MODEL 5X5X5

U BORBI PROTIV MASOVNOG TURIZMA: Hoće li Dubrovnik proglasiti moratorij na otvaranje novih terasa među zidinama u narednih pet godina?

 Tom Dubravec / HANZA MEDIA
Dubrovnik razmišlja o ideji da zabrani otvaranje novih restorana u narednih pet godina

Dubrovnik, grad s 40 tisuća stanovnika i najpoznatijim zidinama u Hrvatskoj, već se neko vrijeme bori s prekomjernim turizmom. Mnogi su izazovi s kojima se Grad suočava, a neke mjere za reduciranje napučenosti poduzete su, kako bi se zaštitila kulturna baština i kvaliteta turističke usluge, ali i život lokalnog stanovništva.

Dubrovnik, 230215.
Panorama gradskih zidina.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Dubrovnik je već ograničio broj kruzera koji mogu pristajati u lukama, broj suvenirnica te količinu stolova i stolica na terasama kafića i restorana za 20 posto. Grad koji je zahvaljujući popularnoj seriji Igra prijestolja postao još privlačniji stranim turistima, posegnuo je i za još jednom mjerom: zabranom otvaranja novih restorana u narednih pet godina.

- Kada 1. siječnja 2020. potpišemo nove ugovore, nema davanja u zakup novih javnih površina idućih pet godina. Nema niti jednog stola više, niti površine. To je to. Mislim da je to korektno i pošteno i da ograničava enormno bujanje restorana unutar povijesne jezgre, kojih nam realno više ne treba. Ugostiteljski objekti i dalje će se moći otvarati, ali u privatnim objektima i bez javne površine – istaknuo je gradonačelnik Franković u listopadu ove godine.

Dubrovnik, 110215.
Rijetki turisti uzivali u toplom suncanom vremenu i setnji po dubrovackim zidinama.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Dakle, zabrana bi se odnosila na prostor na "otvorenom", točnije terase. Gotovo svi restorani, čak njih 99 posto, imaju terase na kojima primaju većinu svojih gostiju. Ova bi zabrana onemogućila svim novim objektima postavljanje mjesta za sjedenje na ulici do 2025. godine. Kako se Stari Grad nalazi unutar srednjovjekovnih zidina, većina restorana je u njih ugrađena, a sjedenje u zatvorenom prostoru je vrlo ograničeno.

Dubrovačko gradsko vijeće će u prosincu glasati o prijedlogu stavljanja "moratorija" nad novim sjedećim mjestima na otvorenom. Isto vijeće posjeduje sav javni prostor u Dubrovniku te stoga može odlučiti hoće li se novom ugostiteljskom objektu dodijeliti prostor za terasu ili ne.

Dubrovnik, 230215.
Lijepo i suncano jutro rijetki turisti iskoristili su za setnju i fotografiranje dubrovackih zidina.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

HDZ-ov gradonačelnik Mato Franković se sam u više navrata izjasnio kao borac protiv negativnih učinaka masovnog turizma. Prošle je godine najavio da u Grad neće moći pristajati više od dva luksuzna kruzera dnevno - čega su se sve luke držale oko 70 posto vremena tijekom sezone u 2019. godini. Također, zatvorio je oko 80 posto suvenirnica i smanjio broj terasa za 20 posto - s najavljenim dodatnim smanjenjem od 10 posto u siječnju 2020. godine. Istu je zabranu Venecija izglasala još 2017.

Dubrovnik, 030613.
Turisti na dubrovackim zidinama su danas imali priliku uzivati u lijepom toplom danu.
Na fotografiji turisti na dubrovackim zidinama.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonči Plazibat / HANZA MEDIA

Ova je zabrana dio Frankovićevog 5x5x5 modela koji je predstavio u listopadu. Prije toga, ugovori o poslovnim prostorima su se s ugostiteljskim objektima obnavljali svakog 31. prosinca, na godinu dana. Unutar ovog modela, grad nudi petogodišnju zakupninu, kako bi vlasnici dobili veću poslovnu sigurnost, a grad osigurao stratešku ulogu u upravljanju javnim prostorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:42