ISKRENA VINA

VELIKA INVESTICIJA: Vinarija Mladena Rožanića u kojoj će se raditi čudesna vina!

 Goran Šebelić / Hanza Media
Ime njegove vinarije i etikete na vinu donekle donose zabludu: neki ne znaju kako ga pročitati, a oni manje upućeni misle da je riječ o stranom vinaru. Naprotiv, Mladen Rožanić, opatijski vinar koji je uzgajajući vinovu lozu na istarskom tlu, koristeći iskustva stečena u Francuskoj, u dolini Rhône i ravnajući se prema vlastitoj viziji, pravi vina koja su u svijetu proslavila vinariju na najvećem hrvatskom poluotoku.

Njegova su vina, kako i sam kaže, iskrena, u njima nema ništa drugo osim okusa grožđa, onog pravog, koje pretvoreno u vino priča o svom tvorcu, o čudesnoj istarskoj zemlji, o čarobnim strujanjima kojima je prožeto tlo i klimi koja daje pečat posebnim vinskim kapljicama. Rožanić radi vina organske proizvodnje s klasičnom vinifikacijom koja se temelje na starim, još antičkim metodama, bez ikakvih kemijskih dodataka, a buteljke nose etiketu Roxanich, prema imenu obitelji koja datira još iz 14. stoljeća.

Goran Šebelić / Hanza Media

Mladen Rožanić dugo je tražio mjesto gdje bi sagradio veću vinariju, pokušavao probiti tvrdu i kompliciranu hrvatsku administraciju, a potom se nakon nekog vremena vratio u Motovun, gdje je prije desetak godina njegova vinska priča i začeta, a ovo zdanje, na kojem su radovi počeli prije nekoliko dana, bit će mnogo više od vinarije: bit će to hotel s restoranom, malim SPA centrom, konferencijskom dvoranom, kušaonom, vinarijom, podrumima, pogonom za proizvodnju vina, vinskom arhivom...

Goran Šebelić / Hanza Media

- Stari motovunski podrum kao mjesta za gradnju novog vinskog centra odabrali smo radi širenja djelatnosti na turizam i kulturu i organizacije raznih tematskih događanja vezanih uz filozofiju vina. Roxanich Heritage Wine hotel svojim će radom, vinskom i gastronomskom ponudom biti gotovo intimno povezan s Motovunom i Istrom, a suradnjom s domaćim proizvođačima hrane potrudit ćemo se dodatno afirmirati autentični doživljaj Istre. Tome će pomoći i naši budući zaposlenici, a planiramo ih zaposliti između 25 i 30. Vinariju je projektirao riječki arhitekt Idis Turato, a Roxanich Heritage Wine hotel i vinskih podrum sufinancirani su iz sredstava Europske unije.

DCIM0MEDIA\DJI_0117.JPG
Goran Šebelić / Hanza Media

Radovi su opsežni, a rokovi kratki: hotel i vinski podrum s radom bi trebali početi do početka ljetne turističke sljedeće sezone 2018. Vjerujemo da će osim velebnog izgleda mjesto biti posebno jer i Motovun je poseban, u njemu uvijek vlada čudesno dobra energija koja je, kako se vjeruje, zahvaljujući trima zmajskim brazdama koje se susreću u zemlji, duboko pod njim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:18