PRIPREMA OMILJENOG LJETNOG JELA

VIDEO RECEPT: Napravite domaću šalšu koju ćete obožavati!

 Mario Kučera / HANZA MEDIA
Izaberite najbolje rajčice i to šljivare ili pelate pa pripremite teglice šalše koje ćete obožavati!

Za salsu od pomidora važno je da izaberete zrele pelate. Sad je pravo vrijeme budući da bi trebali biti manje vodenasti što je vrlo važno. Nemojte štedjeti na luku i češnjaku jer morate imati dobru bazu. Isto tako, ako je salsa malo kiselkastog okusa često se stavlja i malo šećera. Nemojte zaboraviti na svježi bosiljak, a netko će dodati i malo suhog origana. Tko ne voli ovako "šporku" salsu s većim komadićima rajčice može ju i propasirati.

Ovo je naš način, naravno da ima varijacija, ali je važan izbor rajčica i dobra baza. Ako volite intenzivnije okuse možete dodati i malo peperoncina.

Sastojci:

2 kg zrelih rajčica šljivara
3 veće glavice luka (grubo narezane)
3-4 češnja češnjaka
malo šećera
maslinovo ulje
svježi bosiljak

Mario Kučera / HANZA MEDIA

Priprema:

Rajčice operite, a zatim zarežite mali "x" na dnu pomidora, zatim ih prokuhajte par minuta u kipućoj vodi kako bi se rajčice lakše gulile. Zatim ih ocijedite, možete ih staviti i pod hladnu vodu kako se ne biste opekli, a zatim ih ogulite. Rajčice narežite potom na kockice, pa u tavu stavite 1 dcl maslinovog ulja. Kad se ulje zagrijalo, izdinstajte ljubičasti luk, a kad postane staklast stavite i češnjak. Kad se sve zajedno proželo dodajte rajčice. Kuhajte dok vam voda ne ispari. Ako želite rijeđu salsu dodajte potpuno i malo vode. Možete ju i propasirati da bude baš kao tekući umak, a možete ju ostaviti ovako grublje konzistencije. Na kraju začinite solju, paprom i šećerom, pa kuhajte još par minuta i dodajte svježe začinsko bilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:06