STROSS, MATOŠ, JELAČIĆ I CVJETNI

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE ZA ADVENT Konačno smo našli ukusne fritule i pili stvarno dobar grog, otkrili smo i vrijedi li taj čuveni sendvič 72 kune...

 Boris Kovačev / HANZA MEDIA
Obišli smo Strossmayerovo šetalište, Caffe de Matoš koji izgleda zaista bajkovito, Trg bana Jelačića te se "spustili" do Cvjetnog. Evo naših dojmova!

Caffe de Matoš

Chico

Na kućici Chico smo naručili Philly cheesesteak sendvič iz samo jednog razloga; budući da smo na Fuliranju naručili sendvič istog naziva te ga platili 72 kune (a cijena ovoga je bila 30 kuna), morali smo otkriti u čemu je ''fora''. Zaključak: gotovo u svemu! Iako nam se cijena od 72 kune još uvijek čini zaista previsokom, ova varijanta za 30 kuna je bila neusporedivo lošija. Meso je bilo žilavo, sir se uopće nije osjetio, a tostirano pecivo je bilo najbolji dio ovog neslavnog sendviča.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Fantastic und Marshall

Vjerojatno najveća kobasica koju smo na Adventu ove godine pojeli. Naručili smo kobasicu Fantastic i platili ju 25 kuna, a nadjenuli ajvarom, senfom i zelenom salatom. Kobasica je bila divno začinjena, pucketala je pod zubima dok smo ju isprobavali, a najbolji dio je svakako porcija koja prikazuje istinsku vrijednost za novac u ovom slučaju. Svakako se počastite jednom kobajom!

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Grički top

Tko ne bi volio uštipke! Na ovoj kućici ih rade tako da ih frigaju u obliku velikog nepravilnog pravokutnika te zatim preklapaju na pola i pune ementalerom i/ili pršutom. Cijena mu je 25 kuna (ako uštipak napunite samo sirom platit ćete ga 15 kuna), a nama se zaista jako svidio. Baš podsjeća na doručke subotom kad mama radi hrpu uštipaka koji će se zaliti jogurtom.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

La Magie Alpine

Sve što je po zlu moglo poći s izradom germknedle u ovom je slučaju pošlo. Tijesto je bilo bezukusno i uvelike nalik kruhu, a umak nije bio dovoljno sladak i nedostajalo mu je aromatične vanilije. Punjenje od pekmeza je bilo prekiselo, a germknedlu smo platili 35 kuna. Čini se da Stross ipak nije pravo mjesto za pojesti dobru germknedlu.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Fritula house

Još uvijek smo u neslavnoj potrazi za dobrim fritualama. Vizualni dojam popravljaju čokoladne mrvice i zapravo su jedne od boljih koje smo kušali, ali voljeli bismo kad bi pronašli baš neke za čistu preporuku! Cijena je standardnih 20 kuna.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Hvar Hills

Ovdje smo uzeli kuhani plavac mali koji vas bome "diže iz mrtvih". Nema previše začina i ovo je jedno konkretno vino. Da ne duljimo, jedno od boljih na području Caffe de Matoša.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Slatko i fino

Zagreb, 021215. 
Okiceni trgovi i ulice povodom Adventa uljepsavat ce Zagreb i uveseljavati zagrepcane, ali i mnogobrojne turiste do 10.01.2016.
Novinarke Dobre hrane, Vana i Anita, obisle su sve standove u potrazi za najboljim kobasicama i kuhanim vinom.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Još jedno razočaranje kada su fritule u pitanju! Ne znamo što se događa s preljevima koje koriste, ali jednostavno ne funkcioniraju. Uzele smo one s preljevom od čokolade, možda smo ipak trebali pokušati s jednostavnim šećerom u prahu. Platili smo ih 20 kuna i nismo ostali oduševljeni. Vino smo također naručili, platili smo ga 15 kuna i bilo je preslatko što nam se također nije svidjelo.

Strossmayerovo šetalište

Zagorski cug

Ovdje smo naručili zagorsku kobasicu u lepinji sa senfom. Platili smo ju 30 kuna. Što se porcije tiče, ona je bila zaista solidna i od nje se može pošteno najesti. Zagorska kobasica je kobasica rolana u krug, a služe ju sa senfom ili kečapom u lepinji koju zagriju. Nažalost, u mikrovalnoj i onda samo malo ''bace'' na roštilj. Ništa posebno, lepinja svakako može biti bolja, kobasica pomalo žilava. Na kućici nude i bakine štrukle i kuhano vino pa svakako kušajte nešto od toga i javite nam dojmove!

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Ice Bar

U Ice Baru uzeli smo punč koji rade sa sirupom i zaista je bio presladak. Gotovo cijela čaša ostala je netaknuta, ali možda bi našla poklonike među onima koji vole jako zaslađene napitke

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Trg bana Josipa Jelačića

Cheese bar

Za Cheese bar smo dobili zaista dosta pohvala na račun kobasica koje služe. Uzeli smo domaću i možda smo trebali uzeti veprovu ili konjsku. Ova nam nije odgovarala. Cijela priča je bila suha. Uzeli smo s karameliziranim lukom i hrenom i ta kombinacija je bila dobra. Platili smo je 20 kuna.

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. 
Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Maison de France

Francuska kućica na kojoj između ostalog nude foie gras, kamenice i raclette baguette. Probali smo svo troje i bilo nam je ukusno. Nismo kušali kuhano vino i Croque monsieur, ali svakako pozdravljamo inovativnost ponude. Raclette baguette koštat će vas 25 kuna, tri kamenice i čaša vina je 60 kuna dok je foie gras 55 kuna.

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. 
Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Tvornica okusa

Daleko najmanje ukusne fritule koje smo probali na cijelom adventu. Teške, nimalo prozračne, nedovoljno slatke, a čokolada kojom su bile prelivene - bezukusna. Platili smo ih 20 kuna i zaista se ne bismo ovdje ponono vratili.

-Dobra hrana-
Zagreb, 061217. 
Ponuda jela i pica na Europskom trgu u sklopu Adventa.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Cvjetni trg

Zimske ikone

Najveći promašaj ovogodišnjeg Adventa. Kad vam netko kaže da biste mogli naručiti palačinku, naravno da pomislite da je to dobra ideja. Ovdje to nije bio slučaj! Male palačinke "dutch pancakes" bile su bezukusne i, ono najgore od svega, polusirove. Služe ih s ''umjetnim'' umacima iz bočica, a mi smo se odlučili za višnje i bijelu čokoladu. Platili smo ih 25 kuna.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

5 do 12

Kućica 5 do 12 nas je zainteresirala jer smo vidjeli da svoje kobasice služe u pecivima iz pekare Korica. Vjerovali smo da će pecivo biti ukusno i upravo je takvo i bilo. Izdašno i dovoljno hrskavo. Naručili smo kobasicu ''Samo samo bor'' (sitno mljevenu kobasicu za koju su nam rekli kako je djelo malog samoborskog proizvođača) koju služe sa cole slaw salatom, kečapom i senfom, a platili smo ju 22 kune. Kobaja je bila solidna, jeli smo i bolju, ali cijela priča je zbilja korektna. Ono što nas je ovdje oduševilo je svakako gorg u kojem nema dodatka kupovnih sirupa i jako se lijepo osjeti voće, a posebno jabuke. Košta 21 kunu i vjerujte vrijedi svake lipe!

Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Amelie

Cijena jednog macaronsa je 8 kuna. Uzeli smo kombinaciju čokolade i šumskog voća koja je bila ukusna, a ne bi nam smetalo da je krema još konkretnija što se tiče začina, ali stvar je ukusa. Uzeli smo također i onaj od pistacija i bio je korektan.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Nadine fritule

Jedna od glavnih misija ovogodišnje ture po Adventu bila nam je pronaći dobre fritule! Obišli smo većinu kućica i do sada nismo "potrefili" onu gdje bismo se vratili. Spasile nas Nadine fritule! Porciju ćete platiti 20 kuna (kao i na većini ostalih kućica). Nama su ovo bile daleko najbolje fritule koje smo kušali.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Lička kuća

U Ličkoj kući smo naručili Ličku platu, točnije buncek sa zeljem i kobasicu (velebitsku) koju smo platili 45 kuna. Uz to dobijete i polovicu lepinje, pa ovo jelo možete konzumirati za stolom (ukoliko ga uspijete uhvatiti) ili u hodu tako da sve lijepo ''strpate'' u lepinju i jedete kao sendvič. Kobasica je bila odlična! Savršeno sočna, dovoljno velika i jako ukusna. Buncek nam se također svidio, a budući da je većina iz naših redova naklonjenija mesu, a ne povrću, nekako smo kupus ovog puta ostavili iza nas.

Zagreb, 071217.
Reportaza o gastronomskoj ponudi na dogadjaju Advent u Zagrebu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Pročitajte još:

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE: Evo što probati, a što zaobići na poznatom zagrebačkom Fuliranju!

VELIKI VODIČ DOBRE HRANE Saznajte što ne smijete propustiti na Zrinjevcu i Europskom trgu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 12:50