KUHAJ BOLJE

Uz ove savjete napravite najbolju krumpir salatu od sastojaka koje već imate kod kuće

 Biljana Blivajs/Cropix/
Zaboravite klasičnu krumpir salatu, dodajte joj tek nekoliko sastojaka i od skromne salate napravite raskošan prilog

Obožavamo je uz ribu i roštilj, omiljen je prilog i uz nezaobilazne faširance ili pohance, a uz dodatak tune ili hobotnice može postati i jednostavno i lagano, a okusima raskošno glavno jelo. Dobroj krumpir salati, složit ćete se, zbilja je teško odoljeti, a posebno u sezoni mladog krumpira kada je na prilično jednostavan način možemo učiniti još slasnijom. U nastavku vam donosimo nekoliko važnih savjeta, ali i recepata koji će vam pomoći da, uz sastojke koje već imate kod kuće, ovu svevremensku salatu podignete na jednu novu razinu.

Iskoristite mladi krumpir

Iako krumpir salatu pripremamo u svako doba godine, ona proljetna, uz mirise s roštilja, uvijek nam je nekako najdraža. Možda je zbog kombinacije sa sočnim odrescima i ribom, a možda i do toga što je u sezoni mladog krumpira pripremamo upravo sa sitnijim i slađim plodovima. Mladom krumpiru potrebna je daleko kraća termička obrada, a dobra je ideja i kratko ga zapeći kako bi salata poprimila još više različitih tekstura. Korištenjem mladog krumpira smanjit ćete i vrijeme pripreme same salate upravo zato što ga je dovoljno tek rezati na polovine ili četvrtine, a dobro znamo da, kod pripreme većih količina, takva prednost svakako dobro dođe.

POHANCI S KRUMPIR SALATOM

image
Biljana Blivajs/Cropix/

Koji luk?

Za vrijeme sezone mladog luka, odabir koju ćete vrstu ubaciti u svoju salatu prilično je lagan. Osim što će salati dati laganije i svježije arome, zeleni dijelovi mladog luka bit će efektniji dodatak krumpiru. U slučaju da vam mladi luk nije pri ruci, zaigrajte se ljutikom, žutim i ljubičastim lukom, kombinirajte teksture, no pripazite kako ga ne biste nasjeckali previše krupno i otežali uživanje u omiljenoj salati.

KRUMPIR SALATA S LJUTIKOM

image
Berislava Picek/Cropix/

Dressing je sve, zaigrajte se

Uz luk, salati svakako dodajte i koji režanj protisnutog češnjaka koji će, posebno u kombinaciji s mliječnim dodacima, salati dati još bolji okus. Dobra ideja tako će biti spojiti ga sa žlicom ili dvije grčkog jogurta ili kiselog vrhnja, odličan dodatak bit će i žličica senfa, a neki chefovi u dressing za krumpir salatu, zbog dodatne kremoznosti i masnoće, dodaju i majonezu. Također, ako vam je pri ruci, dodati možete i koju žlicu unaprijed pripremljenog pesta od bosiljka, špinata ili, još bolje, medvjeđeg luka.

KRUMPIR SALATA S PESTOM OD ŠPINATA

image
Berislava Picek/Cropix/

Od dodatnih začina, svakako razmislite i o svježem ili sušenom kopru i peršinu, a za dozu ljutine dobra ideja bit će kajenska paprika, pa čak i prstohvat dimljene mljevene paprike. Sol i papar, naravno, neizbježan su dodatak.

Kiselina i masnoća jako su važne

Osim limunovog soka, koristiti možete i, primjerice, jabučni ocat ili neku drugu kiselinu po želji. Na kraju, kada ste već pomiješali sve sastojke, važan korak bit će i dodatak masnoće. Koristiti možete maslinovo ulje, a dobar odabir bit će i bučino, posebice u slučaju radite li klasičnu krumpir salatu bez mliječnih dodataka. Naravno, koristiti možete i klasično suncokretovo ili drugo ulje po želji, no pobrinite se da je u pitanju uvijek kvalitetan odabir kako bi salata imala još bolji okus.

KRUMPIR SALATA S GRČKIM JOGURTOM I KOPROM

image
Zia_shusha/Getty Images/istockphoto

Što još možete dodati?

Osim klasičnih sastojaka, krumpir salata bit će još malo bogatija dodate li joj slani ili sir s plemenitom pljesni, a ubaciti možete i žlicu ili dvije hrskave slanine. Dok se krumpir kuha, slaninu jednostavno stavite na papir za pečenje, poklopite je drugim papirom i na nju stavite posudu za pečenje, pecite 20 do 30 minuta na 180 stupnjeva, usitnite i dodaje salati. Osim što će masnoća iz slanine salati dati dublji okus, učinit će je i slanijom pa svakako razmišljajte o tome pri začinjavanju svoje salate.

SALATA S KRUMPIROM, KOMORAČEM I KOZICAMA

image
Berislava Picek/Cropix/

Pripremate li vegansku varijantu krumpir salate ili jednostavno ne želite dodati mliječne dodatke, dobra ideja bit će i avokado. Vilicom ga usitnite u kremastu masu, začinite po želji i umiješajte u krumpir. Uz avokado, veganskoj, ali i klasičnoj varijanti možete dodati i tanko narezanu rotkvicu, sitno sjeckane krastavce, grilane šparoge i zeleno lisnato povrće poput mladog špinata i matovilca. Iako pomalo neobični, ovi dodaci vašoj će salati dati jednu posve drugačiju teksturu i dodatno podići okuse.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:51