NE BACAJTE KORU

USKORO ĆEMO MANDARINE JESTI KAO LUDI: Sačuvajte koru i napravite domaće arancine od mandarine!

 Getty Images/iStockphoto
Jesen je vrijeme kad mandarina ima na svakom koraku. Katkada čak i toliko da ih uzimamo zdravo za gotovo. Gulimo ih, pojedemo, a koru bacimo.

Ako je ikako moguće, potrudite se pronaći domaće, neprskane mandarine od provjerenog uzgajivača i u tom ćete ih slučaju moći promatrati u sasvim novom svjetlu.

vertical close-up of home made candied orange peel in glass jar with copy space
Getty Images/iStockphoto

Naime, u idealnim se slučajevima kora mandarine ne baca, već se mandarina iskoristi cijela. Osim što možete napraviti isto što radite s narančom i dobiti neku vrstu arancina od mandarine, koricu također možete nasjeckati na komadiće te osušiti u zatvorenom prostoru. Takva se osušena kora može tijekom zime dodavati u kolače, kompote, čajeve pa čak i u slana jela. Mandarina je po svom sastavu vrlo slična naranči. Bogata je vitaminom C, a obiluje i vitamina B skupine, te kalcijem, magnezijem, cinkom i kalijem.

Arancini od mandarine

4-5 domaćih neprskanih mandarina
200 g šećera
200 ml vode
200 g šećera u koji ćete korice uvaljati

Getty Images/iStockphoto

Ogulite mandarine i narežite koricu na štapiće željene debljine. Pomiješajte vodu i šećer pa kuhajte na srednje jakoj vatri dok se šećer ne rastopi da dobijete sirup. Dodajte mandarinine korice, smanjite vatru i pustite neka krčka oko pola sata ili dok korice ne postanu prozirne. Izvadite ih iz sirupa i poslažite na masni papir, svaki štapić posebno. Pustite da odstoje, ohlade se i ocijede preko noći. Sutradan ih uvaljajte u šećer i ostavite da se suše još jedan dan. Čuvajte u staklenkama, dodajte biskvitima i čokoladnim kolačima ili grickajte samostalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:45