Razgovarali smo s Vedranom Gulinom, koktel majstorom koji se iznimno trudi promovirati samu kulturu ispijanja koktela u Hrvatskoj, a koji nam je otkrio sve o samom eventu, mentalitetu Hrvata kad su kokteli u pitanju te o ženama u svijetu koktela!
Što je cilj Cocktail Week Zagreba i koliko se već održava?
CWZG se ove godine održava po treći put, a glavni cilj manifestacije je afirmacija craft barova i modernog pristupa koktelima. Današnji barmeni plešu po granici gastronomije, pripremaju vlastite sastojke i koriste kulinarske tehnike u kreiranju sve kreativnijih i hrabrijih okusa i aroma. Svjetski uzlet koje ova craft vještina doživljava posljednjih desetak godina je vidljiv i u Hrvatskoj, a naš cilj je i, osim ukazivanja na lokalnu kreativnost, dovesti najbolje svjetske barmene da prenesu svoja znanja lokalnim talentima.
Kome je namijenjen?
Namijenjen je, prije svega, najširoj publici koja je zainteresirana za nove okuse i koja u tom tjednu po povoljnim cijenama može probati sjajne kreacije u zagrebačkim, ali i u barovima po čitavoj Hrvatskoj. Osim njih, kroz stručne programe, namijenjen je i svim profesionalcima iz ugostiteljstva koji na njemu mogu ponešto naučiti, ali i pokazati.
Kako je po danima event podijeljen i na kojim se lokacijama održava?
Čitav tjedan - od 13. do 19. svibnja, posebne koktel karte sa povoljnijim cijenama imaju zagrebački barovi - A Posto, A Most Unusual Garden, Botaničar, Cooltura Hub, Dežman, Dežman Mini Bar, Egoist Cvjetno, Esplanade 1925 Lounge & Cocktail Bar, Glow Bar, Noel, Roots, Swanky, Verde Centar i Gin Bar Kosta, a osigurali smo i dodatni popust za plaćanje Maestro i Mastercard karticama. Neki od barova od ponedjeljka do srijede imaju gostovanja barmena iz dijaspore - detaljan raspored gostovanja možete naći na našim stranicama. U četvrtak imamo koktel party rezerviran za ljude iz struke na kojem koktele spravljaju svi gosti festivala, a u petak kroz dan slušamo njihova predavanja. Petak i subota navečer su rezervirani za veliki open air na koji su dobrodošli svi i na kojem imamo 15ak pop-up barova iz čitave hrvatske i svirke zagrebačkih DJa - Werft, Borovich, Pytzek i Pill Jackson. Bitno je napomenuti i da je ovaj party u potpunosti bezgotovinski - plaćanje je moguće jedino karticama, a ako su vaše kartice Maestro ili Mastercard, opet vas očekuje dodatni popust.
Biste li rekli da kultura koktela u Zagrebu/Hrvatskoj raste?
Osim zagrebačkih barova kojih je ove godine 14, na CWZG, kao barovi prijatelji, sudjeluju i barovi iz ostatka zemlje. Ove godine ih je 13 - Poco Loco i Hilton Imperial bar u Dubrovniku, Noor, Fro, Bokamorra i Kinoteka u Splitu, Lampedusa na Hvaru, Rebus u Šibeniku, Three monkies u Rijeci i Laganini na Palmižani. Siguran sam da ih ima još puno kvalitetnih koji će nam se u budućnosti pridružiti, ali isto tako sa sigurnošću mogu reći i da je situacija na sceni danas nemjerljivo bolja u odnosu na stanje od prije recimo 5 godina. Rastemo iz godine u godinu i smatram da su ovakve manifestacije bitne da bi i publika rasla s nama.
Koje od govornika biste istaknuli?
Glavne zvijezde festivala su svakako Joe Schofield koji je dobitnik nagrade za najboljeg svjetskog barmena prošle godine na dva najrelevantnija svjetska izbora (ovo nije pošlo za rukom nikom prije njega), Remy Savage - diplomirani filozof iz londonskog Artesiana koji je vlasnik titule najboljeg europskog barmena po izboru Bar Conventa u Berlinu, ali i dvojac sa platforme Cocktails for You koja na društvenim mrežama okuplja i educira preko milijun ljudi.
Hrvati koji nam dolaze iz dijaspore isto imaju impresivne biografije - svi su redom finalisti velikih natjecanja, bar manageri u sjajnim barovima i istraživači unutar svoje struke - Ivana Marešić, Alan Petrović i Milan Ormanović stižu iz Irske, Slaven Macura iz Emirata, a mladi Marko Pećnik iz Nizozemske.
Jedan od stranih gostiju nam dolazi i iz Hrvatske - Chris Edwardes - iskusni barmen koji se prije pag godina sa suprugom nastanio u Starom Gradu na Hvaru i bavi se turizmom i konzaltingom u industriji pića.
Primijetila sam da će samo jedna žena biti prisutna. Prokomentirajte žene u svijetu koktela!
Na našu žalost, Hrvatska je u ovome izjednačena sa ostatkom svijeta - u većini zemalja su žene manje zastupljene u ovoj industriji. Ono što nas veseli je da osim Ivane Marešić, koja stiže iz Irske, imamo i djevojke koje sudjeluju u službenom programu zagrebačkih barova - Dijana Adžić iz Botaničara, Ivana Filipović iz Cooltura Huba, Ana Arsenijević iz Swanky Monkey Gardena i Mihaela Uršić iz Glow Bara, a tu nam je i Silvia Turković iz bara prijatelja Three Monkeys iz Rijeke. Osim njih, plan nam u ovo izdanje uključiti i nekolicinu djevojaka koje su nedavno kročile u ovu industriju i koje već sada imaju sjajne rezultate. Trenutno nema puno žena u industriji, ali to se polako mijenja i bitno nam je da budemo aktivni sudionici te promjene.