovih prostora to je prvi zabilježen slučaj. Natjecanja IWC i Decanter su ljuti konkurenti, ali oba imaju iznimnu reputaciju. IWC je stariji i održava se već 34 godine i dugo je bio usamljen na vodećoj poziciji. Decanter je mlađe natjecanje, pokrenuto 2004. godine, ali je zahvaljujući moćnoj medijskoj platformi prestiglo IWC po broju uzoraka i trenutno je najveće natjecanje na svijetu s više od 17.000 uzoraka pristiglih na natjecanje samo ove godine. IWC je tek nešto slabiji s oko 14.000 uzoraka godišnje. Oba se natjecanja događaju u travnju i traju par tjedana, kad se u London sliju vinski stručnjaci sa svih kontinenata i odaberu najbolje od najboljih. Za razliku od većine ostalih natjecanja, osvajanje zlatne medalje na ova dva natjecanja je iznimno teška zadaća, jer je potrebno osvojiti minimalno 95 bodova od mogućih 100. Trofej ili platinasta oznaka dodjeljuju se vinima koja su odabrana između zlatnih medalja ponovnim kušanjem. Dakle, najbolja od najboljih.

BENVENUTI MALVAZIJA ANNO DOMINI 2015. cijena 145 kn (Miva)

Ovogodišnji osvajač zlatne medalje i trofeja na IWC je najelegantnije izdanje Anno Dominija dosad. Dolazi iz posebnog vinograda kod Kaldira s položaja Turkovo, sa 350 metara nadmorske visine. Vino je dozrijevalo 12 mjeseci u velikim kori- štenim hrastovim bačvama, a prethodno je grožđe macerirano punih petnaest dana kako bi se izvuklo što više fenola i omogućilo vinu dugi vijek. Malvazija je krepka i bogata, a istovremeno ima finesu i eleganciju. Mineralnost je ovdje ključna riječ, dolazi na kraju i titra u vidu slankastosti retrookusa, a nakon slasnog i zrelog voća sa sredine okusa. Suho, umjerenih kiselina, s jedva čujnim dodirom tanina.

BENVENUTI TERAN 2013. cijena 140 kn (Vrutak)

Decanterovu platinastu medalju osvojio je ovaj teran koji dolazi iz okolice Kaldira iz vinograda Španjole, za istarske pojmove na visokoj nadmorskoj visini od 300 m i pokazuje ono u čemu su Benvenutiji maestrani. Znaju ukrotiti divlji karakter ove sorte i istaknuti njegove najveće ljepote. Dakle, teranovske kiseline ovdje služe za balansiranje koncentracije i zrelosti kakvu postižu samo motovunski vinogradi. Vino je dozrijevalo 24 mjeseca u hrastovim baricima, a prethodno je macerirano 20 dana. Potencijal dodatnog odležavanje je najmanje još 10 godina.

BENVENUTI MUŠKAT SAN SALVATORE 2011. cijena 210 kn (Miva)

Prošlogodišnji trofej s IWC-a se pravi od prosušenih bobica. Naziva je San Salvatore po istoimenom položaju, s nadmorske visine od čak 400 m. Grožđe se na slami suši 2-3 mjeseca, mošt macerira 5 dana, a fermentacija traje po 6-8 mjeseci, isključivo na vlastitim kvascima i staje nekontrolirano, sama od sebe. Vino je vrlo slatko, ali fantastično uravnoteženo i svježe, nimalo zasitno ili sirupasto. Nadmorska visina i prosušivanje su omogućile očuvanje visokih kiselina koje sa slatkoćom tvore dugi i atraktivni osjećaj slasti. Trajat će i razvijati se još desetljećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:26