GASTRO FESTIVAL

UZ DOBRU GLAZBU I SJAJNA PREDAVANJA: Prvi dan R´N´B Weekenda prošao u znaku dodjele Michelinovih zvjezdica i preporuka!

 Mario Pavlović-Mili/RNB
Prvi dan mlađeg brata Weekend Media Festivala prošao je u znaku slavlja među dobitnicima Michelinovih zvjezdica i preporuka, iznenađenja na Barista Leageu, sjajnih predavanja i partyja za koji su se jučer pobrinuli Horse Meat Disco.

Dan je počeo predavanjem kako hrvatski proizvod može pomoći u brendiranju hrvatskog turizma. Panel diskusijom moderirao je neponovljivi Zoran Šprajc. S ciljem poticanja restorana i hotela da kupuju od malih proizvođača dotakli su se i logističkih problema kako namiriti potrebe hotela te dostava namirnica u najboljem mogućem obliku i u najudaljenijim točkama zemlje primjerice Slavonije i juga Dalmacije.

Mario Pavlović-Mili/RNB

Ponajbolji hrvatski pastry chefovi poput Roberta Bašića (Dubravkin put), Tee Mamut (Oš kolač), Roberta Hromalića (Le kolač) i Katarine Bevande (Jolie Petit) pustili su nas na kratko u svoj kreativni svijet i otkrili nam kako zapravo nikad nisu htjeli odustati od slastičarstva iako se radi o stresnom i napornom poslu koji zahtjeva dnevni angažman od 12 sati.

Mario Pavlović-Mili/RNB

„Uvijek se vodim time da bi okus trebao duplo premašiti sam izgled kolača“ rekla je Katarina Bevanda, dok su kao najdražu ali i najzahtjevniju namirnicu izdvojili čokoladu. Iako, slastičarstvo često podrazumijeva slijepo slijeđenje gramaža i praćenje normativa, svi su se složili kako je potrebno znanje i iskustvo jer se iste ne mogu samo duplicirati ako se radi o većim količinama.

Mario Pavlović-Mili/RNB

Posjetitelji su osobito bili zadovoljni panelom o Kruh revoluciji koju je moderirao Hrvoje Petrić, ujedno i direktor Festivala koji je i sam veliki zaljubljenik u kruh te ga već godinama istražuje, a u razgovoru su mu se pridružili internetska senzacija Anita Šumer, Karlo Vulin iz Bread cluba i Nataša Đurić iz slavne Hiše franko.

Mario Pavlović-Mili/RNB

Posebne pohvale dobio je i panel Hrvatski streetfood pod vodstvom poznatog chefa Mate Jankovića koji je porazgovarao s Ivanom Zidarom čiji je burger itekako punio medijske stupce, Lukom Jureškom ispred Submarinea, Marinom Medakom iz Rougemarina te Katarinom Hauer iz Odprte kuhne (slovenski festival posvećen streetfoodu).

Mario Pavlović-Mili/RNB

Osim toga održan je i Barista League – prestižno natjecanje među baristima gdje su imali nekoliko razina za provjeru njihovih vještina. Najuspješnija je bio tim „Devushki v kofe“ iz Sankt Petersburga, a predstavljale su ga Elizaveta Vagabova i Ira Sharipova.

Mario Pavlović-Mili/RNB

Najsvečaniji trenutak Festivala zasigurno je bila svečana dodjela priznanja restoranima koji su ove godine zaslužili Michelinovu zvjezdicu i preporuku, a na pozornicu se u jednom trenutku našlo preko 40 predstavnika doista najboljih restorana u zemlji. Ceremoniju je vodio glumac i voditelj Janko Popović – Volarić.

Mario Pavlović-Mili/RNB

Bogat program očekuje nas i danas, a posebno se veselimo masterclassu genijalca na području kave – Scotta Rao. Vremenska prognoza obećava te se kvalitetna predavanja i masterclassovi nastavljaju, a raspored možete preuzeti s besplatne aplikacije te na web stranicama Festivala. Osim toga večeras nas očekuje još jedan nezaboravan party, dok su se jučer za ples do jutra pobrinuli Horse Meat Disco.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:09