CHUTNEY

UDOMAĆIO SE U NAŠOJ KUHINJI: Potječe iz indijske kuhinje, a priprema se od voća i povrća uz obavezan dodatak šećera i octa!

 CROPIX
Potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a priprema se od voća i povrća uz obavezan dodatak šećera i octa, a sve ga se više poslužuje uz meso i burgere

Sigurno ste se često našli u situaciji da imate sočno i ukusno pečenje uz koje ste poslužili hrskavu sezonsku salatu. Samo salatu? Pa... dobro bi došao i neki umak, na primjer. Da bude fin i ne previše dosadan. Upravo je takav chutney, koji se sve više “uvlači” u našu kuhinju. Pa kad je već u modi, možda je najbolje pojasniti što je zapravo chutney. Potječe iz tradicionalne indijske kuhinje, a riječ chutney dolazi od hindu riječi “chattni”, što u prijevodu znači zgnječen, zdrobljen.

Zagreb, 310815.
Kuhana zimnica u teglama.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Dobiva se miješanjem voća, povrća začina, octa i šećera. No, nisu samo pečenja ta uz koja ga je poželjno poslužiti, s njime će se sjajno sljubiti aromatični sirevi ili ga možete poslužiti uz kockice kruha. Kombinacija sastojaka za njegovu izradu je bezbroj, od našeg autohtonog voća kao što su jabuke, šljive, breskve, kruške, grožđe, ali i egzotičnog - kivi, ananas i mango, od kojeg se uglavnom izvorno priprema.

Marko Miščević

Kad je riječ o povrću, ništa bez luka, najbolji je srebrenac ili ljubičasti luk, zatim paprika koje je sad u izobilju s obzirom na to da im je sezona. Koju god vrstu odabrali - nećete pogriješiti. Bitno je naglasiti da kod pripreme ove delicije voće i povrće režete na kockice ili šnite jer je cilj da su svi sastojci oku vidljivi. Gotova smjesa se ne usitnjava nego ostaje rustikalna. Kod dodataka začina nema ograničenja, poželjni su lovor, ružmarin, mljeveni čili, papar, korijander, kumin, svježi đumbir, majčina dušica ili bosiljak. Slatko-kiseli okus dobiva se dodatkom šećera i octa.

Zagreb, 310815.
Kuhana zimnica u teglama.
Berislava Picek/CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Dobro je izbjeći kristal šećer, odaberite smeđi, dat će puno bolji okus. Ista stvar je s dodatkom octa, izbjegnite alkoholni, stavite jabučni, vinski ili aceto balsamico. Početak pripreme je uglavnom isti na ulju ili maslacu popržite luk ili ljutiku, dodajte šećer i popržite dok se luk ne karamelizira. Dodajte voće, povrće, začine, ocat, te kuhajte na laganoj vatri dok tekućina ne ispari. Oko 30 - 40 minuta. Ne kuhajte dulje jer će se sastojci početi raspadati, a to nikako nije cilj. Još tople sastojke stavite u sterilizirane staklenke, ostavite na hladnom i tamnom mjestu. Dobro je chutney ostaviti dva, tri dana da odstoji jer mu je okus još bolji i intenzivniji.

Chutney od bijelog i crnog grožđa

1 žličica kumina
1 žličica korijandera
1 žličica gorušice
200 ml balzamičnog octa
100 ml jabučnog octa
500 g bijelog grožđa
500 g crnog grožđa
2 jabuke
150 g šećera
2 glavice luka
50 ml suncokretovog ulja
sol

Zagreb, 250819.
Editorijal  Vocni kolaci za magazin Dobra hrana koje je pripremila Slavica Sagolj.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
CROPIX

Sjemenke kumina, korijandera i gorušice kratko tostirajte na tavi te usitnite u mužaru. Na zagrijanom ulju prepržite na kockice narezani luk. Dodajte začine iz mužara i pirjajte još pola minute. Dodajte na polovice narezano grožđe očišćeno od koštica, ocat, šećer i naribanu jabuku. Soli dodajte po želji, minimalno pola male žličice. Sve kuhajte oko pola sata, dok tekućina ispari. Ako želite gušće, možete ukuhavati dodatnih 10 minuta. Još toplo stavite u prethodno pripremljene staklenke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:29