JRE HRVATSKA

TUTTO FOOD: Tri hrvatska chefa kuhala u milanskoj palači u sklopu jednog od najvećih sajmova za hranu u Europi

 Privatna arhiva
U milanskoj palači Parigi Damir Modrušan iz restorana Zigante, Damir Tomljanović iz restorana Bevanda te Deni Srdoč iz restorana Draga di Lovrana podijelili s gostima strast prema gastronomiji

U četvrtak navečer, 10.05. u luksuznoj palači Parigi, u središtu Milana, hrvatski JRE chefovi - Damir Modrušan iz restorana Zigante, Damir Tomljanović iz restorana Bevanda te Deni Srdoč iz restorana Draga di Lovrana predstavili su mediteransku gastronomiju gostima koji su rezervirali stol hotelu koji se ubraja u red ponajboljih u Milanu.

“Hrana je najuniverzalniji jezik. Ona ujedinjuje pojedince tamo gdje ih ideologije, kulture i nacionalna pripadnost razdvajaju”, kazao je Marino Niola, priznati antropolog napuljskog sveučilista, a prestižna internacionalna udruga vrhunskih chefova Jeunes Restaurateurs (JRE) čiji je član i Hrvatska, pokazala je to na predstavljanju u Milanu.

Naime, gotovo 200 gostiju rezerviralo je mjesto u raskošnom bistrou te privatnom vrtu palače Parigi u četvrtak navečer, kako bi od 19 do 21 sat uživali u delicijama koje su s hrvatskim odabranim proizvodima pripremili hrvatski JRE chefovi.

JRE Chef Damir Modrušan pripremio je ružu od istarskog boškarina Sous vine na kremi od čičoke, s perlama od crnog tartufa i čipsom od kvinoje. JRE Chef Damir Tomljanović i chef Deni Srdoč kuhali su “u živo” : chef Drage di Lovrana pripremio je jadransku trilju marininiranu u limunovom soku, na emulziji od naranče, maslinovog ulja i zelenog tabasca, uz zemlju od crnog biškota, s kremom od mladoga luka i culisom od peršina s divljim šparogama, a chef Bevande je od prvoklasnih komada tune Kali tuna izravno pred publikom pripremao suhi na hrvatski način.

O užitku talijanskih gostiju koji jako dobro znaju što je gastronomija, dovoljno svjedoči podatak da je u roku od dva sata chef Bevande pred publikom izrezao i servirao ravno 23 kilograma tune. Ovo gostovanje hrvatskih JRE chefova u Palaco Parigi dio je internacionalnog projekta restorana članova JRE-a koji su sklopu jednog od najvećih sajmova specializiranih za hranu u Europi – Tutto Food Milano - u elegantno uređenom paviljonu veličine 1500 metara kvadratnih od 8. do 11.05. predstavili 120 proizvoda iz Italije, Španjolske, Francuske, Švicarske, Velike Britanije, Njemačke, Austrije, Belgije, Nizozemske, Poljske, Slovenije.

Svakoga dana tri su zemlje JRE-a imale show cooking te ručak za registriraane poslovne posjetitelje te su tako kao ambasadori svojih zemalja na najbolji način predstavili nacionalne proizvode. Na show cooking prezentaciji i ručku JREa Hrvatska predstavljena su vina vrijedne imotske obitelji Grabovac, tartufi istarskog Zigantea, te Zigante vina, sirevi Stancije Špin, kobasice od boškarina s teranom (AZRRI), kobasice od boškarina s malvazijom (AZRRI), svježe meso boškarina (AZRRI), tuna iz zadarske Kali Tune, cvijet soli Solane Nin, gourmet marmalade buzetske Aure, maslinova ulja Ol Istria te EVOO maslinovo ulje JRE Chiavalon, ekskluzivni blend koji su braća Chiavalon i chefovi JRE Hrvatska kreirali zajedno za hrvatske JRE restorane i tako nastavili suradnju koja je započeta kreacijom JRE Malvazije s vinarijom Kozlović.

Prezentacija u Milanu pokazala je snagu koju Hrvatska dobiva intergracijom u projekte internacionalnih asocijacija, te bitnost da se predstavljamo na mjestima kojima cijena nije presudan faktor nego svoju prepoznatljivost grade na kvaliteti proizvoda, prezentaciji i znanju chefova.

JRE – Jeunes Restaurateurs je udruga osnovana u Francuskoj 1974., a od tada do danas se razvila u jednu od elitnih asocijacija za visoku gastronomiju.U 2017. JRE okuplja 340 chefova u 16 europskih zemalja. Od 340 chefova njih 160 imaju Michelinove zvjezdice. U udruzi su restorani s liste 50 Best, Gault Millau, te objekti iz Relais & Chateau lanca te obitelji Small & Luxury Hotels. Restorani članovi JRE Hrvatska su San Rocco – Brtonigla / Marina – Novigrad / Pergola – Savudrija / Badi - Umag / Zigante - Livade / Monte – Rovinj / Draga di Lovrana - Lovran / Plavi podrum - Volosko/ Boškinac - Pag / Foša - Zadar / Pelegrini – Šibenik / Dubravkin put – Zagreb /Restaurant 360 – Dubrovnik / Bevanda - Opatija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:35