SVJETSKI VINSKI AUTORITET O ISTRI

U PRESTIŽNOM DRUŠTVU: Sjajna Grimalda velikog Ivice Matoševića uvrštena je na Decanterov izbor uz svjetske klasike!

 

Sjajna Grimalda, velikog istarskog vinara Ivice Matoševića uvrštena je u izbor Stevena Spurriera koji slovi za jednog od najvećih vinskih znalaca na svijetu. Naime, gospodin Spurrier osim što je značajan autoritet, dobro poznaje hrvatsku vinsku scenu budući da je posljednjih desetak godina intenzivno prati.

 

Naime, u svojoj redovnoj rubrici "Fine Wine World" spominje i Matoševićevu Grimaldu iz 2016. godine koju je ocijenio s visoka 92 boda, a predlaže kako ju je najbolje popiti do 2026. godine. Uspjeli smo kratko popričati s gospodinom Matoševićem i čuti njegova razmišljanja o objavljenom članku u prestižnom magazinu.

 

Naime Grimalda je naziv istoimenog položaja i vinograda u centralnoj Istri gdje vinarija Matošević dobiva vina s izvanrednim terroirskim pečatom. Blend merlota i terana i cabernet sauvignona, malih prinosa u omjeru 60:30:10. Odležavao u bačvicama od francuskog hrasta oko 15 mjeseci. Vino bordoškog stila, naglašene mineralnosti i svježine.

"Famozne pozicije poput ove u prošlosti su bile napuštene. Naime, ljudi su se generalno orijentirali na područje ravnice gdje je traktorima bilo praktičnije doći i nas je 2002., kad smo krenuli u sadnju vinograda zapravo dočekala doista jedinstvena pozicija, ali dobrim dijelom prekrivena šumom koju je prvo trebalo iskrčiti. Petnaest godina nakon, ovaj vinograd ulazi u svoj "pubertet" i počinje pokazivati svoj karakter!" objasnio nam je gospodin Matošević pa nastavio "Osim toga, uz znanje, dobro smo tehnički potkovani što nam daje širinu u eksperimentiranju i svojevrsnoj igri koja potom rezultira punjenjem esencije terroira u vinsku bocu."

 

Podsjetimo kako Ivica Matošević nije zaronio u svijet vina po inerciji obiteljske tradicije već je svoje carstvo započeo od nule. Sjajni rezultati na prestižnim natjecanjima plod su mukotrpnog rada, znanja, ali i činjenice da Matošević svoju filozofiju doista živi. Bez klišeja i floskula što se lijepo očituje u jednoj njegovoj izjavi:

"Proizvodnja vina nije posao koji radiš od 7 ujutro do 15 sati poslijepodne. To je izazov pred kojim stojiš svakoga dana u godini. To ti je radno vrijeme i opis radnoga mjesta. Promatraš nebo, komuniciraš sa suncem, oblacima, čitaš kalendar, raspravljaš s vremenskom prognozom, razgovaraš s čokotima, tepaš grozdovima, a pri zdravoj si pameti. Da bi u tome uživao, stvarno moraš biti malo otkačen. I imati razumijevanja od onih do kojih ti je stalo."

 

Naći se uz bok doista svjetskim klasicima, za njega je veliko iznenađenje, a takvih pozitivnih vijesti koje oduzimaju dah mu želimo od srca još i više!

Izdvajamo

Iz drugih medija