RECEPT POZNATOG SLASTIČARA

VIDEO: Imamo recept za genijalne fritule Roberta Hromalića!

Poznati slastičar otkrio nam je recept za svoje fritule koje su se doslovno razgrabile na Adventu, točnije prodano je oko 14 000 porcija, a kuhinja je u to vrijeme radila 24 sata dnevno. Ovog tjedna možete ih kušati i na Gastro&Music Festu ili se odvažite na pripremu kod kuće!

Robert Hromalić slastičarsko je ime o kojemu se u posljednje vrijeme naveliko piše i govori. A ponajviše se govori o njegovim slasticama koje se mogu nazvati pravim malim umjetničkim djelima, a mogu se kušati u nedavno luksuznoj slastičarnici Time u zagrebačkoj Teslinoj ulici koja će uskoro naći na prostranijoj lokaciji. Robert je mlad, samozatajan čovjek koji ima tek dvadesetsedam godina, njegovo vrijeme tek dolazi, još će se zasigurno razvijati i od njega će se i dalje puno očekivati. Hoće, jer je već sad, u svojim počecima podigao standarde, ali i uzdigao našu slastičarsku ponudu. Svaka njegova slastica; kolač ili komad torte, sastoji se od nekoliko komponenti na kojima se radi i satima, a kad ih ugledaš, dođe ti žao načeti ih koliko su lijepi.

Zagreb, 200917.
Slasticar Robert Hromalic ima novootvorenu slasticarnu Time u Teslinoj ulici. Robert je zavrsio cuvene slasticarske skole u Francuskoj.
Prostor slasticarnice osmislio je nas vrhunski arhitekt Ante Vrban.Trenutno je u ponudi 5 kolaci, vsaki tjedan biti ce neki novitet u ponudi.
Sada su to: cupavac, kremsnita, ljesnjak, gibanica i tart od limuna.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media
Slastičarnica je otvorena u Teslinoj ulici. Robert je slastičarsku školu završio u Francuskoj.

Već je na prvi pogled jasno da za izvođenje nečega takvoga treba puno vremena, strpljenja i, naravno, znanja. Visoko slastičarstvo je takvo, vrhunske kolače ne zna napraviti svatko, potrebno je tu puno više od konstantnog učenja i vrhunskih namirnica za izradu, potrebna je darovitost. S tim se rodiš ili ne. No, i taj talent treba brusiti pa se Hromalić školovao na prestižnoj pariškoj školi Ferrandi. Tu sigurno nije kraj, usavršavanje se nastavlja svakodnevno, uz posvećenost pozivu koji je odabrao, a čini se da bolje nije mogao odabrati jer slatko veseli jako puno ljudi. Osim toga, na te stvari teško je ostati imun, a kad su u pitanju okusi koje stvara Hromalić, onda je to najluđe moguće zaljubljivanje.

Zagreb, 160218.
Petrinjska.
Slasticarnica Time.
Slasticar Robert Hromalic pokazuje kako napraviti slastice od cokolade i fritule punjene jabukom i vanilijom.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

U Hromalićeve fritule zaljubili smo se davno, zapravo baš kao i 14 000 onih koji su ih kušali na Adventu! Kuhinja je mjesec dana radila 24 sata dnevno, a baš ovaj tjedan ih imate prilike kušati i na Gastro & Music Festu na Zrinjevcu. Za odvažnije donosimo recept te ih možete pokušati napraviti i u svojoj kuhinji.

‘Apple pie’ Fritula

1000g Granny Smith jabuke
100g maslac
120g šećer
20g glukoze

Jabuke očistiti i naribati na mandolinu, te šećer i glukozu skuhati do 185°C i staviti maslac na vrući karamel i izliti na pleh te oguljene jabuke poslagati na karamelu i staviti peci 170°C 2 sata.

Crumble five spices

200g brašna
100g maslaca
60g šećer u prahu
50g jaja
40g bademovo brašno
1g cimet
1g anis
1g klinčić
1g cvijet soli
1g tonka orah

Maslac, šećer, brašno i začine izmiješati dok se se ne ne razradi u pijesak te dodati jaje i miješati dok smjesa ne bude čvrsta i homogena, te ju ohladiti 12 sati i nakon toga razvaljati 2mm debljine i peci 10min 180°C te kad je tijesto pečeno, ohladiti i sitno samljeti.

Krema Madagaskar vanilija

700g mlijeka
100g slatkog vrhnja
1 štapić vanilije
110g žumanjaka
30g poudre a creme (kukuruzni skrob)
30g brašna
40g kakao maslaca
5g zelatine
90g mascarpone Mlijeko vaniliju i vrhnje zakuhati te unodvojenu zdjelu izmiješati žumanjke, škrob, brašno, i preliti preko te mješavine kipuće mlijeko s vrhnjem i sjediniti obje smjese i vratiti prokuhati 4min, maknuti da se smjesa ohladi do 80°C i dodati mascarpone, kakao maslac, želatinu te sa štapnim mikserom napraviti svilenu kremu i ohladiti 24 sata.

Zagreb, 160218.
Petrinjska.
Slasticarnica Time.
Slasticar Robert Hromalic pokazuje kako napraviti slastice od cokolade i fritule punjene jabukom i vanilijom.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Smjesa za fritule

180g tekućeg jogurta
36g šećer u prahu
200g brašna
1g soli
2g prašak za pecivo
20g reygnac (vrsta rosea, zamijeniti ili drugom vrstom rosea ili nekim drugim pićem koje će dati lijepu aromu, može i rum)
1g vanilije
2 kom limetine korice

Jogurt, jaja, sol, prasak za pecivo,Reygnac i vanilije lagano izmiješati te dodati brašna i izmješati kratko dok se svi sastojci ne sjedine u jednu smjesu. Kalupe promjera 70ml napuniti jabukama, kremom i crumble u sferu te zamrznuti te nakon zamrzavanja uvaljati sferu u smjesu od fritula i peći 9 minuta 160°C.

Zagreb, 160218.
Petrinjska.
Slasticarnica Time.
Slasticar Robert Hromalic pokazuje kako napraviti slastice od cokolade i fritule punjene jabukom i vanilijom.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:16