ŽIVOT CHEFOVA

U PROFESIONALNOJ KUHINJI: Osam istina koje samo chefovi znaju, a o kojima se ne govori!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
Što je zaista potrebno za biti stvarno dobar chef? Što drugi očekuju od chefa?

Osam istina koje samo chefovi znaju, a o kojima se ne govori!

Drugi očekuju da chefovi budu njihova moralna vertikala

''Ti si mi chef - motiviraj me!'' ili još gore ''Imam loš stav na poslu zbog chefa!''. Jedina osoba koja može biti odgovorna za moral zaposlenika je sam zaposlenik. Jedina stvar koju chef može napraviti je stvoriti okruženje koje zaposlenika može potaknuti da sam sebe motivira. Chef ovdje preuzima ulogu učitelja, osobe s kojom je lako komunicirati. Zadatak chefa je fokusirati se na stvaranje opipljivih i neopipljivih alata potrebnih za obavaljnje posla. Ali ako zaposlenici ne pokazuju dobru volju, malo je toga što chef može učiniti!

Mnogi misle da je meni isključivo chefov, ali…

Ako se meni ne prodaje neće ostati u restoranu! Meni se može razviti na dva načina: chef može stvoriti meni koji želi pripremati ili složiti meni koji će gosti željeti kupiti. Ako krene s prvim, postoji velika vjerojatnost da će se pretvoriti u ovaj drugi!

Chefovi ne mogu sami slagati svoj raspored

Odnosno mogu, tako da stave sebe na raspolaganje ama baš svima 6 dana u tjednu 24 sata dnevno! U najgorem slučaju, chef treba biti prisutan svaki put kada jelo izlazi van.

Chefovi moraju imati pravi odgovor na pitanje baš uvijek

Ako ste chef, od vas će svi očekivati da rješavate probleme, imate odgovore na sva pitanja, zapravo, da ste princ na bijelom konju koji će svaku ''damu'' spasiti iz nevolje!

Team building je zakon

Ono što također trebaju raditi chefovi jest upravljati timom. Ovo znači da moraju zapošljavati individualce koji imaju ''ono nešto''. Najbolji chefovi preuzimaju i ulogu mentora. Ono najbolje što jedan chef u tom slučaju, nakon odrađenog mentorstva, može čuti je: ''Hvala chefe, ali prihvaćam bolju poziciju s više odgovornosti u drugom restoranu!'' Dio posla chefa je razvijati druge koji, na koncu, odlaze.

Usamljeno je na vrhu

Chefovi mogu biti prijateljski nastrojeni prema svojim zaposlenicima, ali im rijetko mogu biti prijatelji. Ovo posebno teško pada mladim chefovima.

Chefovi manje vremena zaista kuhaju

Nakon stečene pozicije, chefovi većinu vremena počnu provoditi baveći se ''biznisom''. Naručivanje i pregovaranje s dobavljačima, primanje pritužbi, inventura, procjene troška rada, planiranje menija, specijalni eventi….To postaje veći dio njihovog posla! Kuhanje, kada se dogodi, postane pravi ispušni ventil, a ne više posao.

Chef je kriv za sve

Sve što izlazi iz kuhinje ima potpis chefa, ali oni zapravo imaju jako malo veze sa samom pripremom. Njihov ugled je na kocki svaki puta kada neki od njihovih pripravnika kuha! Ako klopa ne valja, uvijek će to biti krivica chefa. Vrijedi i obrnuto!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:53