U zagrebačkoj Tomićevoj, poznatoj po najkraćoj žičanoj uspinjači na svijetu koja i danas prometuje, početkom prosinca 2019. otvoren je restoran nazvan upravo po njoj - Uspinjača.
Vlasnik restorana Nikica Perić sa svojim timom odlučio je Zagrepčanima, ali i sve brojnijim turistima, predstaviti promišljeni “jestvenik”, odnosno jelovnik sa specijalitetima iz različitih hrvatskih krajeva pa se tako ujutro možete počastiti “hrvatskim doručkom” koji uključuje pohani kruh, sir, vrhnje, kulen i špek, a za ručak možete birati između dnevnih gableca i jela po narudžbi.
Ozbiljno gladni svoj ručak mogu početi sa zapečenim štruklima, fužima s tartufima ili carpacciom za predjelo pa nastaviti s hrvatskim klasicima, kao što su zagrebački odrezak s krumpirima, janjeći kotleti marinirani u ružmarinu i posluženi na palenti, teleći odrezak u umaku od vina s crvenim paprom ili hobotnica u škartocu.
Ugodan prostor restorana Uspinjača sastoji se od dva dijela pa će vam tako kad uđete u restoran, već s vrata pozornost privući izlog prepun sireva i suhomesnatih proizvoda, kao i dojmljiv red pršuta na postoljima. Upravo tu možete bez grižnje savjesti ukrasti koji zalogaj i popiti čašu vina dok čekate svoj stol.
Pritom odabir pršuta koji želite probati neće biti lak zadatak jer su svi ponuđeni pršuti na Internacionalnom festivalu pršuta u Tinjanu osvojili nagrade za kvalitetu. Nemojte propustiti kušati kruhove ispod peke koji stižu iz pekarnice Anina peka, među kojima posebnu pozornost privlače meke kriške kruha u kojem se skrivaju mljeveni ostaci hrvatskih pršuta, usitnjene sušene rajčice i masline.
Ako vam se nešto posebno svidi, platu s odabranim hrvatskim proizvodima možete naručiti i za van pa počastiti društvo, obitelj ili kolege.
Želite li uživati u žamoru gostiju, vlasnik Nikica Perić preporučuje da dođete za ručak, no rezervacije su poželjne, da ne biste ostali bez stola: - Kasniji ručak oko 14 ili 15 sati zasad je najpopularniji jer ljudi dolaze na gablec. Svaki dan nudimo nešto drugo za gablec, ali to uvijek uključuje nešto na žlicu i jedno klasično jelo.
Već u prvih mjesec i pol od otvaranja u Uspinjači su petak, subota i nedjelja postali dani kad ih posjećuje najviše gostiju, kako zbog tradicionalne riblje ponude u petak, tako i zbog više vremena za opuštanje nakon šetnje središtem Zagreba, nakon koje je malo tradicije na tanjuru dobrodošla okrepa.