DIVNA GESTA

VELIKO SRCE MLADOG CHEFA: Ovaj restoran radi četiri dana u tjednu, a peti služi potrebitima degustacijske menije!

Le Cinquiemejour Instagram

 

Walter el Nagar u Ženevi je otvorio restoran s kapacitetom od 12 sjedećih mjesta. Posebnost koncepta je u tome što Le Cinquime Jour otvoren za javnost četiri dana u tjednu dok je peti dan rezerviran je za beskućnike i potrebite koji se poslužuju po istom jelovniku za degustaciju i uparivanju vina kao plaćeni gosti.

 

Podrijetlom iz Milana, El Naga, vjeruje da je to novi model za restorane koji im omogućuje da pomognu onima koji su u potrebi, maksimalno smanje bacanje hrane i naprosto okupe ljude oko stola. Cijena hrane se prenosi uzvodno na kupce, koji su više nego spremni pomoći, dok su subotnji ručkovi, kojima prisustvuju potrebiti, volonteri. Našli smo El Nagara kako bismo pronašli više.

 

Za poznati portal Fine dinning lovers, Walter je otkrio kako je takav koncept pokušao realizirati, ali nikako nije uspio zaživjeti na duge staze zbog cijelog niza razloga. Što se tiče samih namirnica, koriste isključivo lokalne proizvode proizvedeni u krugu od 100 km oko Ženeve. Tako nam riba dolazi iz jezera Leman, koje je samo nekoliko koraka od naših ulaznih vrata. Što se tiče financijske isplativosti, rade po modelu koji podrazumijeva služenje jeftinih ručkova za studente i profesionalce te pristupačne cijene večera za eksperte i bonvivan. Ipak, u svemu tome postali su svjesni kako je jedna skupina društva još uvijek isključena pa je iz tog razloga nastao ovaj humaniji pristup da rade četiri dana u tjednu, a subotom onda otvaraju za potrebite.

 

Tko bi trebao započeti nešto takvog tipa, ako ne mi? Ako ne sada? Kuhamo za život, stvaramo hranu, manje ili više ukusnu ili hranjivu. U našim je rukama prestati trošiti hranu, hraniti gladne i mijenjati paradigmu. Sada, iz naše kuhinje!

insta 3 

Walter je, kaže, ideju dobio u Kaliforniji gdje su beskućništvo i siromaštvo apsolutno katastrofalni, i zapravo se ništa ne radi o tome. Živio je ondje i osjećao se potpuno bespomoćnim dok jednog dana nije doista promislio o pročitanim riječima "Život prolazi!", a on je došao u grad otvoriti otmjeni restoran u otmjenom hotelu. Što se tiče samog financiranja, "običnim" gostima naplaćuje se nešto viša cijena i reakcije do sada vrlo su pozitivne. Stvari ponekad odlaze i korak dalje pa osim blagovanja u njihovom restoranu kako bi podržali ovu hvalevrijednu inicijativu gosti žele i osobno volontirati subotom ujutro. Osoblje restorana tog dana također volontira pa nema dodatnog troška.

 

Ne činim jer se zbog toga osjećam kao bolja osoba, radim to jer se nadam da će izazvati požar u nekome drugome, zato sam to i učinio, napraviti primjer iz toga. Ako to mogu učiniti s tako malo resursa, što je sa svima ostalima?

Izdvajamo

Iz drugih medija