Ipak, da biste napravili stvarno dobar, kvaliteta namirnica je imperativ. Odabir riže je na samom vrhu liste prioriteta i nećete pogriješiti ako to bude riža kratkog zrna, najbolje carnaroli, a za hitne slučajeve poslužit će i arborio.
Isto preporučuje i renomirana hrvatska chefica Ana Grgić koja gaji posebnu ljubav prema rižotima, a upravo su njezine recepture uvrštene u bibliju talijanskog klasika "Guida Gallo".
Rižoto od može vam biti adut i za vrlo posebnu romantičnu večeru, ali u tom slučaju znajte i za veliku ljubav ljutike i riže koje se divno slažu. Iako je cijena ljutike paprenija od, primjerice, ljubičastog luka, popustite pred nešto većim iznosom ako ocijenite da prilika to nalaže.
Ono što nikako ne smijete zaboraviti jest temeljac. Domaći temeljac teško je nadmašiti, a što se tiče masnoća, kad radite rižoto, nemojte brojati kalorije.
Teško nešto može tako lijepo zaokružiti cijelu priču kao doza maslaca i malo parmezana pred kraj pripreme.