PREZENTIRANO NA ZANIMLJIV NAČIN

VARIVA ZA KLINCE: Skuhali smo tri recepta koja će raspametiti i velike i malene!

    AUTOR:
    • Nastasja Chiara Petrić

  • OBJAVLJENO:
  • 19.01.2019. u 07:34

Zagreb, 310117.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska variva za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Jednostavna jela iz jednog lonca djeca mogu zavoljeti ako ih prezentirate na njima zanimljiv način.

Piše: Nastasja Chiara Petrić

Da pitate mojeg muža koje jelo njegova žena najviše voli, zasigurno ne bi rekao da je to varivo. No, ono što me potaknulo da pronađem ljubav prema ovoj vrsti jela bio je početak dohrane našeg djeteta.

Varivo je u suštini jednostavno za skuhati, izrazito je hranjivo, a najviše od svega svestrano te grije tijelo i dušu. Budući da od samog početka naša kći jede samostalno, varivo, naime, baš i nije bilo redovito na jelovniku našeg kućanstva. Možda i zbog nepraktičnosti jedenja žlicom kod malog djeteta koje je prvenstveno moralo prvo naučiti jesti ručicama. No, vrlo brzo je došao trenutak i spoznaja da će jedenje variva potaknuti nove senzorne podražaje kod naše kćeri, a u nama novu dozu strpljenja, s obzirom na nered koji je uslijedio.

Zagreb, 310117.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska variva za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX

Ova tema i nije slaba točka za mnoge roditelje jer s kime god pričala, upravo je varivo jedno od omiljenijih jela njihove djece. Na meni je preostalo samo pokazati nešto drugačije i šarenije kako bi i dalje ostalo omiljeno.

Zagreb, 310117.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska variva za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Kod naše kćeri od prvog su dana boje ključne pa sam uvijek težila tome da variva budu šarena, da se u njima nalaze različiti okusi i teksture te sam ih vrlo hrabro obogaćivala začinima jer je to prava prilika za isticanje široke paleta okusa koje imamo priliku isprobati.

Od srca vam preporučam da pronađete i minijaturne modlice za povrće kako bi i najobičnije namirnice, poput krumpira i mrkve, dobile novu dimenziju, a isto tako je poželjno da su variva u slozi sa sezonom. Bez problema možete koristiti i povrće koje ste prethodno zamrzavali i vrijedno skupljali kada je njihova nabava bila dostupna, dakle u njihovoj sezoni.

Zagreb, 310117.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska variva za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / CROPIX
 

Za vas sam pripremila tri malo drugačija variva. U prvom koristim meni najdraži komad mesa, teleću koljenicu, koja je zahvalna za dugo kuhanje, a njezina mekoća neosporno pali kod male djece. Drugo je spoj predivnih boja, tekstura i okusa gdje će slanutak, batat i špinat nakon njega visoko kotirati za sva buduća jela, a kokosovo mlijeko dodaje posebnu egzotičnu notu kojoj rijetko tko može odoljeti. Za treće sam zavirila u daleku, ali dragu nam meksičku kuhinju gdje mini mesne okruglice preuzimaju glavnu ulogu pa ih stoga možete pripremati od sastojaka po želji, a boje graha i kukuruza upotpunjuju koncept šarenila. Dakle, zdravo i pripremljeno u jednom loncu nesumnjivo je zahvalno za roditelje, a vjerujem da će nešto novo i drugačije zavoljeti i najmlađi.

Meksičko varivo s mini mesnim okruglicama

300 g junećeg mljevenog mesa
1 raženo ili integralno pecivo
1 jaje
200 g kuhanog crvenog graha
200 g kukuruza šećerca
1 veća glavica luka
1 režanj češnjaka
2 srednje mrkve
200 g sjeckanih pelata
pola čajne žličice kumina
1 čajna žličica suhog origana
1 čajna žličica mljevene paprike
pola žličice cimeta
sol i papar

 

Zagreb, 310117.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska variva za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Pecivo natrgajte na manje komadiće i ostavite da odstoji barem sat vremena u umućenom jajetu. Meso začinite solju i paprom te dodajte smjesu od kruha i jaja te sve skupa dobro izmiješajte. Napravite mini okruglice te ih ostavite sa strane dok pripremate ostatak namirnica. Mrkvu, luk i češnjak ste očistili i izblendajte ih na vrlo sitno u sjeckalici. Na malo svinjske masti popržite okruglice dok ne poprime lijepu koricu sa svih strana. Zatim dodajte sitno sjeckano povrće, miješajte na laganoj vatri pazeći da ne zagori te dodajte kumin, origano, papriku i cimet. Kada osjetite miris začina, dodajte pelate i mnogo vode te kuhajte sve na laganoj vatri oko sat vremena. Pred kraj dodajte skuhani grah i kukuruz i začinite svježe sjeckanim peršinom.

Bijelo varivo od slanutka i batata

300 g kuhanog slanutka
1 srednji batat
1 veća glavica luka
1 režanj češnjaka
1 srednja mrkva
1 manji korijen od peršina ili celer
4 - 5 većih listova blitve ili šaka špinata
1 kokosovo mlijeko
1 lovorov list 
sol i papar

 

Zagreb, 310117.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska variva za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

Na maslinovu ulju ili svinjskoj masti popržite luk dok ne omekša. Dodajte na sitne kockice narezanu mrkvu i korijen peršina te na vrlo laganoj vatri pržite 10-ak minuta. Zatim protisnite češnjak te prelijte vodom, dodajte lovorov list i začinite. Kuhajte dok povrće ne omekša, a zatim 5 minuta prije kraja dodajte batat narezan na željene oblike, slanutak i kokosovo mlijeko. Batatu treba kratko tako da ga pripazite da se ne raspadne. Pred sam kraj kuhanja dodajte blitvu ili špinat narezan na trakice te začinite paprom.

Ossobucco varivo s povrćem

500 g teleće ili juneće koljenice
200 g pelata
2 glavice luka
1 mrkva
3 režnja češnjaka
1 manji korijen peršina
1/4 celera
800 ml - 1 l vode
2 lovorova lista
sol i papar
1 veći krumpir i mrkva
1 šalica graška

 

Zagreb, 310117.
Nastasja Petric napravila je zdrava zimska variva za djecu.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
 

U veliku vatrostalnu posudu s poklopcem stavite meso, očišćen i krupno narezan luk, mrkvu, peršin, celer i češnjak, dodajte rajčicu i lovor, začinite solju i paprom te prelijte sve s mnogo vode. Zaklopite i stavite kuhati u pećnicu zagrijanu na 180 °C oko tri i pol sata. Krumpir i mrkvu narezali ste na kockice i skuhali s graškom u blago posoljenoj vodi. To povrće ćete servirati zadnje na toplo varivo. Kada je meso dovoljno mekano, jelo je skoro spremno. Izvadite vatrostalnu posudu iz pećnice, mesu odstranite kost i razlomite ga na komadiće, a tekućinu s povrćem izblendajte štapnim mikserom. Po potrebi dodajte još vode da dobijete željenu konzistenciju. Vratite meso te varivo servirajte s kuhanim povrćem.

Izdvajamo

Iz drugih medija