Za gospođu Ružicu njezini se kupci šale da zadnja dolazi, a prva odlazi jer proda sve svoje sireve za čas. Svakog jutra ova vedra sirarka u Križevcima sjeda na vlak za Zagreb, a osmijeh ne skida s lica pa je odmah možete prepoznati po dobrom raspoloženju i bogatoj ponudi svježeg sira na stolu. Kvalitetni i ukusni, njezini proizvodi osim brojnih poznatih Zagrepčana redovito privlače i predstavnike zagrebačkih restorana s ponudom lokalnih namirnica. Tko ne zna gospođu Ružicu Gašparić, vrijeme je da je upozna, jer su njezini sirevi razlog zašto neki kupci potegnu čak iz Rijeke i Splita da se opskrbe proizvodima od domaćeg kravljeg i kozjeg mlijeka.
Otkad prodajete svoje sireve na Dolcu?
- Od 1972. sam tu!
Odakle stižete na Dolac?
- Iz Križevaca.
Koliko ponesete sira sa sobom svaki dan?
- 20 kg sira, 40 - 50 zdjelica, 10-ak većih zdjela, kantu od 10 litara vrhnja...
Nudite i kozji sir! Koliko imate koza i krava?
- Deset koza, deset krava!
Imate li kojeg slavnog kupca?
- Imam puno krasnih mušterija, puno mladih isto. Tarik Filipović i njegova Lejla, čak i njegova punica iz Rijeke k meni dolazi.
Što sve imate u ponudi?
- Cijeđene i svježe sireve iz marame i u listićima, vrhnje...
Na što ste posebno ponosni?
- Joj, imam mladi sir koji mnogi ne vole raditi. Uspijem ga prodati pa mi je isplativo. Riječ je o mladom škripavcu od slatkog mlijeka. Miješam ga s čilijem, bosiljkom i vlascem.
Koliko vam za njega treba mlijeka?
- Dvadeset litara mlijeka, na što ide oko pola deci sirila. Ako se ne uspije podati, zapravo se upropasti mlijeko pa je njegova priprema veliki rizik.
Koja je vaša filozofija?
- Što više daješ, to ti više Bog da da primiš!