DOBRA HRANA PREPORUČUJE

VELIKI VODIČ PO SUPERMARKETIMA PRVI DIO: Našli smo 40 vina za 40 kuna koja se isplati nabaviti. Donosimo vam popis bijelih!

 Getty Images
DA NE GUBITE VRIJEME I NE LUTATE IZMEĐU POLICA U DUĆANU, ISTRAŽILI SMO KOJA SE VINA ISPLATI NABAVITI ZA DOBRO LJETNO DRUŽENJE

Ljeto je doba godišnjih odmora, pripreme roštilja na otvorenom i brojnih susreta prijatelja i članova obitelji pa je shodno tome i potražnja za svakodnevnim vinima iz pristupačnije cjenovne kategorije značajno veća nego u drugim dijelovima godine. Redakcija Dobre hrane stoga je odlučila provjeriti kakva se kvaliteta trenutačno nudi na policama vodećih nacionalnih supermarketa poznatijih po boljoj ponudi vina. Prikupili smo stotinjak buteljiranih vina jeftinijih od 40 kuna i među njima u konačnici izdvojili 40 vrijednih preporuke. Sveobuhvatna degustacija pokazala je značajne razlike između vina po kategorijama.

Girl chooses wine in a supermarket
Getty Images/iStockphoto

Bijela vina nude najveći broj vina koja mogu ponuditi izvrsnu vrijednost za traženi novac, i tu je kupac u najsigurnijoj zoni. Među najboljim bijelim vinima prednjače ona iz domaćih vinarija, jer najbolje su ocjene mahom podijeljene njima, a od sorti se pak najpouzdanija pokazala graševina. Većina graševina poznatih hrvatskih proizvođača iz berbe 2018. pokazale su se sigurnom kupnjom. Uvozna bijela vina u pravilu su bila inferiorna domaćima u istom cjenovnom razredu i tek ih je nekolicina uspjela ući na finalnu listu. Kod crnih vina bilo je sasvim drugačije. Domaća crna vina s višom kvalitetom uglavnom se nalaze u razredu iznad 40 kuna i ovdje su se uvozna pokazala kao nadopuna bez koje se ne može.

Woman enjoying glass of wine in the city.
Getty Images/iStockphoto

Prosjek ukupne kvalitete crnih vina ispod 40 kuna je prilično razočaravajući, jer se među stotinjak vina jedva pronašlo 16 vrijednih preporuke. Police supermarketa su, nažalost, preplavljene crnim vinima koja su davno trebala biti popijena, iz berbi četiri, pet, šest i više godina starih. U skupljim cjenovnim razredima su vina upravo te starosti poželjna i vjerojatno u idealnoj formi, ali u zoni budžetvina berbe bi uglavnom trebale biti mlađe. S ružičastim vinima slična je stvar, ona dobra su pretežno u nešto skupljem cjenovnom razredu, tako da su se kvalitetom uspjela nametnuti samo tri primjerka.

KATEGORIJE KVALITETE:

60-69 – vina koja nisu za preporuku

70-74 – vina s većim nedostacima

75-79 – jednostavna vina ili vina s manjim nedostacima

80-84 – dobra i ugodna vina za svakodnevnu upotrebu

85-89 – odlična i uravnotežena vina s ekspresijom sorte i terroira

90-95 – izvanredna vina

95-100 – kultna vina s potencijalom za dugogodišnje čuvanje

1. IVAN BUHAČ, GRAŠEVINA LISKA 2018.

Cijena 35,00 (Vrutak)

Ocjena 90/100

Majstorski uradak iz Iloka i šampion omjera kvalitete i novca. I redovna graševina im je odlično vino, a ova s nazivom vinograda Liska na etiketi još je bolja. U ustima djeluje lepršavo i osvježavajuće iako ima solidnu dozu alkohola. Atraktivna i intenzivna mirisa na zrele jabuke i agrume i još atraktivnijeg okusa punog svježine, slasti i titrave mineralnosti. Okusa koji osvježava i traje dugo. Vrijedi daleko više nego što košta i predstavlja pravu priliku. Uz naravne teleće odreske, svinjski file ili oboritu ribu visoke klase. Alk. 13%, suho.

2. ČOBANKOVIĆ, PINOT SIVI 2017.

Cijena 37,99 (Lidl)

Ocjena 88/100

Vino koje kvalitetom i kompleksnošću daleko nadmašuje očekivanja od jednog budžet supermarket vina. Odležavalo je u drvenim bačvama gdje je izgradilo strukturu i dugogodišnju izdržljivost, pa se zapravo nalazi u adolescentskoj fazi zbog čega će mu u nastupajućim godinama kvaliteta i dalje rasti. Što znači da je jedino vino u ovom razredu s kolekcionarskom vrijednošću. U ustima je krepko, snažno, živo, punog tijela i s ugodnim taninskim dodirom, a pritom mu ne nedostaje svježine. Na nosu slojevito, slatki začini se prepleću s kandiranom koricom limuna, potom dolaze bijeli čaj i marelice. S lakoćom prati meso u intenzivnijim umacima poput telećih i svinjskih medaljona u umaku od gljiva. Alk. 13%, suho.

3. PERAK, CHARDONNAY 2018.

Cijena 38,98 (Vrutak)

Ocjena 87/100

Odlična vrijednost za novac. Vrlo lijepo vino zaobljenog tijela, dobre ravnoteže između punoće i elegancije, između voćnosti i mineralnosti. Od aroma prevladava zrelo žuto koštuničavo voće. Solidno dugačkog trajanja. Uz zahtjevniju ribu poput smuđa ili ambicioznije spremljenu bijelu morsku ribu. Alk. 12,5%, suho.

4. GALIĆ, G-TOČKA BIJELA 2018.

Cijena 35,50 (Vrutak)

Ocjena 86/100

Vino idealno za ljetne vrućine. Aromatično i osvježavajuće, elegantno i živahno, lagano i lepršavo. Vino bez ambicija da traje dugo i bude kompleksno, ali zato obiluje šarmom i svježinom. Aroma na zelenu jabuku i nektarinu. Lagani ljetni ručkovi, marende i gableci bazirani na ribi, piletini i puretini te laganiji rižoti ili pašte voljet će se s ovim aromatičnim i živahnim vinom savršenog balansa. Alk. 12,5%, suho.

5. KUTJEVO D.D., GRAŠEVINA KVALITETNO 2018.

Cijena 39,99 (Interspar)

Ocjena 86/100

Dobar omjer cijene i kvalitete. Vino koje odiše svježinom, ugodnim voćnim aromama s asocijacijama na jabuku, nektarinu i breskvu te s livadnim cvijećem u pozadini. Okusa živog i blagog, nešto kraćeg trajanja, ali sočnog finiša, bez gorkastosti koju inače znamo susretati u graševinama. Popiti u roku od godine dana, dok ima taj šarmantni voćni karakter. Alk. 12%, suho.

6. KALAZIĆ, RIZLING RAJNSKI 2017.

Cijena 39,99 (Kaufland)

Ocjena 85/100

Dok ostala vina vinarije Kalazić sa satom na etiketi na policama supermarketa vape za svježijim izdanjima i novijim berbama, ovaj riesling je tek ušao u svoju idealnu formu u kojoj će ostati još koju godinu i predstavlja izvanrednu vrijednost za novac. Živog, slatkasto-kiselkastog okusa te istovremeno vrlo zrelih cvjetnih aroma s atraktivnim agrumima u pozadini. Carsko meso s roštilja, odojak i svinjski pohanci idealan su par ovom vinu. Alk. 12,5%, polusuho vino.

7. ILOČKI PODRUMI, TRAMINAC KVALITETNO 2018.

Cijena 34,99 (Kaufland)

Ocjena 85/100

Iločki podrumi u razredu temeljnih linija redovito nude odličan omjer cijene i kvalitete, pa je tako slučaj i s ovim vinom. Atraktivnog mirisa cvjetnog karaktera, s nešto zrelog voća i botritisa u pozadini, dobre ravnoteže između slasti tipične za traminac i živosti koja produžuje okus. Savršeno uz fišpaprikaš i azijske slatko-kisele umake te uz pikantne slavonske nareske. Alk. 12,5%, suho.

8. PF JERUZALEM, RUMENI MUŠKAT 2018.

Cijena 39,99 (Interspar)

Ocjena 85/100

Vjerojatno najpouzdanije muškatno vino u ovom cjenovnom razredu na tržištu. Uvijek čistih i intenzivnih aroma muškatnog grožđa, poljskog cvijeća i južnog voća. U ustima je prilično slatkasto, ali mu ne nedostaje svježine. Lijepo je uravnoteženo. Ne sparivati ga s hranom. Piti ga kao vino na čašu nakon jela u društvu onih koji jednako vole slatkasta vina. Alk. 11,5%, poluslatko.

9. FERAVINO, GRAŠEVINA DIKA 2018.

Cijena 34,99 (Lidl)

Ocjena 85/100

Graševina nešto diskretnijeg mirisa herbalno voćnog profila koja se značajno ambicioznijom pokazuje u ustima. Srednje punog tijela, zrelijeg, ali još uvijek živog karaktera, s uobičajenom gorkastošću na finišu. Ugodno vino za nezahtjevne svakodnevne prilike od kojeg se može napraviti sjajan gemišt ili ga se može spariti s narescima poput vratine, špeka i kosane masti. Alk. 13%, suho.

10. BADEL 1862, GRAŠEVINA VEZAK KVALITETNO 2017.

Cijena 36,99 (Interspar)

Ocjena 85/100

Ova najjeftinija etiketa u liniji Vezak nudi ujedno i najbolji omjer cijene i kvalitete od svih vina iz spektra istoimene linije. Radi se o vinu za svakodnevnu potrošnju, s puno svježine i lepršavosti te s više svježe herbalnosti nego sočne voćnosti. Kraćeg je trajanja i tipične lakoće ispijanja za jednu graševinu. Piletina i puretina na žaru su poželjan par, a jednako dobro će pratiti pileće pohance i panirane riblje filete. Alk. 11,5%, suho.

11. ILOVČAK, ŠKRLET 2018.

Cijena 39,98 (Vrutak)

Ocjena 84/100

Jako lijepi primjerak škrleta koji kao sorta standardno nudi izvrsnu protuvrijednost za novac. Ovog iz zadnje berbe vinarije Ilovčak odlikuju herbalne arome šparoga i zelene paprike pomiješane s nešto mineralnosti kremena. U ustima vladaju intenzivna svježina i krepki tek. Vino može poslužiti za rashlađivanje ljetnih dana, zatim kao aperitiv ili kao pratnja sirovim školjkama poput kamenica i kućica te ribljim carpaccima. Alk. 12,5%, suho.

12. WINEMAKERS OF CROATIA, MALVAZIJA ISTARSKA

2018. Cijena 27,99 (Lidl)

Ocjena 83/100

Ugodno vino diskretnog mirisa na citruse i koštuničavo voće, vitkog tijela i osvježavajućeg okusa kraćeg trajanja. Retrookus obilježava ugodna gorkastost. Uredno i jednostavno vino namijenjeno nezahtjevnim svakodnevnim situacijama. Pokriva širok dijapazon laganijih jela ne odveć intenzivnih okusa. Alk. 12%, suho.

13. ERDUT, RIZLING RAJNSKI 2017.

Cijena 19,99 (Interspar)

Ocjena 83/100

Klasičnih sortnih svojstva rieslinga koji odiše svježinom i citrusnim aromama podloženim cvjetnim notama cvijeta bagrema. Živo i ugodno vino osvježavajućeg karaktera, ugodno naglašenih kiselina i s efektnim zelenim herbalnim štihom na retro okusu. Uz svinjske kotlete, svinjske pohance i carsko meso. Alk. 12,5%, suho.

14. CIMAROSA, CHENIN BLANC 2018.

Cijena 29,99 (Lidl)

Ocjena 83/100

Živahno i lagano vino osvježavajućeg karaktera, s dosta herbalnih i vegetalnih nota na mirisu te s citrusnim i drugim južnim voćem poput banana u okusu. Jednostavno, živo i ugodno vino odličnog omjera cijene i kvalitete. Svakako uz morsku hranu, od školjki do kozica, od rižota do bijele ribe iz škrovade. Alk. 12,5%, suho

15. KRAUTHAKER, 45,3° PARALELA, PINOT SIVI 2018.

Cijena 34,99 (Interspar)

Ocjena 83/100

Druga linija vinarije Krauthaker, pod nazivom 45,3° Paralela, nudi nešto nižu od prve, ali još uvijek dobru kvalitetu te naročito dobru cjenovnu protuvrijednost. Ovo vino odiše aromama breskve i agruma, u ustima je osvježavajuće i živo, solidnog trajanja, s ugodnom gorkastošću na finišu. Morski plodovi idu dobro uz ovo vino, osobito hladne salate od hobotnice, zatim riblje paštete pa riba od kamena poput trlji. Od bijelih riba bi najbolje odgovarao oslić (mol).

16. KATUNAR IVAN, ŽLAHTINA 2017.

Cijena 39,70 (Vrutak)

Ocjena 82/100

Nježno vino blagog okusa. Na nosu je prilično neutralno, a u ustima mekano. Klasičan primjerak diskretne žlahtine. Sluti se umor na finišu i ulazak vina u tercijarnu fazu pa ga treba potrošiti do kraja 2019. Bijela pizza i lagane pašte su idealan par. Alk. 12%, suho.

17. PZ VRBNIK, ZLATNA VRBNIČKA ŽLAHTINA 2018.

Cijena 38,98 (Vrutak)

Ocjena 82/100

Iako dolazi iz najveće vinarije na Krku, radi se o jednoj od pouzdanijih žlahtina po pitanju kontinuiteta i kvalitete. Miris je diskretan s nešto herbalnosti i bijelog koštuničavog voća u pozadini. Okus je blag, nježan i prilično kratak. Ugodno vino za svakodnevne prilike. Uz lešo ribu i blaga rižota. Alk. 11%, suho.

18. PP ORAHOVICA, SILVANAC ZELENI 2018.

Cijena 24,99 (Spar)

Ocjena 81/100

Diskretnog mirisa s dominantnim herbalnim tonovima i svojevrsnom zemljastom pozadinom, to jest mirisom koji se nalazi u zraku netom nakon ljetne kiše. Okus je solidne punoće, dobre ravnoteže, srednjeg tijela, pomalo ravan na finišu s gorkastim retro okusom. Dobro vino za cjenovnu kategoriju u kojoj se nalazi, ali s nedostatnom svježinom za berbu iz koje dolazi. Alk. 13%, suho.

19. KALAZIĆ, CHARDONNAY 2017.

Cijena 37,99 (Kaufland)

Ocjena 81/100

Vino s baranjskim štihom zrelosti, diskretnih aroma, srednje punog tijela, s nešto neprevrelog sladora koji daje dozu vrlo blage slatkastosti. Servirati uz pikantnu hranu zbog niskih kiselina i polusuhog karaktera vina. Alk. 13%, polusuho.

20. TIKVEŠ, TIKVEŠKO BELO 2018.

Cijena 19,99 (Interspar)

Ocjena 81/100

Lagano i živahno vino neutralnog okusa slično žlahtini, ali s više svježine i razigranijih kiselina. Dobiveno od sorti smederevka, rkaciteli i rajnski rizling. Idealno za dobar gemišt, a dobro će poslužiti kao aperitivno vino ili vino uz salatu od plodove mora. Alk. 11,5%, suho.

21. IURIS, SAUVIGNON + GRAŠEVINA 2018.

Cijena 29,99 (Interspar)

Ocjena 80/100

Nježno i lagano vino kao posljedica blenda dviju sorti koje su u stanju dati lagana vina osvježavajućeg karaktera. Izrazito vitkog i laganog tijela zbog čega u ustima traje vrlo kratko. Mirisa na sok od bazge pomiješanog s aromama zelene paprike, u ustima nježno i sočno. Uz ljetne salate s tjesteninom, perad, gljive, a zapravo je zbog nižeg alkohola idealno kao party vino na čašu tijekom toplih ljetnih večeri. Alk. 11,5%, suho.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:24