RECENZIJA RESTORANA

U OVAJ RESTORAN ĆU SE SIGURNO VRATITI: "Između ostalog, jer ovdje peku pravi domaći kruh kakav se mijesio po starim jelšanskim kućama!"

 Artichoke Facebook page
Da bi postavio novi restoran i još s njim uspio, trebaš vraške volje, znanja i ulaganja. Već petu godinu Dino Pavičić uspijeva svoju ideju provesti u jedno od najboljih mjesta za dobro blagovanje na cijelom otoku. Doduše, konkurencija mu u njegovoj Jelsi, nažalost, i nije nešto što bi ga moralo zabrinjavati, iako je zadnjih godina uz novu rivu na južnoj strani luke stasao pokoji sasvim respektabilan bistro-pothvat.

Ambicije Artichokea su puno veće. Ovdje se radi o ozbiljnom restoranu, uređenom u pomalo trendovskom stilu, ali vrlo ugodnom ambijentu s velikom terasom čiji jedan dio služi samo za ispijanje aperitiva ili vina. U svom trudu da se bude ozbiljna gastronomska oaza, agilni vlasnik doveo je prije nekoliko godina i gostujućeg šefa, jednog od naši najboljih, Dina Galvagna, čije je kratko gostovanje, bez obzira na to što se ovdje promijenilo nekoliko chefova, itekako ostavilo traga.

Artichoke Facebook page

Današnji, Ante Dešković, s vlasnikom je osmislio jelovnik koji je između bistroa i fine dininga, u svakom slučaju sasvim autorski i, što je najvažnije, nekoliko jela koja smo probali za boravka na otoku u rano ljeto, bilo je jako ukusno i dobro skuhano. Bio mi je to četvrti ili peti put što sam večerao u Artichokeu i dojam je uvijek bio pozitivan, a ovaj posljednji možda i najpozitivniji. U društvu prijatelja naručili smo nekoliko različitih jela pa sam imao priliku probati i više nego što sam mogao da sam sâm naručivao.

Artichoke Facebook page

Za predjelo jedan odličan carpaccio od junetine s ukiseljenim ljubičastim lukom, mladom, tek prolistalom rikulom, cherry rajčicama, prahom crnih maslina, sve pokapano dobrim maslinovim uljem i posipano decentnom količinom usitnjenog crnog tartufa. Uz to jako se dobro pokazala kao pratnja salata od pečene cikle, rezane na veće komade s gustim umakom od cikle, po kojoj su po vrhu uz klice cikle i listove bosiljka stavili i tri vrste svježeg sira, sve začinjeno dresingom u kojem je dominirao med od kadulje. Izvanredna kombinacija u kojoj naviše cijenim ideju. Sljedeća tri tanjura u ulozi glavnih jela sva su bila uspješna.

Artichoke Facebook page

Mene je najviše zaintrigirala pašticada od janjetine. Spravljena po receptu klasične u gustom umaku, janjetina se pokazala kao odlična zamjena govedini. Jako ukusno, aromatično i mekano meso u dobro izabranoj pratnji dva rimska njoka. Ideja zamjene namirnica u interpretaciji klasičnog recepta bila je i na drugom pjatu. Ovdje je tradicionalna polpeta dobila nove sastojke - škampe i kozice. Panirana s panko mrvicama pa pečena u dubokom ulju i onda prelivena s malo rijetke domaće majoneze. Na tanjuru su još servirali jednu svoju varijantu guacamole umaka i matovilac pomiješan s cherry rajčicama. Sve skupa ukusno i primamljiva teka. Treći pjat tematizirao je krakove hobotnice pečene poklopljene pekom u pećnici.

Artichoke Facebook page

Kracima su dodali jako puno povrća, krumpira, tikvica, rajčica, celera i mini malancana i uspjeli složiti jako dobre okuse. U zalogaju si imao neprekidnu mijenu, slatkastog teka hobotnice u kontrastu s nekoliko teka povrća. Za kraj večere servirali su osvježavajuću panna cottu s umakom od malina, hrskavim tijestom, pistacijama, mentom i svježim jagodama. Osim opisane večere jeo sam ovdje i jako dobru tunu (gazda obično nabavi cijelu pa je spravlja na razne načine, ovisno o poziciji tunina mesa), a peku je kako valja, da je ne osuše, umotanu u crni i bijeli sezam, a nekad i bez njega. Jako su im dobre bruskete kao mali zalogaji, a sasvim opravdano vole se hvaliti svojim tatarskim. Jako im je dobra i kombinacija gušta iz mora na pjatu na kojem serviraju i komad tune i krak hobotnice i malo grdobine i velike kozice i školjke na buzaru zajedno sa zapečenom palentom prekrivenom šugom od buzare u kojoj su se kuhale školjke i kozice.

Artichoke Facebook page

Čudna, ali jako ukusna kombinacija buzare i pečene ribe. Uz niz jako dobrih i kreativnih pašti, jelovnik je jako promjenjiv, tako da vas znaju iznenaditi sasvim novim jelima koja kuhaju samo jednom u tjednu. Uz sav taj trud u nastojanju da budu kreativni i “svoji”, odlučili su da taj stil imaju i s kruhom, koji im je jednostavan, pravi domaći kakav se mijesio i pekao po jelšanskim kućama. Kako su u naslovu i wine bar, u njih se mogu popiti jako dobra vina, poglavito sva najbolja hvarska. Mi smo se odlučili za tek stasalu vinariju OPG-a Ivana Carića iz Svirča i njegov plavac mali Cera.

Artichoke Facebook page

I tu nismo pogriješili, bolje reći tu nije gazda pogriješio stavljajući na vinsku kartu jednog mladog vinara uz sve same hvarske vinske autoritete. Kako dolikuje imenu, ovdje u sezoni artičoka prave mali festival ovih plodova koji se naveliko uzgajaju na otoku. Nažalost, ovu spizu koju spravljaju smo u kratkoj sezoni dozrijevanja artičoka zasad sam uvijek promašio. Dobar razlog da se i o toj zgodi nađem za stolom ovog jako dobrog restorana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:17